2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Egyetemi élet
Kü­lön fi­nan­szí­ro­zá­si mo­dell a kli­ni­kai köz­pon­tok­nak
Az SZTE gaz­dál­ko­dá­sa sta­bil, a kli­ni­kai köz­pont­nak azon­ban mint­egy 2,1 mil­li­árd fo­rint le­het éves szin­ten a fo­lyó hi­á­nya, így fi­nan­szí­ro­zá­sát ren­dez­ni kell – mond­ta Sza­bó Gá­bor rek­tor.
Címkék: Egyetemi Élet

A töb­bi be­teg­el­lá­tó in­téz­mény­től el­té­rő fi­nan­szí­ro­zá­si mo­dell­re van szük­sé­ge a négy ma­gyar­or­szá­gi kli­ni­kai köz­pont­nak (Bu­da­pest, Pécs, Deb­re­cen, Sze­ged), me­lyek­nek a rossz tá­mo­ga­tá­si rend­szer mi­att ös­­sze­sen mint­egy 5 mil­li­árd fo­rint a hi­á­nyuk – je­len­tet­te ki szep­tem­ber 29-én a TIK-ben tar­tott saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó­ján Sza­bó Gá­bor. A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem rek­to­ra, a Ma­gyar Rek­to­ri Kon­fe­ren­cia el­nö­ke sze­rint ezt in­do­kol­ja a ki­ma­gas­ló szak­mai fel­ké­szült­ség és tel­je­sít­mény, a fo­lya­ma­tos, 365 na­pon át hu­szon­négy órás ügye­let, il­let­ve, hogy ezek az egye­te­mek fe­le­lő­sek a tel­jes ma­gyar or­vos­kép­zés­ért és -továbbképzésért, va­la­mint az is, hogy több mint öt­ezer kül­föl­di or­vos­tan­hall­ga­tót ké­pez­nek itt, ilye­tén mó­don ezek az in­téz­mé­nyek a ma­gyar fel­sőok­tatás nagy­kö­vet­ének is szá­mí­ta­nak.

klinika
Kimagasló szakmai felkészültség és teljesítmény jellemzi a klinikákat.



Sza­bó Gá­bor hoz­zá­tet­te: ez a vál­tás azon­ban nem me­het a töb­bi kór­ház, a súly­pon­ti in­téz­mé­nyek ro­vá­sá­ra. A be­teg­el­lá­tás sta­bi­li­tá­sa az SZTE rek­to­ra sze­rint ak­kor te-remthető meg, ha si­ke­rül hos­­szú táv­ra ter­vezhető fi­nan­szí­ro­zá­si rend­szert ki­ala­kí­ta­ni. Ezért fel­ké­ri a négy kli­ni­kai köz­pont ez­zel a te­rü­let­tel fog­lal­ko­zó szak­em­be­re­it, hogy fo­lya­ma­tos, rend­sze­res kon­zul­tá­ció mel­lett kö­zö­sen dol­goz­za­nak ki olyan mo­dellt, ame­lyet az egész­ség­ügyi kor­mány­zat fi­gyel­mé­be le­het aján­la­ni.
Az SZTE kli­ni­kai köz­pont­já­nak gaz­dál­ko­dá­sá­val kap­cso­lat­ban a rek­tor kö­zöl­te, a szá­mí­tá­sok sze­rint idén 2,1 mil­li­árd fo­rint­tal ha­lad­ják meg a gyó­gyí­tó te­vé­keny­ség­gel kap­cso­la­tos ki­adá­sok az Or­szá­gos Egész­ség­biz­to­sí­tá­si Pénz­tár­tól ka­pott té­rí­té­si dí­ja­kat. Az év el­ső nyolc hó­nap­já­ban az egye­tem más – így az ok­ta­tás­ból szár­ma­zó – be­vé­te­le­i­ből ke­reszt­fi­nan­szí­ro­zás­sal 680 mil­lió fo­rin­tot for­dí­tott a kli­ni­kai köz­pont tá­mo­ga­tá­sá­ra – tu­dat­ta Sza­bó Gá­bor. Hoz­zá­fűz­te: ez ma­gá­tól ér­te­tő­dő­en pusz­tán át­me­ne­ti meg­ol­dás, s még ha – mi­vel a kli­ni­kák fenn­tar­tó­ja szin­tén az ok­ta­tá­si tár­ca – jog­sze­rű is, hos­­szú tá­von ve­szé­lyez­te­ti a lik­vi­di­tást.
A sze­ge­di kli­ni­kai köz­pont alul­fi­nan­szí­ro­zott­sá­gát már csak azért is mél­tány­ta­lan­nak tart­ja, hi­szen az el­ma­radt or­szá­gos re­form­mal szem­ben itt tény­le­ge­sen meg­va­ló­sult az in­teg­rált szak­el­lá­tó rend­szer – csak­nem 800 mil­lió fo­rin­tot ál­doz­tak egy olyan mo­dell meg­te­rem­té­sé­re, mely egye­dül­ál­ló az or­szág­ban, ha­té­kony­sá­ga pe­dig megkérdő­jelezhetetlen.

