JGYPK_tanari_szak3

Komplex természettudományos látásmód és tudás szerezhető az SZTE-JGYPK természettudomány-környezettan tanári mesterképzésével

Természettudomány-környezettan szakos tanárképzést indított a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a 2022/23-es tanévtől. A szak elsősorban Z-generációs fiataloknak és azoknak ajánlott, akik nyitottak a komplex természettudományos szemléletre, valamint a tanári pályára és a környezetvédelemre.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a 2022/23-es tanévtől indította az osztatlan, kötött szakpáros természettudomány-környezettan szakos tanárképzést. A 2023/24-es tanévtől lehetőség nyílik a természettudomány-környezettan szakos tanárképzés 4 féléves részidős képzésének indítására is, amely levelező formában megvalósítható. A természettudomány-környezettan szakos tanárképzést, azok az intézmények indíthatták, ahol korábban az Oktatási Hivatal jegyzékébe volt foglalva a jogelőd szak, a természetismeret-környezettan tanárszak.

 

– A szakot országosan „Z”-szaknak nevezték el, utalva a Z-generációra, illetve arra a felelős magatartású korosztályra, aki a jövőt a társadalmi- és környezetbiztonság fenntartható folyamataiban képzeli el. A természettudomány-környezettan szak nemcsak a már leírt jellegzetességeiben új, hanem abban is, hogy, komplex probléma- megközelítésekre készíti fel a képzésben résztvevőket. Társadalmunk innovatív megoldásai természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai gondolkodást alkalmazni tudó generáció felnevelését igénylik. Tehát, olyan tanárok jelenlétére lesz szükség, akik a fizika, kémia, biológia, földtudomány tudástartalmait egy-egy fontos probléma megoldásában egyszerre, integráltan képesek alkalmazni. A természettudomány-környezettan szakos tanárképzés során ezt kívánja megvalósítani az SZTE, mégpedig a komplex természettudományos problémamegoldás képességének és a társult kompetenciáknak a kialakításával – mondta el Dr. habil. Gálfi Márta, szakfelelős.

 

Az SZTE-JGYPK szakfelelős főiskolai tanárától megtudtuk, hogy a természettudomány-környezettan szakon végzettek az alapfokú köznevelésben a természettudomány, fizika, kémia és biológia tárgyak oktatását láthatják el, illetve a 11. osztályban és a szakiskolákban taníthatnak természettudományt/természetismeretet. A tanári pálya mellett lehetőség van, olyan területen elhelyezkedni, ahol komplex természettudományos látásmódra és tudásra van szükség. Ilyen terület például a környezetvédelem, amire kiemelt hangsúlyt fektetnek a képzés során.

 

– A képzést ajánljuk minden olyan Z-generációba tartozó fiatalnak, akik felelősséget éreznek a társadalmi fenntarthatóság és környezetbiztonság iránt. Továbbá azoknak a már gyakorló tanároknak, akik természettudományos diszciplináris végzettségűek. Nem utolsó sorban minden olyan természettudományos MSc. diplomával rendelkező szakembernek, akik az integrált természettudományos megközelítéseket a komplex problémakezeléseknél jelentősnek tartják – tette hozzá az SZTE-JGYPK tanára.

Mátó Gábor

Fotó: A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Televíziója

 

A Szegedi Tudományegyetem 2023/24-ben induló új képzéseiről korábban itt írtunk.


Az SZTE új képzései közül a geoinformatika mesterképzésről írt cikkünk itt, a táplálkozástudományi mesterképzéssel kapcsolatos pedig itt olvasható.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Fűrész ZsófiaFűrész Zsófia – ÁOK – orvos

Szeged rengeteg lehetőséget nyújt a diákoknak egyaránt a szórakozás, kultúra, és a munkavállalás terén is. Annak ellenére, hogy vidéki egyetem, az oktatás színvonala eléri a pesti egyetemekét, sőt szerintem még túl is szárnyalja azokat. Nagyon szeretek itt tanulni, nagyon szeretem, hogy ilyen nyugis, barátságos maga a város is.






Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *