2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Egyetemi élet
GÁ­BOR KÁL­MÁN(1948-2009)
Címkék: Egyetemi Élet
Sze­ge­den érett­sé­gi­zett, majd a JATE-n mag­yar-történelem-pedagó­gia sza­kon ta­nult, Bu­da­pes­ten szo­ci­o­ló­gi­át hall­ga­tott, ami­ből ké­sőbb egye­te­mi dok­to­ri cí­met és PhD-minősítést szer­zett. A sze­ge­di Böl­csé­szet­tu­do­má­nyi Kar Szo­ci­o­ló­gia Tan­szék ala­pí­tó tag­ja volt. A nyolc­va­nas évek­től a tár­sa­dal­mi át­ala­ku­lás és az if­jú­sá­gi kor­szak­vál­tás té­ma­kör­ben foly­ta­tott ku­ta­tá­so­kat. Ezen be­lül ki­emelt ku­ta­tá­si te­rü­le­te volt a fi­a­ta­lok nem­zet­kö­zi ös­­sze­ha­son­lí­tó vizs­gá­la­ta (A ma­gyar és né­met fi­a­ta­lok kul­tu­rá­lis min­tái, A ha­tá­ron tú­li ma­gyar fi­a­ta­lok élet­ter­ve­zé­se és ér­ték­ori­en­tá­ci­ói). A ki­lenc­ve­nes évek ele­je óta fog­lal­ko­zott a he­lyi tár­sa­da­lom és if­jú­ság hely­ze­té­nek vizs­gá­la­tá­val, a kö­zép­osz­tá­lyo­so­dás, va­la­mint a fel­sőok­tatási élet­sza­kasz kér­dé­se­i­vel. Leg­na­gyobb ha­tá­sú ku­ta­tá­si té­má­ja az if­jú­sá­gi kul­tú­ra vál­to­zá­sa­it tár­ta fel, ben­ne a fesz­ti­vá­lo­zó if­jú­ság, to­váb­bá a fi­a­ta­lok fo­gyasz­tói és kom­mu­ni­ká­ci­ós stá­tu­szá­nak szisz­te­ma­ti­kus vizs­gá­la­tá­val. Ve­ze­tő ku­ta­tó­ként vett részt a leg­na­gyobb if­jú­sá­gi vizs­gá­la­tok­ban: If­jú­ság 2000, If­jú­ság 2004, If­jú­ság 2008 (ma­gyar­or­szá­gi) és MO­ZA­IK 2001 (ha­tá­ron tú­li ma­gyar fi­a­ta­lok). Az Ok­ta­tás­ku­ta­tó In­té­zet, a Fel­sőok­tatási Ku­ta­tó­in­té­zet és az Ok­ta­tás­ku­ta­tó és Fej­lesz­tő In­té­zet főmunkatár­saként vég­zett ku­ta­tá­sai és tu­do­má­nyos fel­is­me­ré­sei alap­ve­tő­en meg­ha­tá­roz­ták a leg­utób­bi húsz év ha­zai if­jú­ság­szo­ci­o­ló­gi­á­ját.
Az EL­TE, az SZTE, a ZSKF, és a BBTE (Ko­lozs­vár) ok­ta­tó­ja volt, ala­pí­tó el­nö­ke az Eu­ró­pai If­jú­sá­gi Ku­ta­tó-, Szervezetfe­jlesztő és Kom­mu­ni­ká­ci­ós Köz­pont­nak (EIKKA). A Bel­ve­dere Ki­adó If­jú­sá­gi kor­szak­vál­tás cí­mű könyv­so­ro­za­tá­nak szerkesztőbi­zottsá­gi el­nö­ke, az Er­dé­lyi Tár­sa­da­lom és az Új If­jú­sá­gi Szem­le cí­mű fo­lyó­irat­ok szerkesztőbi­zottsá­gi tag­ja volt. Tudománysz­ervezői te­vé­keny­sé­gét a Ma­gyar Szo­ci­o­ló­gi­ai Tár­sa­ság if­jú­ság­szo­ci­o­ló­gi­ai szak­osz­tá­lyá­nak el­nö­ke­ként is ki­fej­tet­te.
Gá­bor Kál­mánt ok­tó­ber 7-én he­lyez­ték vég­ső nyu­ga­lom­ra Bu­da­pes­ten, a Rá­kos­ke­reszt­úri Új­köz­te­me­tő­ben.
Bezár