Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga




Szegedi Tudományegyetem

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga 2022.


 

A 2022. évi felvételi eljárásban a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsgák (FFSZV) szervezésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:

A vizsgák időpontja: 2022. június 29. - június 30. - július 01. (szerda-csütörtök-péntek)


A vizsga helyszíne: Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar (6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.)

 

A pontos beosztásról a felvételi eljárásban megadott e-mail címre küldünk tájékoztató levelet legkésőbb 2022. június 15-ig. Kérjük, hogy amennyiben eddig az időpontig nem kapja meg az értesítést, jelezze a lent megadott elérhetőségen!

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga esetében pótvizsga letételére nincs lehetőség.



További, fontos határidők:


A vizsgák eredményének közlése

A vizsgák eredményét 2022. július 6-án (szerda) e-mailben küldjük meg a jelentkezők számára az e-felvételi eljárásban megadott e-mail címükre. Kérjük, hogy szíveskedjék a helyes e-mail cím megadásáról gondoskodni!


A vizsga értékelésével kapcsolatos kifogások kezelésének rendje

A betekintés helye és ideje: 2022. július 07. (csütörtök) 8-16 óráig a Szegedi Tudományegyetem Regionális és Tudástranszfer és Szolgáltató Központjában Matijevic Rita intézményi FFSZV koordinátornál (6720 Szeged, Dugonics tér 13. földszint 14. iroda).


Észrevétel kizárólag az útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetében tehető.


A vizsgázó a betekintés napját követő munkanap 12.00 óráig - 2022. július 8-án péntek - a betekintés helyén írásban észrevételt tehet a javítással kapcsolatban, melyet a vizsga értékelésének felülvizsgálatában részt vevő személy véleményez.


Tájékoztatás a vizsgák rendjéről:

 

A vizsga napján a megadott időpont előtt 30 perccel szíveskedjék megjelenni a vizsga helyszínén. Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a vizsga megkezdésének időpontjáig nem jelenik meg, a vizsgát nem kezdheti meg.


A vizsga megkezdése előtt a vizsgafelügyelő személyazonosításra alkalmas okmány alapján ellenőrzi a vizsgázó személyazonosságát, ennek érdekében személyazonosításra alkalmas arcképes igazolványt szíveskedjék magával hozni. (Személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél).


Ennek hiányában a vizsga megkezdésére nincs lehetőség.


A vizsgán az ülésrendet a vizsgafelügyelő határozza meg. A vizsga időtartama alatt a vizsgaterembe a vizsgázókon, a vizsgafelügyelő személyeken, valamint a vizsga ellenőrzésére érkező hivatalos szervek képviselőin kívül csak a vizsgaszervező engedélyével lehet belépni.

A vizsgázóknak a feladat elvégzéséhez, megoldásához útbaigazítás, segítség nem adható.


Az írásbeli feladatok kidolgozására a vizsgalapon feltüntetett 180/240 perc áll rendelkezésre. Amennyiben a vizsga lebonyolítását bármilyen esemény megzavarja, az adott vizsgarész feladatainak megoldására a rendelkezésre álló időt a kiesett idővel meg kell hosszabbítani.

A vizsga kezdetekor a vizsgázó megkapja a feladatlapot, melynek minden oldalán feltünteti a felvételi azonosító számát, a pótlapokon a felvételi azonosító számát, a vizsganap dátumát és a vizsgatárgy nevét. A feladatlapok megoldását a vizsgafelügyelők jelzésére lehet elkezdeni. A vizsgázó a megoldásokat kizárólag a központilag kiadott feladatlapokon, valamint az egyetem bélyegzőjének lenyomatával ellátott pótlapokon dolgozhatja ki. A vizsgázó a megoldásokat fekete vagy kék színű tintával írhatja le, kizárólag rajzolási feladatok esetén használhat ceruzát. Az egyébként ceruzával vagy nem fekete, kék tintával feltüntetett bejegyzéseket a javítás során figyelmen kívül fogják hagyni.


Az írásbeli vizsga alatt a helyiséget csak indokolt esetben lehet elhagyni, egyidejűleg csak egy vizsgázónak. Amennyiben a vizsgázó a vizsga során el kívánja hagyni a termet, a kidolgozás alatt álló feladatlapot a vizsgafelügyelőnek átadja, amelyen ennek tényét a vizsgafelügyelő
– a terem elhagyásának és a visszatérésnek az időpontjával együtt – feltünteti. A vizsgaterem saját akaratból történő elhagyása nem eredményezi a rendelkezésre álló idő meghosszabbítását. A vizsgázó a terem elhagyásakor nem kaphat más személytől segítséget a vizsga megoldásához – erről a vizsgafelügyelők gondoskodnak.

