2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  8. szám - 2009. szeptember 13.  --  Egyetemi élet
Tu­do­má­nyos di­ák­kö­ri el­is­me­ré­sek az SZTE pol­gá­ra­i­nak
Címkék: Egyetemi életOTDK

Az áp­ri­li­si si­ke­res OTDK-szereplés nyo­mán a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem 6 hall­ga­tó­ja nyer­te el a Pro Sci­en­tia Arany­ér­met, 9 ok­ta­tó pe­dig Mes­ter­ta­nár Arany­érem ki­tün­te­tést ve­het majd át.

Az Or­szá­gos Tu­do­má­nyos Di­ák­kö­ri Ta­nács ha­gyo­má­nyo­san el­is­me­ré­sek­kel ju­tal­maz­za az OTDK-versenyek leg­jobb­ja­it, il­let­ve fel­ké­szí­tő­i­ket. A ta­nács dön­té­sé­nek ér­tel­mé­ben a 2009-es esz­tendőben az SZTE 6 hall­ga­tó­ja nyer­te el a Pro Sci­en­tia Arany­ér­met, 9 ok­ta­tó pe­dig a Mes­ter­ta­nár Arany­érem díj­ban ré­sze­sül. Utób­bi ka­te­gó­ri­á­ban az SZTE 9 ér­me mes­­sze ki­emel­ke­dik az or­szá­gos mezőny­ből (má­so­dik a Deb­re­ce­ni Egye­tem 6, har­ma­dik az EL­TE 5 ki­tün­te­tet­tel), ami pe­dig a Pro Sci­en­tia Arany­ér­me­ket il­le­ti, 6 ju­tott Sze­ged­re az or­szá­go­san ki­osz­tott 45-ből, ami a bronz­ér­mes hely­hez elég a ha­zai egye­te­mek ver­se­nyé­ben.

A dí­jak át­adá­sá­ra no­vem­ber 10-én 10 óra­kor ke­rül sor Bu­da­pes­ten, a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia dísz­ter­mé­ben.

Pro Sci­en­tia Arany­érem ki­tün­te­tés­ben ré­sze­sül­het az a fi­a­tal, aki ta­nul­má­nyai so­rán és az ál­ta­la vá­lasz­tott szak­mai te­rü­le­ten ki­emel­ke­dő tel­je­sít­ményt nyúj­tott, és ar­ról pá­lya­mun­kák, előadá­sok vagy iro­dal­mi, mű­vé­sze­ti és tu­do­má­nyos al­ko­tá­sok for­má­já­ban szá­mot adot­t. A dí­jat egye­te­münk kö­vet­ke­ző di­ák­jai nyer­ték el 2009-ben: Janac­sek Ka­ro­li­na (BTK, pe­da­gó­gi­ai, pszi­cho­ló­gi­ai, köz­mű­ve­lő­dé­si és könyv­tár­tu­do­má­nyi szek­ció), Néme­di Márk (ÁJTK, ál­lam- és jog­tu­do­má­nyi szek­ció), Pataj Zol­tán (TTIK, ké­mi­ai és vegy­ipa­ri szek­ció), Szabari Mar­git Ve­ro­ni­ka (ÁOK, or­vos- és egész­ség­tu­do­má­nyi szek­ció), Sza­l­isznyó Lil­la (BTK, hu­mán tu­do­má­nyi szek­ció), Ud­va­ri Be­á­ta (GTK, köz­gaz­da­ság-tu­do­má­nyi szek­ció).

A Mes­ter­ta­nár Arany­érem ki­tün­te­tés­sel mind­azon ok­ta­tók és ku­ta­tók jobb meg­be­csü­lé­se és ösz­tön­zé­se a cél, akik az egye­te­mis­ták és a főiskolá­sok kö­te­le­ző tan­anyag el­sa­já­tí­tá­sán túl­mu­ta­tó, tu­do­má­nyos di­ák­kö­ri, szak­kol­lé­gi­u­mi vagy egyéb ön­kép­zé­si for­má­ban meg­va­ló­su­ló tu­do­má­nyos te­vé­keny­sé­gé­nek elő­se­gí­té­sé­ért, ki­bon­ta­koz­ta­tá­sá­ért és el­is­me­ré­sé­ért té­ma­ve­ze­tő­ként és a tu­do­mány­szer­ve­zés te­rén éve­ken át ki­emel­ke­dő­en ered­mé­nyes, ál­do­za­tos mun­kát vé­gez­tek. Az SZTE ok­ta­tói kö­zül az idén a kö­vet­ke­ző szak­em­be­rek nyer­ték el a dí­jat: Ba­ri Fe­renc egye­te­mi ta­nár (ÁOK, or­vos- és egész­ség­tu­do­má­nyi szek­ció), Csen­des Ti­bor egye­te­mi ta­nár (TTIK, in­for­ma­ti­ka­tu­do­má­nyi szek­ció), Dékány Im­re egye­te­mi ta­nár (TTIK, ké­mi­ai és vegy­ipa­ri szek­ció), Ko­vács Kor­nél tszv. egye­te­mi ta­nár (TTIK, bi­o­ló­gia szek­ció), Krisz­tin Ti­bor tszv. egye­te­mi ta­nár (TTIK, fi­zi­ka, föld­tu­do­má­nyok és ma­te­ma­ti­ka szek­ció), Len­gyel Im­re in­té­zet­ve­ze­tő egye­te­mi ta­nár (GTK, köz­gaz­da­ság-tu­do­má­nyi szek­ció), Papp Ka­ta­lin egye­te­mi do­cens (TTIK, tan­tár­gypedagó­giai és ok­ta­tás­tech­no­ló­gi­ai szek­ció), Vaj­da Zol­tán egye­te­mi do­cens (BTK, hu­mán tu­do­má­nyi szek­ció), Zen­tainé Kol­lár And­rea egye­te­mi do­cens (BTK, hu­mán tu­do­má­nyi szek­ció).

Bezár