pexels-startup-stock-photos-7112

Online rendezi meg idén az SZTE a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny elődöntőjét

37 csapat méri össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A középiskolások természettudományi ismereteit és kreativitását mozgósító vetélkedő fordulóit az SZTE a koronavírus-járvány miatt ketté bontotta. Az idei elődöntőből 6 csapat jut tovább.

A IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre Balatonalmáditól Debrecenig, Budapesttől Hódmezővásárhelyig sőt a vajdasági Zentáról is jelentkeztek középiskolások. Összesen 37 csapat vesz részt a természettudományi verseny elődöntőjén, amelyet a pandemiás helyzet miatt online rendeznek meg az SZTE Coospace rendszerében 2020. november 11-én.

„Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi- élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2015 és 2019 között”. Ez az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny fő témája, de a 2021-ben centenáriumát és alapítása 440. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak a versenyzők. A biológia, kémia és fizika kérdéssorokat, a művelődéstörténeti, kreatív feladatokat a szegedi egyetem elismert oktatói állították össze.

Az elmúlt 8 évben csaknem ezer diák vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőn. A versenyzők közül 189 diák kétszer, 28 pedig háromszor is jelentkezett a megmérettetésre. Összesen 106 iskola csapatai képviseltették magukat. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium a rekorder, az iskolai diákjai minden évben részt vettek a tanulmányi versenyen. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2020-ban hetedik alkalommal küld csapatot.

Az ifjú tehetségekkel 154 felkészítő tanár foglalkozott. A vetélkedő 2021. évi döntőjén a szervezők immár harmadik alkalommal díjazzák azokat, akik többször új csapatokkal tértek vissza és jó helyezéseket értek el. A pedagógusok közül is kiemelkedik a Zentáról érkező Máriás Ildikó és az orosházi Gabnai Edit, mindketten hetedik alkalommal készítik fel diákjaikat az SZTE innovatív vetélkedőjére.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.

Tikvicki_Dora_kicsiTikvicki Dóra – BTK, elméleti nyelvészet

Nagyon vonzott Szegednek az a kettőssége, hogy nyugodt és családias a város, viszont nagyon pörgős az itteni egyetemi élet. Ezért kezdtem a Szegedi Tudományegyetemen az alapszakomat, illetve a mesterképzést is azért itt végzem el, mert az oktatás nagyon magasszintű és kiemelkedő színvonalú. A tanárok támogatóak, odafigyelnek a diákokra, tanulmányaikra. Az egyetemen kívül és belül is nagyon jók a lehetőségek, akár már hallgatóként fel lehet fedezni a munka világát.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

 • január 1. 10:00 - február 12. 16:00
  A 2021-ben felvételizni szándékozókat sajnos nem tudjuk a BTK épületében fogadni, körbekalauzolni, elmondani nekik, miért a legjobb választás az SZTE BTK. Nem szeretnénk azonban lemondani arról, hogy az érdeklődők megismerhessék a BTK képzési kínálatát, segítséget kapjanak a felvételihez – és legfőképpen választ kapjanak minden kérdésükre. Ezért a Nyílt Nap most Nyílt Lapokká alakul: január első hetétől február közepéig minden héten szintén kedden és csütörtökön 14:00 és 16:00 óra között.
 • január 26.
  16:00 - 18:00
 • január 29.
  10:00 - 13:30
 • január 30.
  10:00 - 12:00
 • február 6.
  10:00 - 10:00