A Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című tárlata

Kibővült és lenyűgöző lett az SZTE Karikó Katalin-kiállítása

Mostantól egyazon kiállításon tekinthető meg a Szegedi Tudományegyetem történetének két Nobel-díját megtestesítő két érme: a Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című tárlaton együtt látható Szent-Györgyi Albert 1937-ben és Karikó Katalin 2023-ban elnyert orvosi Nobel-díja. A felújított kiállítást az SZTE idei tanévnyitó ünnepsége előtt adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi évnyitóra megújult és kibővült a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című állandó kiállítása. A Karikó Katalin életútját és tudományos elismeréseit bemutató tárlat anyaga kiegészült a Szegedi Tudományegyetem történetét felidéző dokumentumokkal, tárgyi emlékekkel, valamint az 1937. évi orvosi Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert olyan relikviáival, mint Nobel-díjának érméje és professzori talárja. A kiállításon interaktív táblák, kijelzők kínálnak bővebb betekintést a két Nobel-díjas kutató életútjába.


atalin útja a Nobel-díjig és tovább című tárlatán

A kiállítás első látogatói. Fotó: Sahin-Tóth István


A kiállítást érdemes újra megtekinteni azoknak is, akik már meglátogatták. Az eddig is különleges tárlat arculata teljesen megújult, igényes, ötletes tárlókkal, megvilágítással gazdagodott. A korábban is hol megindító, hol bámulatot keltő történeti anyag – a kolozsvári gyökerektől egészen „A te Nobel-díjad helye” feliratú betöltetlen tárlóig – most valóságos szentélye lett az egyetem tudományos eszményeinek.

 

A megújult tárlatot szeptember 7-én, az SZTE tanévnyitó ünnepségén az egyetem professzori kara jelenlétében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Dr. Molnár Balázs Péter, Európa-politikáért felelős helyettes államtitkár adta át.


Képek a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című tárlatának megnyitójáról
Képek a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című tárlatának megnyitójáról. Fotók: Sahin-Tóth István, Kovács-Jerney Ádám

 

A tárlat leleplezése előtt Dr. Szabó Gábor felidézte, hogy Karikó Katalint hallgató kora óta ismeri, évfolyamtársak voltak, mindketten a szegedi Herman Ottó Kollégiumban laktak, és a diákbizottságban is együtt dolgoztak: – Senki sem tudhatta, hogy milyen út vár Katira, de azt azért lehetett róla tudni akkor is, hogy kitartó és céltudatos. Ő maga, amikor a kiállítás első megnyitója volt, túlságosan szerényen azt mondta sok-sok hallgató előtt: „Én nem voltam a legjobb. Nem kell azt nézni, hogy ki a legjobb az évfolyamon! Csináljátok, amit szeretnétek, és majd kiderül, hogy mi lesz belőle!”.

 

– Kati nem csupán egyike a Nobel-díjasoknak – folytatta a Szegedi Tudományegyetem Széchenyi-díjas fizikaprofesszora –, nem is csak különleges egyénisége, hanem az eredményei biztosítanak neki kiemelt helyet a Nobel-díjasok között. Azt szoktam mondani, meggyőződésem, hogy tíz-tizenöt év múlva már az angol középiskolások fognak felelni Karikóból. Egyszerűen azért, mert amit ő megcsinált, az olyan mértékben hasznára lesz az emberiségnek, hogy Pasteur-rel és más kutatói nagyságokkal fogják emlegetni, mint akinek a nevét az általános műveltség részeként kell tudni. Bennünket ez különösen büszkévé tesz, és nagyon remélem, hogy a szegedi egyetem a továbbiakban is méltó lesz arra, hogy itt legyen nálunk ennek az életműnek a megtekinthető része. Remélem, az egyetem további eredményeivel is rá fog szolgálni arra, hogy Kati nyugodtan mondhassa: ez az ő alma matere.


A Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című tárlata

 Fotó: Sahin-Tóth István


Mint ismert, Karikó Katalin az őt köszöntő 2024. április 16-i díszünnepségen hozta nyilvánosságra, hogy alma materének adományozza 2023-as fiziológiai és orvosi Nobel-díjának replikáját. Ugyanekkor azt is bejelentette, hogy a kitüntetéssel járó 500 ezer dollár pénzjutalomból megalapítja a JATE-díjat. A kiállítás Karikó Katalin 2024. áprilisi látogatása alkalmával nyílt meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs központ földszintjén az SZTE Klebelsberg Könyvtárban, ahol azóta többezren meglátogatták.

 

A Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című kiállítás eddigi helyén tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A megújult kiállítás az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az SZTE Klebelsberg Könyvtár projektje, amelyhez az SZTE számos intézményi egysége és kreatív munkatársa, valamint a Móra Ferenc Múzeum nyújtott segítséget.

 

Panek Sándor

 

A borítóképen: A Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című tárlata. Fotók: Sahin-Tóth István, Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés