2024. május 2., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  6. szám - 2009. április 6.  --  Egyetemi élet
Szép vá­ros Ko­lozs­vár!
Ismét indul a hall­ga­tói cse­re­prog­ram.
Címkék: Egyetemi élet

Im­már 13. éve, a 27. al­ka­lom­mal nyí­lik le­he­tő­ség a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem és a ko­lozs­vá­ri Babes Bo­lyai Tu­do­mány­egye­tem hall­ga­tói szá­má­ra az át­hall­ga­tás­ra.

Még a ki­lenc­ve­nes évek de­re­kán a JATE egy tör­té­ne­lem sza­kos hall­ga­tó­ja, Tóth Jó­zsef részt vett egy bu­da­pes­ti kon­fe­ren­ci­án, ahol ko­lozs­vá­ri hall­ga­tók­kal is­mer­ke­dett ös­­sze. Egye­te­me­ik kö­zös gyö­ke­rei kap­csán fel­ve­tő­dött kö­zöt­tük egy olyan cse­re­prog­ram kez­de­mé­nye­zé­sé­nek öt­le­te, mely­ben a hall­ga­tók köl­csö­nö­sen meg­is­mer­ked­het­né­nek egy­más di­ák­kö­zös­sé­ge­i­vel. 1996-ben ke­rült sor el­ső al­ka­lom­mal az át­hall­ga­tás­ra, még ki­zá­ró­lag tör­té­ne­lem sza­kos hall­ga­tók rész­vé­te­lé­vel, di­ák­szer­ve­zés­ben, ön­erő­ből. Majd a prog­ram az évek so­rán ki­nőt­te ma­gát, in­téz­mé­nye­sült, egy­re több tá­mo­ga­tás­ban ré­sze­sült mind­két egye­tem ré­szé­ről, ki­ter­jedt a ka­rok­ra, és egy­re nép­sze­rűb­bé vált.

A cse­re­kap­cso­lat szer­ve­zé­se je­len­leg sze­ge­di ol­da­lon az egye­te­mis­ták­ból ál­ló Garabon­cz­iás Egye­sü­let, ko­lozs­vá­ri ol­da­lon pe­dig a Ko­lozs­vá­ri Ma­gyar Di­ák­szö­vet­ség ha­tás­kö­ré­be tar­to­zik, de a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Egye­te­mi Hall­ga­tói Ön­kor­mány­za­ta, va­la­mint a ko­lozs­vá­ri PRO­FIL Szer­ve­zet is se­gí­ti, s mind­két egye­tem ve­ze­té­se tel­jes kö­rű tá­mo­ga­tás­ban ré­sze­sí­ti a prog­ra­mot. Az át­hall­ga­tás idő­tar­ta­ma há­rom hét. Ez idő alatt biz­to­sí­ta­nak a hall­ga­tók szá­má­ra in­gye­nes szál­lás­le­he­tő­sé­get na­pi egy­sze­ri ét­ke­zés­sel, a ko­lozs­vá­ri hall­ga­tók az SZKT a jó­vol­tá­ból Sze­ge­den tar­tóz­ko­dá­suk ide­jén té­rí­tés­men­te­sen hasz­nál­hat­ják a tö­meg­köz­le­ke­dé­si esz­kö­zö­ket is.

A sze­ge­di hall­ga­tók­nak Ko­lozs­vá­ron tar­tóz­ko­dá­suk ide­jén mód­juk nyí­lik kur­zu­sok lá­to­ga­tá­sá­ra, az egye­te­mi könyv­tár fel­fe­de­zé­sé­re, szak­kol­lé­gi­u­mi te­vé­keny­sé­ge­ken va­ló rész­vé­tel­re. Meg­is­mer­ked­het­nek a leg­na­gyobb ha­tá­ron tú­li ma­gyar di­ák­kö­zös­ség­gel, egye­te­mük bel­ső vi­lá­gá­val, be­te­kin­tést nyer­het­nek a ko­lozs­vá­ri pezs­gő szel­le­mi élet­be. Ki­vá­ló le­he­tő­ség ez ku­ta­tá­sok vég­zé­sé­hez kü­lön­bö­ző tu­do­mány­te­rü­le­te­ken, va­la­mint hasz­nos le­het szak­dol­go­zat meg­írá­sá­hoz. Ter­mé­sze­te­sen nem csak ta­nu­lás­ra és is­me­ret­szer­zés­re van le­he­tő­ség a há­rom hét so­rán – tud­tuk meg Maák Ist­ván Elek ko­lozs­vá­ri fő­szer­ve­ző­től.