 

A feladatlap megoldására rendelkezésre álló idő leteltét a vizsgafelügyelők jelzik, ekkor a megoldást be kell fejezni. Az írásbeli munka befejezése után a vizsgázó a felhasznált pótlapok számát felírja a vizsgadolgozat címlapjára. A megoldást tartalmazó vizsgadolgozatot, a piszkozatlapokat átadja a vizsgafelügyelőnek. A vizsgafelügyelő – a vizsgázó jelenlétében – ellenőrzi a pótlapok számát, és azt, hogy a vizsgadolgozat üresen maradt részeit és a piszkozatlapokat a vizsgázó áthúzta-e. A feladatlapokat a vizsgafelügyelők összegyűjtik és vizsgázónként külön borítékba rakják. A borítékon a vizsgázó nevét, felvételi azonosító számát és a vizsgatárgy megnevezését kell feltüntetni.


A vizsgához szükséges segédeszközök, melyet a vizsgázónak kell magával hoznia:

  • kék vagy fekete színű golyóstoll, ceruza,
  • szöveges adatok tárolására nem alkalmas zsebszámológép: biológia, fizika, földrajz, kémia, matematika tantárgy esetén
  • négyjegyű függvénytáblázat: fizika, kémia és matematika tantárgy esetén
  • körző, vonalzó matematika és földrajz tantárgy esetén, továbbá szögmérő matematika tantárgy esetén
  • vonalzó informatika tárgy esetén
  • helyesírási szótár: magyar nyelv és irodalom, történelem tantárgy esetén
  • középiskolai történelmi atlasz: történelem tantárgy esetén, melyet a vizsgalapon jelzett feladatoknál használhat
  • angol és német nyelv esetén nyomtatott szótár, melyet a vizsgalapon jelzett feladatoknál használhat

A segédeszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik. A mobiltelefonokat és egyéb elektronikai eszközöket a vizsga megkezdése előtt ki kell kapcsolni.


Gyakorlati vizsga rendje:

A vizsgázóknak a vizsga kezdete előtt 15 perccel kell megjelenniük a helyszínen.

A gyakorlati vizsga során a jelentkezőnek legalább 10 perces felkészülési időt kell adni, feleletének időtartama a 20 percet nem haladhatja meg.

A bizottság egy alkalommal újabb feladatot adhat a jelentkezőnek, ekkor korábbi feleletét figyelmen kívül kell hagyni.

A gyakorlati vizsga eredményét a bizottság határozza meg és saját döntése alapján közvetlenül a felelet után vagy az összes felelet elhangzása után közli írásban a jelentkezővel. A gyakorlati vizsga eredményét nyilvánosan közölni csak valamennyi vizsgázó egyértelmű beleegyezése esetén lehet. A vizsgázó az írásbeli értesítés átvételét igazolja.


Fogyatékossággal élő jelentkezők esélyegyenlősége

 

Az igazolt fogyatékossággal elő jelentkező kérelmére az oktatási igazgató engedélyezi a vizsga(rész) időtartamának maximum 20%-kal történő meghosszabbítását, valamint a szakértői bizottság szakvéleményében előírt segédeszköz használatát.

A jelentkező erre irányuló kérelmét legkésőbb a vizsga időpontja előtt 10 nappal nyújthatja be.

Az ily módon meghatározott engedéllyel rendelkező jelentkezőket írásbeli vizsga esetén elkülönített vizsgaterembe kell beosztani.

 

Tájékoztatjuk, hogy a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsgával kapcsolatos további észrevételeivel, kérdéseivel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeinken kérhet segítséget:

 

Matijevic Rita

FFSZV intézményi koordinátor

SZTE Oktatási Igazgatóság Oktatásigazgatási Iroda

Email: matijevic.rita@szte.hu

Telefonszám: 62/546-816




esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.



Kocsis_Bernadett_felveteliKocsis Bernadett - BTK, szociológia

Nagyon szeretem Szegedet, hallgatókkal teli, pezsgő egyetemi város. A képzéssel is elégedett vagyok, különösen azért, mert számos gyakorlati helyet biztosít az egyetem a hallgatóknak –nemcsak szociológia szakon. Szeretem, hogy olyan sokféle testnevelés kurzus közül lehet választani, így az is megtalálja a számára kedvező sportágat, aki a labdajátékokat szereti, de az is, aki inkább az extrém mozgásformákat kedveli.


További hallgatói vélemények >>>