2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Sport
Eve­zős-Vb Szegeden
Húsz-hu­szon­két or­szág mint­egy 3-400 ver­seny­ző­jét vár­ják jö­vő au­gusz­tus­ban Sze­ged­re, a 11. egye­te­mi és főisko­lai evezős-világ­ba­jnok­sá­gra – tá­jé­koz­ta­tott a vi­a­dal szervezőbi­zottsá­ga.
Címkék: Sport

A 2010. au­gusz­tus 13-15. kö­zött Sze­ge­den ren­dezendő 11. egyetemi-főisko­lai evezős-világ­ba­jnok­ság szer­ve­zői, a Ma­gyar Eve­zős Szö­vet­ség, a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem, a Ma­gyar Egyetemi-Főiskolai Sport­szö­vet­ség és Sze­ged vá­ros kép­vi­se­lői ok­tó­ber 1-jén Sze­ge­den ta­lál­koz­tak és ta­nács­koz­tak: be­jár­ták a ver­seny hely­szí­né­ül szol­gá­ló, gyö­nyö­rű­en fel­újí­tott Maty-éri olim­pi­ai víz­i­cen­tru­mot, va­la­mint meg­te­kin­tet­ték a szál­lást adó kol­lé­gi­u­mo­kat, fel­mér­ték a hát­te­ret, és meg­be­szé­lést tar­tot­tak a to­váb­bi a te­en­dők­ről.

evezosvb2
Izgalmas csaták várhatók a felújított Maty-éri pályán. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba


A Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ban tar­tott saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón Badó At­ti­la, az SZTE spor­tért is fe­le­lős rek­torhe­lyette­se, a szervezőbi­zottság el­nö­ke kö­szö­ne­tet mon­dott a külön­böző szer­ve­ze­tek­nek a szervező­munkában va­ló rész­vé­tel­ért. A pro­fes­­szor egy­ben re­mé­nyét fe­jez­te ki, hogy a vi­a­dal ha­son­ló­an si­ke­res lesz, mint a 2006-ban Sze­ge­den ren­de­zett egyetemi-főisko­lai fal­lab­da-vi­lág­baj­nok­ság. An­nak ta­pasz­ta­la­ta­it min­den­kép­pen hasz­no­sít­ják az elő­ké­szü­le­tek­nél – árul­ta el, hoz­zá­té­ve: az SZTE ve­ze­té­se bí­zik ben­ne, hogy az eve­zős-vb to­vább öreg­bí­ti az uni­ver­si­tas hír­ne­vét ide­ha­za és vi­lág­szer­te.
Szent­györ­gyi Pál sze­ge­di al­pol­gár­mes­ter be­je­len­tet­te: az ön­kor­mány­zat anya­gi­lag és mun­ká­já­val is se­gí­ti majd a ren­dez­vényt. Ott Zsu­zsan­na, a Ma­gyar Eve­zős Szö­vet­ség fő­tit­ká­ra úgy fo­gal­ma­zott: a Maty-éri köz­pont fej­lesz­té­se, a nyolc pá­lyás­ra tör­té­nő bő­ví­tés nagy­ban hoz­zá­já­rult ha­zánk si­ke­res pá­lyá­za­tá­hoz. Sze­ge­den a szö­vet­ség ter­vei sze­rint to­váb­bi ran­gos vi­lág­ver­se­nye­ket, vi­lág­ku­pát és Eu­ró­pa-baj­nok­sá­got is le­bo­nyo­lí­ta­nak majd az egye­te­mi vb után. A hely­színt jö­vő év má­ju­sá­nak el­ső hét­vé­gé­jén tesz­te­lik majd ver­seny­kö­rül­mé­nyek kö­zött.
Hé­di Csa­ba, a Ma­gyar Egyete-mi-Főiskolai Sport­szö­vet­ség fő­tit­ká­ra büsz­kén emel­te ki: Ma­gyar­or­szág 1990 óta im­már a ki­len­ce­dik egyetemi-főisko­lai vb há­zi­gaz­dá­ja le­het. Sze­ged ké­szen áll, a pá­lya tö­ké­le­tes, akár jö­het­né­nek is a ver­seny­zők – fo­gal­ma­zott. Hoz­zá­fűz­te: a jelen­tkezők pon­tos lét­szá­ma csak jö­vő má­jus-jú­ni­us­ra vá­lik biz­tos­sá, de elő­ze­tes becs­lé­sek alap­ján húsz-hu­szon­két or­szág­ból mint­egy 300-400 eve­zőst vár­nak a vi­lág­baj­nok­ság­ra. Hor­váth And­rás, a Maty-éri köz­pont vezető­je megerősítet­te: az eve­zős­pá­lya nagy­sze­rű ál­la­pot­ban van, az új ma­kói fej­lesz­té­sű mó­lok tö­ké­le­te­sen be­vál­tak.
Az egye­te­mi és főisko­lai eve­zős-vb-t 2010. au­gusz­tus 13-15. kö­zött ren­de­zik a csong­rá­di me­gye­szék­he­lyen. A vi­a­dal össz­költ­ség­ét 60 mil­lió fo­rint kö­rü­li­re ter­ve­zik.
A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem ve­ze­té­sé­nek, dol­go­zó­i­nak és per­sze di­ák­ja­i­nak re­mé­nyei sze­rint sze­ge­di hall­ga­tók is rajt­hoz áll­nak majd a vi­lág­baj­nok­sá­gon, s szép si­ke­re­ket is szál­lí­ta­nak majd az uni­ver­si­tas­nak.
Esé­lye­sek­ben nincs is hi­ány, hi­szen mint ar­ról leg­utób­bi lap­szá­munk­ban ol­vas­hat­tak, az SZTE fér­fi kön­­nyű­sú­lyú négy­pár­eve­zős egy­sé­ge, Lász­ló At­ti­la, Csat­lós Má­té, Mol­nár Dá­ni­el és Valkai Ist­ván szep­tem­ber ele­jén bronz­ér­met szer­zett a len­gyel­or­szá­gi Kruszwicában meg­ren­de­zett egyetemi-főisko­lai evezős-Európa-bajnokságon. A Démász-Szegedben spor­to­ló egye­te­mis­ták hall­ga­tó­tár­sa­ik biz­ta­tá­sa kö­ze­pet­te bi­zo­nyá­ra ha­zai kör­nye­zet­ben is nagy­sze­rű ered­mény­re lesz­nek ké­pe­sek, amen­­nyi­ben si­ke­rül ki­vív­ni­uk az in­du­lás jo­gát.

Pin­tér M. La­jos

Bezár