elodonto_nyito

Csongrád-Csanád megyei csapat is döntőbe jutott az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

37 csapat mérte össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A döntőbe hódmezővásárhelyi, budapesti, mátészalkai, kaposvári és debreceni csapatok jutottak be.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon online rendezték meg az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóját és elődöntőjét 2020. december 11-én.

Az online megnyitón a versenyzőket és felkészítő tanáraikat elsőként az SZTE kancellárja, dr. Fendler Judit köszöntötte. Elmondta: a versenyző diákok számára az átlagosnál jóval több lehetőséget tartogat a jövő, hiszen a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen vesznek részt, vagyis elsősorban a természettudományok, azon belül a biológia, a kémia és a fizika terén rendelkeznek átlagon felüli képességekkel. Főként a biológusoktól, a kémikusoktól és a fizikusoktól várja a társadalom, hogy megoldást találjanak a fosszilis energiahordozók mielőbbi kiváltására; hogy kezelni tudják a klímaváltozás egyre kedvezőtlenebb hatásait; hogy megmentsenek kihalófélben lévő állat- és növényfajokat; hogy hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki új, veszélyes kórokozók ellen.


- A természettudományos tehetség éppen ezért egyre fontosabb érték, amely nemcsak számos lehetőséget tartogat az egyéni érvényesülésre, hanem felelősséget is jelent a családunk, a lakókörnyezetünk, a hazánk vagy akár az egész emberiség iránt. Vagyis, akit a sors ilyen irányú tehetséggel áldott meg, az semmiképp ne hagyja kárba veszni – mondta a szegedi egyetem kancellárja.

Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára, a verseny zsűrijének elnöke megnyitó beszédében elmondta: Szent-Györgyi Albert neve, emléke, személyisége különösen nagy érték a szegedi egyetem számára.


- A majd 100 éve Szegedre került Kolozsvári Tudományegyetemet az akkori közoktatási miniszter, Klebelsberg Kuno szavaival is a magyar Göttinga, tehát a német göttingeni egyetem testvérének szánta, ahol a természettudományi oktatás lesz kiemelkedően fontos. Erre azóta is nagyon nagy hangsúlyt fektetünk, és most a járvány során is látják azt, hogy a fizika, kémiai, biológiai, orvostudományi ismeretek és az ezekre fölkészült és megfelelően motivált, kutatásra képes fiatalok szinte napok, hetek alatt fordulatot tudnak hozni egy akár nagyon nehéznek, kilátástalannak tűnő helyzetbe – fogalmazott prof. Dr. Dux László.


A megnyitót követően 37 csapat oldotta meg a „Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi- élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2015 és 2019 között” téma köré csoportosított feladatokat biológia, kémia és fizika tárgyakból.


A döntőbe – amelyet várhatóan 2021 áprilisában rendez meg a Szegedi Tudományegyetem – a legtöbb pontot összegyűjtött 6 csapat jutott, így a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Narancs nevű csapata, a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata; a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OWO nevű csapata, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium Tritánok nevű csapata, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont Bioenergetics nevű csapata, valamint a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG2 nevű csapata.

A csapatok kisfilm kategóriában is pályázhattak, az idei versenyen Szent-Györgyi Albert hobbijait kellett bemutatniuk. A legjobb film alkotóinak járó díjat a Zentai Gimnázium (Szerbia) Agyalós hármas nevű csapata nyerte.


A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnere a Givaudan Hungary Kft. és a Solvo Biotechnology, további támogatója a Pick Szeged Zrt. volt.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.


SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Monori CsengeMonori Csenge – BTK – néprajz

Azért jelentkeztem Szegedre, mert az SZTE egy nagyon kiemelkedő és jó hírű egyetem. Az oktatás rendkívül színvonalas. Nagyon szeretek ide járni, mert sok rendezvény szól a hallgatóknak, amelyeken igazán jól ki lehet kapcsolódni a tanulás mellett is. Nálunk különösen jó a közösség is, tanulás szempontjából nagyon segítőkész mindenki.
Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

 • január 1. 10:00 - február 12. 16:00
  A 2021-ben felvételizni szándékozókat sajnos nem tudjuk a BTK épületében fogadni, körbekalauzolni, elmondani nekik, miért a legjobb választás az SZTE BTK. Nem szeretnénk azonban lemondani arról, hogy az érdeklődők megismerhessék a BTK képzési kínálatát, segítséget kapjanak a felvételihez – és legfőképpen választ kapjanak minden kérdésükre. Ezért a Nyílt Nap most Nyílt Lapokká alakul: január első hetétől február közepéig minden héten szintén kedden és csütörtökön 14:00 és 16:00 óra között.
 • január 26.
  16:00 - 18:00
 • január 29.
  10:00 - 13:30
 • január 30.
  10:00 - 12:00
 • február 6.
  10:00 - 10:00