2024. május 23., csütörtök English version
Az Egyetemről  --  Szervezeti felépítés  --  Központi szolgáltató egységek  --  Tájékoztatók
Adathalászat

Internetes bűnözők sokféleképpen próbálják megszerezni a felhasználók adatait, különösen az azonosítóját és a jelszavát. Ennek egyik módja az adathalászat, amikor a bűnözők önmagukat rendszergazdának, adminisztrátornak, Help Desknek beállítva magától a felhasználótól próbálják megtudni ezeket az érzékeny adatokat.

Leveleket küldenek, amiben valamilyen - a megjátszott szerepkörhöz tartozó - kitalált okkal (például ellenőrízni kívánják, hogy aktív-e még a felhasználó vagy túllépte a levelezési kvótáját) arra kérik a felhasználókat, hogy válaszlevélben vagy egy online formot kitöltve adják meg az adataikat, közöttük az azonosítót és a jelszót.
A levelek From: mezője tetszőlegesen kitölthető, nem feltétlenül tükrözi, hogy valójában honnét, kitől jött a levél. Ha a From: mezőben "SZTE", "University of Szeged" vagy akár "Szegedi Tudományegyetem" szerepel, az még nem jelenti azt, hogy valóban egyetemi forrásból származik a levél.
A levelek nyelve sokszor angol, de van, aki veszi a fáradságot, és hogy még hitelesebbnek próbálja meg beállítani magát, valamilyen interneten elérhető programmal (pl. Google fordító) magyarra fordítja az átverő szöveget az elküldés előtt. Ezek eredményei a többnyire igen gyenge magyarságú, sokszor érthetetlen levelek, azonban egy-két szó (például rendszergazda) önmagában helyes lehet a fordításban.

A válaszlevél címe vagy a kitöltendő form webcíme nem az SZTE-hez (azaz az u-szeged.hu vagy szte.hu tartományba) tartozik. Ez is mutatja, hogy itt csak átverésről, nem valódi egyetemi kérésről van szó. A kitöltendő formot gyakran egy ingyenes hosting-/webhelyszolgáltatónál vagy egy feltört honlapon helyezik el. A form mellett egyetemi szimbólumok (például címer) is szerepelhetnek, ezeket az Egyetem hozzájárulása nélkül másolják fel a támadók.

Ezzel kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel tisztelt felhasználóink figyelmét:

A Szegedi Tudományegyetem soha nem kér e-mailben számítógépes felhasználói adatokat, különösen jelszavakat, soha nem kéri meg a felhasználóit e-mailben küldött webes linken adatainak, jelszavának "ellenőrzésére".
Aki ilyen típusú e-mailt kapna, az teljes mértékben hagyja azt figyelmen kívül, még ha a levél látszólag ismerős (nagy valószínűséggel meghamisított) címről érkezik is.

Ha egy e-mailre Reply-jal válaszolunk, mindig győződjünk meg róla, hogy a Címzett mezőbe begenerálódott e-mail cím megegyezik-e az általunk elvárttal! Ha egy linket e-mailből nyitunk meg, nézzük meg, hogy a böngésző címsorában szereplő URL megegyezik-e az általunk ismerttel!

Bármilyen kétely felmerülése esetén kérjük forduljon az adott egység rendszergazdájához segítségért.

GTK1_230x154.png

Elérhetőségek

Elérhetőségek

Postacím: 6701 Szeged, Pf.: 652
Utcai cím: 6722 Szeged,
Ady tér 10.
Telefon:
+36 (62) 343-335/3335
+36 (62) 544-224/4224
E-mail: szkiroda@cc.u-szeged.hu 

Fontosabb telefonszámok

Fontosabb telefonszámok

Help Desk
Hálózati hibabejelentés
munkanapokon
szabad- és ünnepnapokon
Titkárság
Porta
54-4227
 
54-4227
54-5863
54-4224
54-4222
Bezár