2024. április 28., vasárnap

EUGLOH_2.0_Negy_uj_taggal_bovult_asz_SZTE-s_szovetseg

EUGLOH 2.0: Négy új taggal bővült az SZTE-s szövetség

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja, 2023 januárjában négy új tagjával közösen kezdte meg munkáját. A szövetség így már kilenc, nemzetközileg meghatározó egyetem erejét egyesítve dolgozik a globális egészségért.


A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) szövetség 2019-ben kezdte meg munkáját az Université Paris-Saclay (UPSaclay), a Lund University (LU), a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU), az Universidade do Porto (UPorto) és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében. Az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért stratégiai partnerség 2023 januárjártól újabb négy egyetemmel bővült: a University of Alcalá (Spanyolország), a University of Hamburg (Németország), a University of Novi Sad (Szerbia) és a UiT – The Arctic University of Norway (Norvégia) is csatlakozott a szövetséghez. A bővüléssel megkezdte munkáját a EUGLOH 2.0.

A EUGLOH szövetség bővülése számos területen biztosít együttműködési lehetőséget az érintett felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A szervezet elsődleges célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása, különösen az egészséggel kapcsolatos, legszélesebben értelmezett területeken – például az egészséges környezet, élelmiszerek, betegellátás és gyógyszertudomány, lelki egészség – mind az oktatásban, képzésben és kutatásban.



A EUGLOH 2.0 immár 9 egyetemmel új környezetet és új szakmai lehetőségeket teremt a hallgatók oktatók, kutatók, és munkatársaik számára. Számos külföldi ösztöndíjban, projektben és képzésben vehetnek részt, világot láthatnak, kultúrákat ismerhetnek meg. A bővüléssel kinyílhat egy ablak Európára, így külföldi kapcsolatokra tehetnek szert az egyetem polgárai, a hallgatók pedig a magyar diploma mellett külföldi diplomát is a kezükbe vehetnek.

A EUGLOH egyetemek filozófiája a befogadásra és a közösségre épül: a programok bármely tagszervezet számára elérhetőek. A hallgatóknak ez lehetőséget jelent, hogy tanulmányaik során más egyetemek hallgatóival találkozzanak a rövidebb kurzusokon, hosszabb tréningeken, nyári egyetemeken. A hallgatók így egy nagyobb közösség teljesjogú polgáraként járhatnak órákra és érezhetik, hogy részei a nemzetközi vérkeringésnek.

A EUGLOH tagjaként lehetőség van pár napos programra vagy akár két hónapnál hosszabb időre is kiutazni a választott egyetemekre. Az online projektekhez és kurzusokhoz pedig bármikor csatlakozhatnak a jelentkezők.

A szövetség tagjai számára olyan új lehetőségek nyílnak, mint a közös szakmai projektek és a tudományos infrastruktúra használata, például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén. A különböző tudományterületeket összefogó programok számos jóléttel és a közegészségüggyel kapcsolatos kihívással is foglalkoznak. Az együttműködés eddigi két sikeres programja például a Rush Game, ami kifejezetten a gyógyszermarketing témában segíti az érdeklődőket, vagy Szeged egyik legsikeresebb kurzusa az Open University, ahol többek között a bölcsésztudományok képviselői mutatták be, hogyan csatlakoznak a globális egészség témaköréhez. A jógyakorlatok közül, pedig 2022-es Blended Staff Week-et említhetjük, ahol az egyetemek munkatársai különböző témakörökben (pl. egyetemi könyvtárak működtetése, karrier irodák szolgáltatásai) cserélték ki tapasztalataikat először egy kétnapos online konferencián, majd személyes látogatások alkalmával. Az Európai Bizottság Erasmus+ kiadványa más egyetemek számára is kiváló jó gyakorlatként ajánlja ezt a programot.

A EUGLOH a szakmai tudás fejlesztése mellett, a tagok látókörének bővítésére is lehetőséget ad. Az egyetemi tanulmányokba teljesen beilleszthetőek a programok, így kiegészíthetik vagy teljesebbé tehetik képzésüket a résztvevők.

A programokat a szövetség anyagilag is támogatja, még könnyebbé téve a hallgatók számára a bekapcsolódást, így csak a képzelet szabhat határt kíváncsiságuknak.


Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: EUGLOH 2.0: Négy új taggal bővült asz SZTE-s szövetség Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Csaszar_Dorina-kicsiCsászár Dorina – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Szegediként evidens választás volt a Szegedi Tudományegyetem, mivel erősen kötődök a városhoz. Itt él a családom, a barátaim, a párom. Nem mellesleg az SZTE-nek olyan hírneve, képzési kínálata van, ami miatt megéri ide jelentkezni. Számomra itt van a legjobb specializáció a Kommunikáció-és médiatudomány szakon a többi egyetemhez képest, ezért is választottam az SZTE-t.


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.