2024. június 18., kedd English version
Az Egyetemről  --  Szervezeti felépítés  --  Központi szolgáltató egységek  --  Szoftverek
Office 365 (eduID azonosítással)

Az SZTE a Microsoft által a Tisztaszoftver program keretében felajánlott Office 365 szolgáltatáscsomagot az Egyetem hallgatói és dolgozói számára az SZTE eduID rendszer segítségével teszi elérhetővé.

50px-Flag_of_the_United_Kingdom

O365_education_logo

A szolgáltatáscsomag tartalma

Az igénybevétel rendje

Érvényesség/lejárat

Gyakran ismételt kérdések

Kapcsolat

A szolgáltatáscsomag tartalma

E-mail és naptár
Felhőalapú e-mail és naptárszolgáltatás a Microsoft Exchange Online segítségével, egyetemi domainnévvel. 50 GB-os tárterület felhasználónként.
Webkonferenciák
Funkciógazdag online értekezletek hanggal és videóval, asztalmegosztással és virtuális rajztáblával. Kiváló eszköz többek között távoktatáshoz.
Az Office webes alkalmazásai
Word-, Excel-, PowerPoint- és OneNote-dokumentumok létrehozása és szerkesztése a kedvenc webböngészőjében.
Csoportwebhelyek
Fájlok és dokumentumok megosztása az osztálytársakkal. Webhelyek létrehozása csoportok, tanulócsoportok és klubok számára. (SharePoint)
OneDrive tárhely
A OneDrive minden felhasználónak 100 GB személyes, felhőalapú tárhelyet nyújt, amely bárhonnan elérhető.
Asztali Office alkalmazások
Office-alkalmazások ingyenes telepítése akár 5 PC vagy Mac számítógépre.
Fontos: Az Office O365 verziója csak a hallgatók és dolgozók magántulajdonú eszközeire telepíthető, az Egyetem tulajdonát képező eszközökre ezek telepítése tilos.

Az igénybevétel rendje

Az Office 365 szolgáltatáscsomag az SZTE hallgató, oktató vagy dolgozó jogviszonnyal rendelkező felhasználói részére érhető el.

Regisztráció menete:

1. A felhasználónak először az SZTE eduID felhasználóazonosítási rendszerébe kell regisztrálnia:
https://www.eduid.u-szeged.hu/reg Ennek során a felhasználó kap egy, a nevére alapozott eduID-felhasználónevet, ami gyakori nevű személyek esetén sorszámot is tartalmazhat, például: kovacs.zoltan.3, és be kell állítania egy eduID-jelszót.

2. Az Office 365 csak akkor használható, ha a felhasználó hallgatói, oktatói vagy dolgozói jogviszonnyal rendelkezik az eduID-ban. A jogviszony ellenőrzése a https://www.eduid.u-szeged.hu/reg eduID weboldalra bejelentkezve lehetséges. Hallgatók és oktatók csak a Neptunból regisztrálva kaphatnak hallgatói illetve oktatói jogviszonyt az eduID-ban, a Könyvtárból nem. Akinek nincs hallgatói, oktatói vagy dolgozói jogviszonya az eduID-ban, az innét kezdve ne folytassa az Office 365 regisztrációt!

Ha megvan az eduID-felhasználónév és jelszó, valamint a hallgatói, oktatói vagy dolgozói jogviszonyok egyike, akkor a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett https://hub.eduid.hu portálra be kell jelentkezni az eduID-felhasználónév és eduID-jelszó segítségével. Az első bejelentkezés alkalmával aktiválni kell a felhasználóhoz rendelt Office 365 szolgáltatáscsomagot. Lépések:

2.a "Bejelentkezés" gombra kattintás.

2.b Intézmény kiválasztása: a szöveg mezőbe el kell kezdeni gépelni a "Szegedi Tudományegyetem"-et. Amikor megjelenik a "University of Szeged" kép, rá kell kattintani.

2.c Bejelentkezés az eduID-felhasználónévvel és jelszóval.

2.d El kell fogadni a személyes adatok kiadását.

2.e Sikeres eduID azonosítás után megérkezünk a hub.eduid.hu főoldalára

2.f A "Felhasználó központ" menüpontban megnézhetjük az adatainkat.

Az Office 365 szolgáltatáscsomaghoz tartozik egy azonosító, aminek a formája általában:
eduID-felhasználónév@o365.u-szeged.hu. Ez az "O365 azonosító" mezőben szerepel.

Példa:

eduID-felhasználónév
  O365 azonosító
kovacs.zoltan.3 -----> kovacs.zoltan.3@o365.u-szeged.hu

A későbbiek során a Microsoft applikációkba történő belépésekkor ezt az O365 azonosítót kell megadni.

