2024. június 14., péntek English version
Az Egyetemről  --  Szervezeti felépítés  --  Központi szolgáltató egységek  --  Tájékoztatók
Levelek fogadása

A külvilágból érkező leveleket az SZTE két gépe fogadja: az orion és az eos. A bejövő levelekre 20 MB-os méretkorlát vonatkozik, ennél nagyobb levelek nem kerülhetnek be az SZTE-re. Méretkorlátot azért célszerű alkalmazni, hogy egy-egy túlságosan nagy méretű levél feldolgozása ne "fogja le" ezeket a gépeket, akadálytalan legyen a levéláramlás az egyetemre. A levélfogadó gépek alapvetően három feladatot látnak el:

  1. Azokat a leveleket eldobják, amelyeknek a címzettjei nem az u-szeged.hu (és még néhány, szintén az egyetem egységei által menedzselt) zónába tartoznak, így megakadályozva, hogy az egyetem bármely belső levelezési szerverét open relay-ként használják. A SPAMHAUS összevont Zen listáján szereplő gépektől nem veszik át a leveleket.
  2. A Clamav és a Symantec Messaging Gateway nevű szoftver segítségével vírusellenőrzést végeznek. Ha a levél vírusos, a levél törlődik. Ennek az az oka, hogy a mostani vírusok többsége már hamis feladót generál, a hamisított feladot (ha létezik egyáltalán) pedig fölösleges lenne riogatni. A kódolt csatolt állományú leveleket ellenőrzés nélkül engedik tovább. Ha valaki ilyen levelet kap, annak - amíg a dekódolást elvégzi - úgyis elegendő idő áll a rendelkezésére, hogy mérlegelje, hogy megbízható forrásból kapta-e a levelet vagy sem. Ha a dekódoláshoz szükséges jelszó ugyanazon levélben érkezik, mint maga az állomány, akkor igen nagy valószínűséggel vírust kaptunk, s a kódolás csupán a vírusvédő rendszerek megkerülését szolgálja. Ilyenkor ne végezzük el a dekódolást, feladótól függetlenül töröljük a levelet!
  3. A Symantec Messaging Gateway spam ellenőrzést is végez. Az általa spamnek minősített levelekhez hozzáad egy X-SZTE-Spam-Status: YES header sort, a Subject elejére pedig beszúr egy ***** SPAM ***** jelölést. A Symantec Messaging Gateway nem csalhatatlan, kétféleképpen tévedhet: kéretlen levelet nem minősít spamnek, illetve nem kéretlen levelet spamnek minősít. Ezért nem lett törlés beállítva a spamekre, csak megjelölés. A megjelölt leveleket érdemes lehet külön mappába tenni, és időnként átnézni, hogy nem maradt-e köztük értékes levél.
Az ily módon, teljesen automatikusan, programokkal átnézett levelek kerülnek azután tovább a belső szerverekre, a felhasználók postaládáiba.
BTK2_230x154.png

Elérhetőségek

Elérhetőségek

Postacím: 6701 Szeged, Pf.: 652
Utcai cím: 6722 Szeged,
Ady tér 10.
Telefon:
+36 (62) 343-335/3335
+36 (62) 544-224/4224
E-mail: szkiroda@cc.u-szeged.hu 

Fontosabb telefonszámok

Fontosabb telefonszámok

Help Desk
Hálózati hibabejelentés
munkanapokon
szabad- és ünnepnapokon
Titkárság
Porta
54-4227
 
54-4227
54-5863
54-4224
54-4222
Bezár