2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Egyetemi élet
„Lé­lek­eme­lő” Pszi­cho­ló­gus Na­pok
Címkék: Egyetemi Élet

Ok­tó­ber 2-3-án ke­rült sor az im­már nyol­ca­dik Pszi­cho­ló­gus Na­pok­ra Sze­ge­den, amit idén egy iga­zi ju­bi­le­u­mi Pszi­cho­ló­gus Bál is em­lé­ke­ze­tes­sé tett.
A Fo­rum Humanum – Sze­ge­di Pszi­cho­ló­gus Na­pok az or­szág má­so­dik leg­na­gyobb, pszi­cho­ló­gushall­ga­tók ál­tal szer­ve­zett ren­dez­vé­nye, me­lyet elő­ször 2002-ben szer­vez­tek meg, az­óta év­ről év­re egy­re na­gyobb lá­to­ga­tott­ság­nak és el­is­me­rés­nek ör­vend. A Sze­ge­di Pszi­cho­ló­gus Hall­ga­tók Egye­sü­le­té­nek meg­ala­ku­lá­sa óta az egye­sü­let el­ső szá­mú ren­dez­vé­nye.
Az előadá­sok idén is szak­mai és ismeretter­jesztő szek­ci­ók­ra osz­lot­tak. Az utób­bi volt ter­mé­sze­te­sen a nép­sze­rűbb, ami egy­be is vág a szer­ve­zők azon el­kép­ze­lé­sé­vel, hogy az érdek­lődők lá­tó­kör­ét bővít­sék, il­let­ve a szak­ma ne­ves képviselőiv­el is meg­is­mer­ked­je­nek. Olyan szak­te­kin­té­lye­ket üd­vö­zöl­het­tek az elő­adók kö­zött, mint Hun­yady Györ­gy, Garai Lász­ló, Há­mo­ri Ba­lázs, Rac­smány Mi­hály vagy Luk­ács Ág­nes. Az ismeretter­jesztő szek­ci­ó­ban Végh Jó­zsef és Bel­ső Nó­ra is ka­ted­rá­ra állt, va­la­mint a Sport­pszi­cho­ló­gia kerekasz­tal­nál ne­ves olim­pi­ko­nok­kal is be­szél­get­het­tek az érdek­lődők. A szer­ve­zők igye­kez­tek idén is mi­nél szí­ne­sebb előadá­sokat kí­nál­ni a pszi­cho­ló­gia szin­te min­den te­rü­le­té­ről, új ág­ként gaz­da­ság­pszi­cho­ló­gi­ai té­má­jú előadá­sok is he­lyet kap­tak a re­per­to­ár­ban: a gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság lé­lek­ta­ná­ról és a kom­mu­ni­ká­ci­ó­nak a gaz­da­sá­gi fo­lya­ma­tok­ra gya­ko­rolt ha­tá­sá­ról is hall­hat­tak az érdek­lődők. Bővül­tek a work­shopok is, mű­vé­szet- és tánc­te­rá­pi­ás szak­em­be­rek fog­lal­koz­tat­ták a vál­lal­ko­zó szel­le­mű­e­ket.
Rend­kí­vül si­ke­res volt a szin­tén hall­ga­tók ál­tal szer­ve­zett I. Sze­ge­di Pszi­cho­ló­gus Bál, mel­­lyel egy­ben a sze­ge­di Pszi­cho­ló­gia In­té­zet meg­ala­ku­lá­sá­nak 80. év­for­du­ló­ját is ün­ne­pel­te, fősz­ervező­je a har­mad­éves pszi­cho­ló­gushall­ga­tó, Tóth Luj­za volt. En­nek kap­csán Szokol­szky Ág­nes in­té­zet­ve­ze­tő elő­adást is tar­tott a Pszi­cho­ló­gus Na­po­kon „A lé­lek­tan 80 éves tör­té­ne­te a sze­ge­di egye­te­men” cím­mel. A bá­lon le­he­tő­ség volt az elő­adók­kal a ko­ráb­bi évek meg­szo­kott kon­cert­je­i­hez ké­pest ele­gán­sabb kö­rül­mé­nyek kö­zött is is­mer­ked­ni – az ese­mé­nyen mint­egy 120-an vet­tek részt. Ter­mé­sze­te­sen a Pszi­cho­ló­gia In­té­zet ok­ta­tói öröm­mel ve­szik a hall­ga­tói ak­ti­vi­tást, mint Sa­la­mon Já­nos fősz­ervező, har­mad­éves hall­ga­tó el­mond­ta, sok biz­ta­tást kap­nak, hi­szen az ilyen szin­tű önsz­erveződése ön­ma­gá­ban is nö­ve­li az in­téz­mény presz­tí­zsét amel­lett, hogy a szak­em­be­rek­kel va­ló kap­cso­lat­ápo­lás­nak re­mek plat­for­mot te­rem­te­nek.

Arany Mi­hály

Bezár