SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2021. február

Kínai vakcinával oltották be az SZTE orvosait
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ oltópontján több, korábban COVID-fertőzésen átesett orvos, illetve az egyetem jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgatója is felvette a kínai Sinopharm-vakcinát. Az oltóanyagból kedden 12.400 adag érkezett a megyébe, amellyel még ezen a héten folytatják a lakosság beoltását.
Tovább >>>

Az amerikai U.S. News rangsorban is eredményesen szerepelt az SZTE
Több területen is eredményes volt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report Education 2021. évi felsőoktatási rangsorán. A Szegedi Tudományegyetem világszinten a 726. helyezést érte el, Európán belül pedig a 308. intézmény. A kémia, valamint az ideg- és viselkedéstudományok területén is kiválóan szerepelt az intézmény.

Tovább >>>

Kérdezz-felelek a vektor alapú és az elölt vírus alapú COVID-19 elleni védőoltásokról
Az mRNS alapú vakcina mellett más típusú oltóanyagok alkalmazását is elkezdik a COVID-19 járvány elleni védekezésben hazánkban. „Kérdezz-felelek” ismeretterjesztő sorozatunk új részében az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat osztjuk meg olvasóinkkal.

Tovább >>>

100. életévébe lépett mesterét oltotta be egykori tanítványa
Egykori mesterének, a 100. életévébe lépett Prof. Dr. Varró Vincének adta be az oltást február 26-án Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója. Az orvostörténeti eseményen elhangzott: sokak számára jelenthet példát, hogy Varró Vince professzor - vállalva a nyilvánosságot is – felelősségteljesen kérte a koronavírus elleni oltást.

Tovább >>>

Légzésterápiát támogató rendszerrel ellátott új betegágy segíti az intenzíves ellátást az SZTE-n
Közel 20 millió forint értékű, csúcskategóriás intenzív terápiás ágyat kapott a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete. A speciális légzésterápiát támogató rendszerrel ellátott intelligens eszköz kifejezetten a légzőszervi szövődmények kialakulásának kockázatát csökkenti.

Tovább >>>

Az epilepsziaroham leállításának beavatkozási pontját azonosították az SZTE agykutatói
Betegközpontú, új megközelítésű módszert dolgoz ki az epilepszia elektroterápiájában dr. Berényi Antal. A neurológiai betegségekkel foglalkozó szegedi kutatók új eredményét bemutató cikket a rangos idegtudományi lap, a Brain közölte. A gép és az idegszövet interfész fejlesztésére szolgáltat példát a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja.

Tovább >>>

Az SZTE kérdőíve a bőrrák felismerésére tanítja meg a gyerekeket
Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatócsoportja online kérdőíven méri fel, hogy iskoláskorúak intuíciójukra támaszkodva képesek-e eldönteni egy fotón látott bőrelváltozásról, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A vizsgálatban arra is választ keresnek, hogy milyen módszerrel lehet leghatékonyabban megtanítani a fiatalokat a bőrrák felismerésére. Az online kérdőív segítséget nyújthat a bőrrák prevencióját megcélzó kampányokhoz.

Tovább >>>

Az SZTE ÁOK kutatói térképezték fel a BCG oltás és a COVID-19 fertőzés immunológiai kapcsolatát
Az SZTE ÁOK kutatócsoportja 802 olyan közös fehérjerészletet talált a BCG oltás és a COVID-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírus között, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni immunválaszban. A rangos Clinical and Translational Immunology folyóiratban megjelent közlemény eredményei fontosak lehetnek a BCG oltás és a COVID-19 betegség immunológiai kapcsolatának felderítésében.

Tovább >>>

Megállíthatja az új típusú koronavírus terjedését is a szegedi egyetemről indult találmány
A vírusok, baktériumok és gombák ellen akár több éven át is hatásosan véd a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztett önfertőtlenítő bevonat. A COVID-19 világjárvány idején ismét közfigyelmet kapott a több évtizedes kutatómunka eredménye, amelyről dr. Dékány Imrét, az SZTE emeritus professzorát kérdeztük.

Tovább >>>

Kétmillió forint értékű vénakereső szkennert kapott a Gyermeksebészeti Osztály
Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Gyermeksebészeti Osztálynak közel kétmillió forint értékben adományozott vénakereső vénaszkenner a Karitáció Alapítvány. Az új eszköz segítségével az osztály betegközpontú, gyermekbarátibb ellátást tud biztosítani.

Tovább >>>

A NASA nemzetközi űrkutatásában is hasznosul az SZTE-n végzett csillagászok tudása
A jelenleg is zajló Mars-missziójának köszönhetően, az űrkutatás és a csillagászat is reflektorfénybe került. A Szegedi Tudományegyetemen több, mint húsz éve zajlik csillagászképzés. Az itt végzett hallgatók közül sokan nemzetközi kutatásokban kamatoztatják az alma materben, Dr. Szatmáry Károlytól tanultakat - Jénától Arizonáig.

Tovább >>>

Dékánok az SZTE Szabadegyetemen
Újfajta tematikával várja az SZTE Szabadegyetem XXVII. szemeszterében az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem 12 dékánját vagy dékánhelyettesét ismerhetik meg a nézők a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében. Az SZTE népszerű ismeretterjesztő előadás-sorozata 2021. február 10-én kezdődik, az előző szemeszterhez hasonlóan, online formában.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2021
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website