2024. május 2., csütörtök English version
Archívum  --  2011  --  2. szám - 2011. február 14.  --  Egyetemi Élet
Ki­vá­ló mi­nő­sí­tést ka­pott az SZTE Te­het­ség­pont­ja
Ko­moly el­is­me­rés­ben ré­sze­sült a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem te­het­ség­gon­do­zó te­vé­keny­sé­ge. A Te­het­ség­pon­tok II. Or­szá­gos kon­fe­ren­ci­á­ján, feb­ru­ár 5-én Bu­da­pes­ten vet­ték át az Akk­re­di­tált Ki­vá­ló Te­het­ség­pont ki­tün­te­tő cí­met az egye­tem kép­vi­se­lői.
Címkék: Egyetemi Élet

Az or­szá­gos kon­fe­ren­ci­án ün­ne­pé­lyes ke­re­tek kö­zött ke­rült sor az Akk­re­di­tált Te­het­ség­pont és az Akk­re­di­tált Ki­vá­ló Te­het­ség­pont ki­tün­te­tő cí­me­ket iga­zo­ló ok­le­ve­lek át­adá­sá­ra is mind­azok­nak az in­téz­mé­nyek­nek, ame­lyek a Ma­gyar Gé­ni­usz Prog­ram ke­re­té­ben el­vég­zett szak­ér­tői vizs­gá­lat so­rán meg­fe­lel­tek a ve­lük szem­ben tá­masz­tott ma­gas szak­mai kö­ve­tel­mé­nyek­nek. A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem ne­vé­ben Badó At­ti­la pro­fes­­szor, a Sze­ge­di Te­het­ség­gon­do­zó Ta­nács el­nö­ke és Szar­vas Ka­ta Te­het­ség­pont-ko­or­di­ná­tor ve­het­te át az Akk­re­di­tált Ki­vá­ló Te­het­ség­pont ki­tün­te­tő cí­met. E cí­met há­rom éven át vi­sel­he­ti az in­téz­mény, ami a sze­ge­di te­het­sé­gek tá­mo­ga­tá­sát szol­gá­ló jö­vő­be­ni pá­lyá­za­tok el­nye­ré­sé­hez is se­gít­sé­get nyújt­hat.

Ga­ran­cia

„A Nem­ze­ti Te­het­ség­se­gí­tő Ta­nács ki­fe­je­zet­ten azért dol­goz­ta ki az akkred­itá­ció ezen for­má­ját, hogy a ké­sőb­bi pá­lyá­za­tok­nál a mi­nő­sí­tés ga­ran­ci­át je­lent­hes­sen ar­ra, hogy az adott te­het­ség­pont kel­lő fel­ké­szült­ség­gel ren­del­ke­zik. Bí­zunk ab­ban, hogy az el­kö­vet­ke­ző évek­ben a ki­vá­ló mi­nő­sí­tés meg­kön­­nyí­ti a pá­lyá­za­tok el­nye­ré­sét” – nyi­lat­koz­ta la­punk­nak Badó At­ti­la.
2006 óta fog­lal­koz­tak az­zal a kér­dés­sel, hogy mi­ként le­het­ne a te­het­ség­gon­do­zás ügyét egye­te­mi szin­tű, il­let­ve azon túl­mu­ta­tó ke­re­tek kö­zött elő­moz­dí­ta­ni, hogy az egyes ka­rok vagy a szak­kol­lé­gi­u­mok, a kü­lön­bö­ző ala­pít­vá­nyok, mint a Só­fi-ala­pít­vány mel­lett össz­e­gyete­mi szin­tű, a te­het­ség­gon­do­zás szá­má­ra irányt adó szer­ve­ze­ti for­ma is lé­tez­zen.

