2024. március 28., csütörtök English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  I. szemeszter  --  2008. március 12. szerda 18.00
A nyelv mint hatalmi eszköz – meggyőzés és manipulálás Dantétól Orwellig
Rendszerektől függetlenül – legyenek azok diktatórikus vagy demokratikus politikai berendezkedésűek – a mindenkori hatalmon lévők sokszor arra törekszenek, hogy a nyelv segítségével befolyásolhassák a számukra hasznos társadalmi magatartásformákat, gondolkodási és minősítési módokat.

A megváltozott szóérték és szógyakoriság, a szavaknak a hatalom számára kívánatos célokra való kisajátítása, az eufemizmusok és a meggyőző szószerkezetek teszik nehézzé számunkra, hogy megkülönböztethessük a meggyőzést mint kommunikációt a propagandától, vagy ahogy Pratkanis és Aronson nevezi, a rábeszélőgéptől.

Az előadásban azt szeretném bemutatni, hogy a nyelv a szavak szintjén pontos képet adhat a társadalomban zajló folyamatokról, a társadalom tudati állapotáról, sőt, magáról a nyelvről, mely gyakran egy adott ideológia megerősítésének eszközévé válik, vagy egy adott „propaganda” elterjesztését szolgálja.

Bemutatok olyan történelmi személyiségeket, akik a meggyőzés, a propaganda és a manipuláció segítségével visszaélnek gondolkodási stílusunkkal, észlelésmódunkkal, és olyanokat is, akik leleplezik ezeket a technikákat. Sok nyelvi példán keresztül megtudhatjuk többek között azt is, hogy a totalitarizmusnak univerzális grammatikája van. És természetesen a demokráciának is.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!
Bezár