SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2020. július

Akár 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az SZTE-n
Megőrizte kiváló hallgatói létszámát a 2020-as központi felvételi eljárásban az SZTE: a tavalyi létszámmal csaknem megegyező létszámú, összesen 5906 új hallgatót vett fel az intézmény. A folyamatban lévő felvételi eljárások lezárását követően, várhatóan több mint 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2020 szeptemberétől az SZTE-n.

Tovább >>>

Több mint 440 képzést hirdet a pótfelvételi eljárásban az SZTE
Az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit 2020-ban, alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzéseken, államilag finanszírozott és költségtérítéses helyekre. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, 2020. augusztus 9-ig jelentkezhetnek az SZTE képzéseire.

Tovább >>>

Hatásos volt a járvány elleni védekezés a Szegedi Tudományegyetemen
A társadalmi felelősségvállalás jegyében az SZTE júniusban mintegy 5000 koronavírus-tesztet végzett el ingyenesen. A klinikák egészségügyi dolgozói mellett a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. Egyetlen pozitív esetet sem találtak, és a fertőzésen átesettek száma is alacsony.

Tovább >>>

Az SZTE részvételével megalakult a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara
Az ország legnagyobb bölcsészettudományi karainak összefogásával alakult meg a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara. A szakmai szervezet létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta. A szervezet elnöki tisztét Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja, alelnöki tisztét Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja tölti be.

Ifjúsági életpálya-modellt dolgoz ki az SZTE a dél-alföldi régió szakképzési centrumaival
A Szegedi Tudományegyetem egy olyan ifjúsági életpályamodell kidolgozását kezdeményezte a dél-alföldi szakképzési centrumok vezetőivel, amely értelmében a fiatalok már 13-14 éves korban betekintést nyerhetnek bizonyos szakterületekbe és szakmákba – a középiskolai elindulásától az egyetemi képzésen át egészen a munkaerőpiaci betagozódásig. A kezdeményezés első lépéseként a közelmúltban tartottak szakmai megbeszélést a dél-alföldi szakképzési centrumok vezetőivel.

Tovább >>>

Az MTA doktora címért dolgozó 4 szegedi kisgyermekes kutatónő is akadémiai támogatást nyert
A gyermeket nevelő kutatónőknek és a 14 év alatti gyermeküket egyedül nevelő kutatóknak kíván segítséget nyújtani az Akadémia az MTA doktora cím megszerzéséhez. A második alkalommal kiírt pályázati támogatást, a bruttó 1 millió 800 ezer forint ösztöndíjat 11 – közte 4 szegedi – kutatónő nyerte el.

Tovább >>>

Újabb szakterületi rangsorokon szerepelt eredményesen az SZTE
Nyilvánosságra hozta legújabb szakterületi listáit az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort publikáló ShanghaiRanking. Idén a fizika és a klinikai orvoslás szakterületi listákra került fel a Szegedi Tudományegyetem.

Tovább >>>

Rendkívül jól vizsgázott a Szegedi Tudományegyetem digitális oktatásból
A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az ezt követően elrendelt óvintézkedések új kihívások elé állították a felsőoktatási intézményeket. A kormány által elrendelt digitális távolléti oktatás megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem valamennyi érintett munkatársának és szervezeti egységének együttműködését igényelte. Az SZTE jól vizsgázott a szorgalmi és a vizsgaidőszakban is.

Tovább >>>

Kutatási és innovációs pályázatot nyert a EUGLOH Szövetség!
Az öt partneregyetemet számláló EUGLOH Szövetség sikerrel pályázott a Horizon 2020 keretprogram felhívására, amely segítségével az eddig oktatási együttműködést kutatási és innovációs dimenziókkal bővíthetik. A projekt a nemzetközi, tudományterületek közötti kutatási és innovációs együttműködést támogatja a globális egészségügyi krízisek elleni küzdelemben, különös tekintettel a COVID-19 járványra.

Tovább >>>

Együttműködik az SZTE a Limoges-i Egyetemmel
Kettős diploma kiadásáról szóló megállapodást írt alá 2020. július 13-án a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Gyenge Zoltán és Céline Meslier, a Limoges-i Egyetem rektorhelyettese. Az aláírás csak az első lépése egy hosszú távú együttműködés kiépítésének.

Tovább >>>

Már otthon is kitölthető a betegellátáshoz szükséges kérdőív
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba érkező betegek ellátását gyorsítja, ha az érintettek már otthon kinyomtatják és kitöltik az úgynevezett pretriázs kérdőívet, mert így a betegellátásra való előkészítés fázisaiból már csak a legrövidebb kettőn kell átesniük a pácienseknek az egészségügyi intézménybe való belépéskor.

Tovább >>>

Közös projekten dolgozik a Szegedi Tudományegyetem és a Solvo Biotechnológiai Zrt.
Nagyáteresztő-képességű szolgáltatáscsomag kifejlesztése táplálék-kiegészítők felszívódásának és transzporterfehérje mediált gyógyszerkölcsönhatásainak korai, in vitro tesztelésére nyert 1,3 milliárd forint támogatást a Szegedi Tudományegyetem és a Solvo Biotechnológiai Zrt. A kutatásban az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetével és a Farmakognóziai Intézetével működnek együtt.
 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2020
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Twitter
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*