Két ki­rán­du­lás­ra is sor ke­rül, me­lyek úti cél­jai a Tor­dai-hasadék és kör­nyé­ke, va­la­mint Szeben – 2007-ben Eu­ró­pa kul­tu­rá­lis fő­vá­ro­sa – és a kör­nye­ző fal­vak, vá­ro­sok lesz­nek. Tú­rá­zás­ra, vá­ros­né­zés­re, mú­ze­u­mok lá­to­ga­tá­sá­ra is al­ka­lom adó­dik.

Év­ről év­re két al­ka­lom­mal nyí­lik le­he­tő­ség, át­la­go­san 10-15 hall­ga­tó szá­má­ra az át­hall­ga­tás­ra, és pár éve lét­re­hoz­ták a prog­ram ki­egé­szí­tő nyá­ri ren­dez­vé­nyét, a Nyá­ri Áthall­gatótábort, ahol az egy­ko­ri át­hall­ga­tók és szer­ve­zők lát­hat­ják egy­mást vi­szont egy ka­lan­dos tú­ra ke­re­tei kö­zött.

A kö­vet­ke­ző át­hall­ga­tás­ra áp­ri­lis vé­gén lesz le­he­tő­ség. A je­lent­ke­zé­si ha­tár­idő áp­ri­lis 20-a, fel­té­te­le ak­tív SZTE-s hall­ga­tói jog­vi­szony. Előny­ben ré­sze­sít a cél­ori­en­tált mo­ti­vá­ci­ós le­vél és ta­ná­ri aján­ló­le­vél. Volt már pél­da há­rom-négy­sze­res túl­je­lent­ke­zés­re is, ilyen ese­tek­ben a szer­ve­zők pró­bál­nak a le­he­tő leg­igaz­sá­go­sab­ban el­jár­ni, és mi­nél több hall­ga­tó szá­má­ra le­he­tő­sé­get biz­to­sí­ta­ni az át­hall­ga­tás­ra – mond­ta el a prog­ram je­len­le­gi sze­ge­di fő­szer­ve­ző­je, Sza­bó Ákos egy­ko­ri részt­ve­vő, aki im­már har­ma­dik éve ko­or­di­nál­ja a cse­re­prog­ram elő­ké­szü­le­te­it és le­bo­nyo­lí­tá­sát.

Áp­ri­lis 7-én 20 óra­kor tá­jé­koz­ta­tó elő­adás­ra ke­rül sor az ér­dek­lő­dök szá­má­ra az SZTE EHÖK Szent­há­rom­ság ut­cai iro­dá­já­ban, to­váb­bi in­for­má­ci­ók ol­vas­ha­tó­ak az EHÖK hon­lap­ján, és lé­te­zik egy fo­lya­ma­to­san fris­sü­lő, ak­tu­a­li­tá­so­kat tar­tal­ma­zó por­tál is (http://athall­gatas.f­p­n.hu), me­lyen az ed­di­gi évek ta­pasz­ta­la­tai, él­mé­nyei ol­vas­ha­tó­ak. A pá­lyá­zat le­adá­sá­hoz szük­sé­ges adat­lap­hoz az EHÖK-irodán vagy a már em­lí­tett át­hall­ga­tá­si tá­jé­koz­ta­tó al­kal­má­val le­het hoz­zá­jut­ni.

Bozó Edi­na

Bezár