2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2009  --  6. szám - 2009. április 6.  --  Egyetemi élet
Rad­nó­ti-cen­te­ná­ri­um
Egy­ko­ri hall­ga­tó­já­ra em­lé­ke­zik a sze­ge­di egye­tem.
Címkék: Egyetemi élet

Ta­vasz­tól ké­ső őszig csak­nem fél­száz ren­dez­vén­­nyel em­lé­ke­zik egy­ko­ri hall­ga­tó­ja, Rad­nó­ti Mik­lós szü­le­té­sé­nek szá­za­dik év­for­du­ló­já­ra a sze­ge­di egye­tem. A fél­száz prog­ram kö­zött az ál­ta­lá­nos is­ko­lás kis­di­ák­ok­tól az egye­te­mi pro­fes­­szo­rig min­den­ki ta­lál­hat ma­gá­nak ked­vé­re va­lót.

„Cen­te­ná­ri­u­mi ren­dez­vény­so­ro­za­tá­val az egye­tem és böl­csész­ka­ra büsz­ke örö­kös­ként em­lé­ke­zik volt hall­ga­tó­já­ra, aki­nek élet­mű­ve ki­emel­ke­dő fon­tos­sá­gú ér­ték az egye­te­mes ma­gyar kul­tú­ra szá­má­ra, hi­szen Rad­nó­ti Mik­lós ta­nult, ta­ní­tott és ta­nít ma is” – hang­sú­lyoz­ta Cser­nus Sán­dor, az SZTE BTK dé­kán­ja a már­ci­us 27-i saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón.

Ahogy egy köl­tő em­lé­ké­hez il­lik, a ren­dez­vé­nyek kö­zött fon­tos sze­re­pet kap­nak a ver­sek. Szá­mos sza­va­ló­ver­senyt szer­vez­nek, ezen­kí­vül Rad­nó­ti-ver­se­ket mond majd Ha­lász Ju­dit, a Sze­ge­di Nem­ze­ti Szín­ház több szí­né­sze – Galkó Ben­ce, Sal­lai Nó­ra, Er­dé­lyi Tí­mea és Borovics Ta­más –; má­jus­ban egy egész na­pon át sor­jáz­nak majd a köl­te­mé­nyek a Sze­ge­di Egye­te­mi Szín­ház szer­ve­zé­sé­ben, va­la­mint szín­pad­ra áll Bá­lint And­rás is, a köl­tő ne­vét vi­se­lő szín­ház di­rek­to­ra. Az ér­dek­lő­dők ava­tott ka­la­uz se­gít­sé­gé­vel ke­res­he­tik fel majd a Rad­nó­ti-em­lék­he­lye­ket, szá­mos ki­ál­lí­tás ren­dez­nek, fil­me­ket és szín­da­ra­bo­kat mu­tat­nak be, s szer­vez­nek kon­fe­ren­ci­át a köl­tő egy­ko­ri pro­fes­­szo­ra­i­nak mun­ká­sá­gá­ról is.

Má­jus 11-én és 12-én a böl­csész­kar Ady té­ri épü­le­te - ahol ma­gyar-fran­cia sza­kos hall­ga­tó­ként egy­kor Rad­nó­ti is ta­nult – egy sok­szí­nű tu­do­má­nyos kon­fe­ren­ci­á­nak ad he­lyet. A ma­gyar iro­da­lom­tu­do­mány je­le­sei és az SZTE dok­toran­duszai a Rad­nó­ti-élet­mű­ről, ver­se­i­ről tar­ta­nak re­fe­rá­tu­mo­kat, s több elő­adás hang­zik el a köl­te­mé­nyek mű­for­dí­tá­sa­i­ról is.

Szá­mos egyéb ku­ri­ó­zum­nak szá­mí­tó prog­ra­mot is tar­to­gat a ren­dez­vény­so­ro­zat, így pél­dá­ul lát­ha­tó lesz a po­é­ta egy­ko­ri ba­rát­já­nak Müller Mik­lós­nak a fo­tó­ki­ál­lí­tá­sa, hall­ha­tó majd a ne­ves pszi­cho­ló­gus, Pop­per Pé­ter elő­adá­sa, a köl­tő ver­se­i­ből pe­dig a ha­zai etno-rock ki­emel­ke­dő gi­tár­mű­vé­sze, Both Mik­lós ad ze­nés íze­lí­tőt.

F. J.

Bezár