JGYPK_tanari_szak3

Komplex természettudományos látásmód és tudás szerezhető az SZTE-JGYPK természettudomány-környezettan tanári mesterképzésével

Természettudomány-környezettan szakos tanárképzést indított a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a 2022/23-es tanévtől. A szak elsősorban Z-generációs fiataloknak és azoknak ajánlott, akik nyitottak a komplex természettudományos szemléletre, valamint a tanári pályára és a környezetvédelemre.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a 2022/23-es tanévtől indította az osztatlan, kötött szakpáros természettudomány-környezettan szakos tanárképzést. A 2023/24-es tanévtől lehetőség nyílik a természettudomány-környezettan szakos tanárképzés 4 féléves részidős képzésének indítására is, amely levelező formában megvalósítható. A természettudomány-környezettan szakos tanárképzést, azok az intézmények indíthatták, ahol korábban az Oktatási Hivatal jegyzékébe volt foglalva a jogelőd szak, a természetismeret-környezettan tanárszak.

 

– A szakot országosan „Z”-szaknak nevezték el, utalva a Z-generációra, illetve arra a felelős magatartású korosztályra, aki a jövőt a társadalmi- és környezetbiztonság fenntartható folyamataiban képzeli el. A természettudomány-környezettan szak nemcsak a már leírt jellegzetességeiben új, hanem abban is, hogy, komplex probléma- megközelítésekre készíti fel a képzésben résztvevőket. Társadalmunk innovatív megoldásai természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai gondolkodást alkalmazni tudó generáció felnevelését igénylik. Tehát, olyan tanárok jelenlétére lesz szükség, akik a fizika, kémia, biológia, földtudomány tudástartalmait egy-egy fontos probléma megoldásában egyszerre, integráltan képesek alkalmazni. A természettudomány-környezettan szakos tanárképzés során ezt kívánja megvalósítani az SZTE, mégpedig a komplex természettudományos problémamegoldás képességének és a társult kompetenciáknak a kialakításával – mondta el Dr. habil. Gálfi Márta, szakfelelős.

 

Az SZTE-JGYPK szakfelelős főiskolai tanárától megtudtuk, hogy a természettudomány-környezettan szakon végzettek az alapfokú köznevelésben a természettudomány, fizika, kémia és biológia tárgyak oktatását láthatják el, illetve a 11. osztályban és a szakiskolákban taníthatnak természettudományt/természetismeretet. A tanári pálya mellett lehetőség van, olyan területen elhelyezkedni, ahol komplex természettudományos látásmódra és tudásra van szükség. Ilyen terület például a környezetvédelem, amire kiemelt hangsúlyt fektetnek a képzés során.

 

– A képzést ajánljuk minden olyan Z-generációba tartozó fiatalnak, akik felelősséget éreznek a társadalmi fenntarthatóság és környezetbiztonság iránt. Továbbá azoknak a már gyakorló tanároknak, akik természettudományos diszciplináris végzettségűek. Nem utolsó sorban minden olyan természettudományos MSc. diplomával rendelkező szakembernek, akik az integrált természettudományos megközelítéseket a komplex problémakezeléseknél jelentősnek tartják – tette hozzá az SZTE-JGYPK tanára.

Mátó Gábor

Fotó: A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Televíziója

 

A Szegedi Tudományegyetem 2023/24-ben induló új képzéseiről korábban itt írtunk.


Az SZTE új képzései közül a geoinformatika mesterképzésről írt cikkünk itt, a táplálkozástudományi mesterképzéssel kapcsolatos pedig itt olvasható.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.
kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.
További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *