2024. február 27., kedd

EUGLOH_2.0_Negy_uj_taggal_bovult_asz_SZTE-s_szovetseg

EUGLOH 2.0: Négy új taggal bővült az SZTE-s szövetség

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja, 2023 januárjában négy új tagjával közösen kezdte meg munkáját. A szövetség így már kilenc, nemzetközileg meghatározó egyetem erejét egyesítve dolgozik a globális egészségért.


A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) szövetség 2019-ben kezdte meg munkáját az Université Paris-Saclay (UPSaclay), a Lund University (LU), a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU), az Universidade do Porto (UPorto) és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében. Az Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért stratégiai partnerség 2023 januárjártól újabb négy egyetemmel bővült: a University of Alcalá (Spanyolország), a University of Hamburg (Németország), a University of Novi Sad (Szerbia) és a UiT – The Arctic University of Norway (Norvégia) is csatlakozott a szövetséghez. A bővüléssel megkezdte munkáját a EUGLOH 2.0.

A EUGLOH szövetség bővülése számos területen biztosít együttműködési lehetőséget az érintett felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A szervezet elsődleges célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása, különösen az egészséggel kapcsolatos, legszélesebben értelmezett területeken – például az egészséges környezet, élelmiszerek, betegellátás és gyógyszertudomány, lelki egészség – mind az oktatásban, képzésben és kutatásban.A EUGLOH 2.0 immár 9 egyetemmel új környezetet és új szakmai lehetőségeket teremt a hallgatók oktatók, kutatók, és munkatársaik számára. Számos külföldi ösztöndíjban, projektben és képzésben vehetnek részt, világot láthatnak, kultúrákat ismerhetnek meg. A bővüléssel kinyílhat egy ablak Európára, így külföldi kapcsolatokra tehetnek szert az egyetem polgárai, a hallgatók pedig a magyar diploma mellett külföldi diplomát is a kezükbe vehetnek.

A EUGLOH egyetemek filozófiája a befogadásra és a közösségre épül: a programok bármely tagszervezet számára elérhetőek. A hallgatóknak ez lehetőséget jelent, hogy tanulmányaik során más egyetemek hallgatóival találkozzanak a rövidebb kurzusokon, hosszabb tréningeken, nyári egyetemeken. A hallgatók így egy nagyobb közösség teljesjogú polgáraként járhatnak órákra és érezhetik, hogy részei a nemzetközi vérkeringésnek.

A EUGLOH tagjaként lehetőség van pár napos programra vagy akár két hónapnál hosszabb időre is kiutazni a választott egyetemekre. Az online projektekhez és kurzusokhoz pedig bármikor csatlakozhatnak a jelentkezők.

A szövetség tagjai számára olyan új lehetőségek nyílnak, mint a közös szakmai projektek és a tudományos infrastruktúra használata, például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén. A különböző tudományterületeket összefogó programok számos jóléttel és a közegészségüggyel kapcsolatos kihívással is foglalkoznak. Az együttműködés eddigi két sikeres programja például a Rush Game, ami kifejezetten a gyógyszermarketing témában segíti az érdeklődőket, vagy Szeged egyik legsikeresebb kurzusa az Open University, ahol többek között a bölcsésztudományok képviselői mutatták be, hogyan csatlakoznak a globális egészség témaköréhez. A jógyakorlatok közül, pedig 2022-es Blended Staff Week-et említhetjük, ahol az egyetemek munkatársai különböző témakörökben (pl. egyetemi könyvtárak működtetése, karrier irodák szolgáltatásai) cserélték ki tapasztalataikat először egy kétnapos online konferencián, majd személyes látogatások alkalmával. Az Európai Bizottság Erasmus+ kiadványa más egyetemek számára is kiváló jó gyakorlatként ajánlja ezt a programot.

A EUGLOH a szakmai tudás fejlesztése mellett, a tagok látókörének bővítésére is lehetőséget ad. Az egyetemi tanulmányokba teljesen beilleszthetőek a programok, így kiegészíthetik vagy teljesebbé tehetik képzésüket a résztvevők.

A programokat a szövetség anyagilag is támogatja, még könnyebbé téve a hallgatók számára a bekapcsolódást, így csak a képzelet szabhat határt kíváncsiságuknak.


Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: EUGLOH 2.0: Négy új taggal bővült asz SZTE-s szövetség Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.További hallgatói vélemények >>>