EGYEZSÉG
Ok­tó­ber 7-én meg­ál­la­pod­tak a kór­ház­ve­ze­tők Szé­kely Ta­más egész­ség­ügyi mi­nisz­ter­rel az in­téz­mé­nyek több­let­fi­nan­szí­ro­zá­sá­ról. A kor­mány dön­té­se ér­tel­mé­ben még az idén 10,5 mil­li­árd fo­rint plusz­pénz jut a kór­há­zak­nak, kli­ni­kák­nak. Emel­lett a jö­vő év ele­jén újab­b, 35-40 mil­li­árd fo­rin­tos egy­ha­vi több­let­dí­ja­zás­ban ré­sze­sül­nek. A rés­zletekről to­vább foly­ta­tód­nak a szak­mai-po­li­ti­kai tár­gya­lá­sok.

A rek­tor azt mond­ta: a Szent-Györ­gyi Al­bert Kli­ni­kai Köz­pont fo­lyó hi­á­nyá­nak kér­dé­sét leg­ké­sőbb jö­vő év ele­jé­ig, a költ­ség­ve­tés el­fo­ga­dá­sá­ig ren­dez­ni kell. A ke­reszt­fi­nan­szí­ro­zás ért­he­tő­en és jog­gal kelt ag­go­dal­ma­kat a ka­rok­ban, ám a pro­fes­­szor tü­rel­met kért. Az ügy­ben rend­kí­vü­li sze­ná­tus­ülést hív ös­­sze, s a kli­ni­kai köz­pont­tal vál­ság­ter­vet ké­szít­tet, ugyan­ak­kor mint fo­gal­ma­zott: ha az egész­ség­ügyi kor­mány­zat­tal foly­ta­tott tár­gya­lá­sok ered­mény­re ve­zet­nek, egyen­súly­ba ke­rül­het a klinikum bü­dzsé­je, s a töb­bi fa­kul­tás­ról is le­ke­rül­het­nek a több­let­ter­hek. Sza­bó Gá­bor sze­rint az aka­dé­mi­ai szfé­ra szem­pont­já­ból meg­ol­dást je­len­te­ne, ha a fel­sőok­tatási tör­vény mó­do­sí­tá­sá­val az Or­szág­gyű­lés meg­te­rem­te­né a le­he­tő­sé­get ar­ra, hogy a kli­ni­kai köz­pon­tok önál­ló jo­gi sze­mély­ként gaz­dál­kod­ja­nak.
Az SZTE gaz­dál­ko­dá­sa sta­bil, és a fel­sőok­tatási in­téz­mény ren­del­ke­zik az önerőv­el a kö­zel­jö­vő­ben uni­ós tá­mo­ga­tás­sal in­du­ló, több mil­li­árd fo­rin­tos költ­ség­ve­té­sű fej­lesz­té­si prog­ra­mok­hoz – ös­­szeg­zett rek­tor.

Pin­tér M. La­jos

Bezár