Kap­cso­la­tok

„A Sze­ge­di Te­het­ség­gon­do­zó Ta­nács se­gít­sé­gé­vel kap­cso­la­tot kí­ván­tunk épí­te­ni Sze­ged vá­ro­sá­val, a kör­nye­ző vá­ro­sok­kal, a ré­gi­ó­val, a vál­lal­ko­zá­sok­kal, ci­vil szer­ve­ze­tek­kel és nem utol­só­sor­ban az egye­tem­nek után­pót­lást adó kö­zép­is­ko­lák­kal. Egye­te­mi pro­fes­­szo­rok mel­lett meg­győz­tünk né­hány is­mert sze­ge­di sze­mé­lyi­sé­get – mint Lékó Pé­tert vagy Ki­rály Le­ven­tét – is ar­ról, hogy ér­de­mes len­ne a ta­nács mun­ká­já­ba be­kap­cso­lód­ni­uk, hogy ve­lük elő­moz­dít­has­suk a te­het­ség­gon­do­zás ügyét” – be­szélt a kez­de­tek­ről a pro­fes­­szor. 2008-ban SZTE Te­het­ség­pont­ként re­giszt­rál­tat­ták ma­gu­kat, hogy az or­szá­gos, ha­tá­ron is át­nyú­ló há­ló­zat elő­nye­it ki­hasz­nál­has­sák. „A Nem­ze­ti Te­het­ség­se­gí­tő Ta­nács kez­de­mé­nye­zé­sé­re ki­ala­ku­ló, ma már több mint 450 te­het­ség­pon­tot tö­mö­rí­tő szer­ve­ző­dés tag­ja­ként szá­mos le­he­tő­sé­get adott a te­het­ség­gon­do­zás te­rü­le­tén. A szer­ve­zet eb­ben az év­ben vé­gez­te el ná­lunk az akkred­itá­ciót, ami alap­ján meg­kap­tuk a ki­vá­ló mi­nő­sí­tést” – ma­gya­ráz­ta a pro­fes­­szor.

Ki­vá­ló­sá­gi lis­ta

Ed­dig ti­pi­ku­san a Sze­ge­di Te­het­ség­gon­do­zó Ta­nács ál­tal ki­írt ösz­tön­dí­ja­kon ke­resz­tül ke­rül­tek kap­cso­lat­ba a hall­ga­tók­kal. Most azon dol­goz­nak, hogy le­gyen egy olyan, a ka­rok ál­tal meg­ne­ve­zett hall­ga­tói kör, mely­nek a te­het­ség­pont­hoz va­ló csat­la­ko­zást és az ah­hoz kap­cso­ló­dó szol­gál­ta­tá­so­kat fel­ajánl­ják. Egy ki­vá­ló­sá­gi lis­ta el­ké­szí­té­se a cél, ahol a csat­la­ko­zott hall­ga­tók kü­lön­bö­ző ka­te­gó­ri­ák­ba ke­rül­ve ve­het­nék igény­be a fel­kí­nált szol­gál­ta­tá­so­kat. Nyil­ván­va­ló­an mi­nél ma­ga­sabb ka­te­gó­ri­át ér el egy hall­ga­tó, an­nál bő­vebb lis­tá­ból vá­lo­gat­hat­na.
Egyéb­ként egy hall­ga­tó je­len­leg min­den gond nél­kül fel­ve­he­ti a kap­cso­la­tot a Te­het­ség­pont Iro­dán Szar­vas Ka­ta ko­or­di­ná­tor­ral, akit te­le­fo­non vagy e-mail út­ján is meg­ta­lál (te­het­seg­pon­t@rek­t.u-szeged.hu), vagy a te­het­ség­pont hon­lap­ján sze­rez­het in­for­má­ci­ót (www.u-szeged.hu/te­het­seg­pon­t).
„A kon­fe­ren­ci­án egyéb­ként, ahol a ki­tün­te­tést át­ve­het­tük, Sze­ge­det a kap­cso­lat­tar­tás mód­ja szem­pont­já­ból is ki­emel­ték, hi­szen mi a Face­book elő­nye­it is igyek­szünk ki­hasz­nál­ni” – így Badó At­ti­la.

SZEGY

Bezár