2.g Az első belépés alkalmával rá kell kattintani a "Licensz adatok" menüpontra, és ott rá kell kattintani a "Szerezd be a licenszed" gombra.

2.h Ha várunk egy-két percet, akkor a "Licensz adatok" menüpontra kattintva a "Licensz státusza" sorban a "Licenszed kiosztva" feliratot kell látnunk. A "Felhasználó törlése" gombra ne kattintsunk rá!

2.i Ezzel a regisztráció és az O365 azonosító létrehozása befejeződött, kijelentkezhetünk a https://hub.eduid.hu portálról.

Rendszeres használat:

A szolgáltatáscsomag közvetlenül a Microsoft Office 365 portálra bejelentkezve használható, innen tölthető le telepítésre az Office csomag. "Munkahelyi, iskolai vagy személyes Microsoft-fiók"-ként az O365 azonosítót kell megadni. Ezután az SZTE eduID-rendszerében történik meg a felhasználó azonosítása az eduID-felhasználónév és az eduID-jelszó segítségével:

eduID azonosítás

Fontos: az adatok begépelése előtt mindig ellenőrizzük a böngésző címsorában, hogy a https://idp.u-szeged.hu/ szerveren vagyunk! Az eduID-jelszót semmilyen kérésre ne adjuk meg másnak, nem egyetemi URL-ű oldalakra ne gépeljük be!

Ha az azonosítás rendben megtörtént, akkor visszakerülünk az Office 365 portálra, és használhatjuk a különböző szolgáltatásokat.

Érvényesség/lejárat

- Hallgatók:

Hallgatóknak minden tanév elején a https://hub.eduid.hu portálra be kell lépniük a kapott e-mailben megjelölt hónapban, legkésőbb 30-áig, ha a hallgatói jogviszonyuk továbbra is fennáll, és az új tanévben is szeretnék használni az Office 365-öt. A belépés elmulasztása esetén törlődik az Office 365 előfizetés.

Ha valaki nem akarja meghosszabbítani a licencet, vagy megszűnt a hallgatói jogviszonya, akkor a megjelölt határidőig célszerű lementeni az Office 365-ben elhelyezett anyagait, mert az Office 365 előfizetése egy 30 napos türelmi idő után végleg megszűnik.

- Oktatók és dolgozók:

A Microsoft nem alkalmaz lejárati határidőt, ameddig az eduID igazolja a megfelelő jogviszonyt, addig használható az Office 365.

A Neptunból regisztráltak esetén az ott bejegyzett munkaviszony végéig használható az eduID. A Neptunba a kari Tanulmányi Osztály tud adatokat bevinni/módosítani.

A könyvtárból regisztráltak jogviszonyát az adott tanévet követő szeptember 30-ig igazolja a könyvtár. Hogy a jogviszony folyamatos legyen, minden tanév elején szeptember 30-ig be kell iratkozni a könyvtárba.

A papír alapú (Help Desk-es) regisztráció egy évig érvényes, lejárat előtt újra meg kell hosszabbítani.

Gyakran ismételt kérdések

1. Kaptam egy e-mailt arról, hogy az eduID-val igénybe vett Office 365 licencem [év].[hó].30-án lejár. Hogyan tudom meghosszabbítani, amennyiben a hallgatói jogviszonyom továbbra is fennáll?

Hallgatóknak minden tanév elején a https://hub.eduid.hu/ portálra be kell lépniük a kapott e-mailben megjelölt hónapban, legkésőbb 30-áig, ha a hallgatói jogviszonyuk továbbra is fennáll, és az új tanévben is szeretnék használni az Office 365-öt. A belépés elmulasztása esetén törlődik az Office 365 előfizetés.

Ha valaki nem akarja meghosszabbítani a licencet, vagy megszűnt a hallgatói jogviszonya, akkor a megjelölt határidőig célszerű lementeni az Office 365-ben elhelyezett anyagait, mert az Office 365 előfizetése egy 30 napos türelmi idő után végleg megszűnik.

Kapcsolat

A szolgáltatások használata során felmerülő kérdésekkel kapcsolatban kérjük vegye igénybe az Office 365 portálon elérhető támogatást.

További kérdésekkel kérjük forduljon az SZTE ISZK Help Desk szolgálatához.

Office 365

DSC_2991_230x154.png

Elérhetőségek

Elérhetőségek

Postacím: 6701 Szeged, Pf.: 652
Utcai cím: 6722 Szeged,
Ady tér 10.
Telefon:
+36 (62) 343-335/3335
+36 (62) 544-224/4224
E-mail: szkiroda@cc.u-szeged.hu 

Fontosabb telefonszámok

Fontosabb telefonszámok

Help Desk
Hálózati hibabejelentés
munkanapokon
szabad- és ünnepnapokon
Titkárság
Porta
54-4227
 
54-4227
54-5863
54-4224
54-4222
Bezár