2022. július 2., szombat

Szegedi Tudományegyetem kollégiumok


Országos beiskolázású intézményként számunkra és hallgatóink számára a tanulás mellett kiemelten fontos a lakhatás. Kollégium, vagy albérlet? Ennek a döntésnek a meghozatalában nyújtunk segítséget ezen az oldalon. Összegeztük a Szegedi Tudományegyetem kollégiumaihoz kapcsolódó tudnivalókat, valamint betekintést nyújtunk abba, hogy a felsőbb éves hallgatók mi alapján választottak szálláshelyet tanulmányaik idejére.

A szakkollégiumok bemutatásával a lakhatáson túlmutató lehetőségeket is ismertetjük.Központi beiskolázású - karközi kollégiumok

 

A Szegedi Tudományegyetem öt nagy, úgynevezett karközi beiratkozású kollégiummal rendelkezik, melyek a város különböző pontjain, a hallgatók számára ideális környezetben helyezkednek el, s a lakhatás mellett változatos kulturális, sportolási és szórakozási lehetőséget kínálnak.

 

Az eduline.hu szavazása alapján a Magyarország legjobb egyetemi szálláshelyének számító Károlyi Mihály Kollégium lakójaként részese lehetsz az évente megrendezett, nagyszabású, országos hírű Kollégiumi Pajkosságoknak.

A felújított Öthalmi Diáklakásokban a jól felszerelt apartmanokban lakhatnak az SZTE-s diákok. A kulturális és társasági életet olyan egyedi programok színesítik, mint a Mister és Miss Öthalom Választás.

Újszeged parkos környezetében nyújt ideális otthont a csendet szerető, tanulni vágyó fiataloknak a Herman Ottó Kollégium két külön épülete. A Fürj utcai kollégiumban kétágyas szobák, a Temesvári körúti épületben háromágyas szobák és műfüves sportpálya várja az egyetemistákat.

Szintén a város zöldövezetében található a Móra Ferenc Kollégium, amely Minősített Szakkollégiumként és Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működik. Vonzereje az egyetemi oktatást kiegészítő kurzusok mellett a bőséges szakmai, kulturális és sportrendezvényekben rejlik.

Szellemi közösséget is jelent az Eötvös Lóránd Kollégium, mely tudományos műhelyekkel, előadásokkal és saját könyvtárral várja a tehetséges egyetemistákat.

 

Kari kollégiumok

A Szegedi Tudományegyetem karai közül hat karnak saját beiratkozású kollégiuma van, amelyek kari egységekre bontva várják a Szegedre érkező egyetemistákat.


Ezeknek a kollégiumoknak az előnye, hogy a hallgatók ugyanazon a karon folytatják tanulmányaikat, az ebből adódó közös jegyzetek és tanulás, és persze a felsőbb éves egyetemisták tanácsai, mellyel az elsőéveseket segíthetik.

Elsősorban orvostanhallgatókat vesz fel az id. Jancsó Miklós Kollégium és az Apáthy István Kollégium. Utóbbi szakkollégiumi helyeket is biztosít az orvostudomány világában elmélyülő hallgatóknak.

Az újszegedi Madzsar József Kollégiumban főként az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatóit várják a kétágyas szobák, jól felszerelt főzőkonyha, zuhanyzóhelyiség, biciklitároló és számítógépterem, míg a belvárosi Béke Utcai Kollégium szobái két-, három- és négyágyasak, szintenként közös főzőkonyhával.

A Semmelweis Ignác Kollégium mindössze 3 perc sétára van a Gyógyszerésztudományi Kar központi épületétől, ezért ideális a kar hallgatói számára. A kollégium földszintjén egyetemi menza üzemel, az alagsorban fitneszterem és tévészoba is található.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatóit fogadó, a belvárosban található Teleki Blanka Kollégiumban társalgó, ping-pong asztal, konditerem, futball- és kosárlabdapálya biztosít teret a közösségi és sportprogramoknak. A szálláson három akadálymentesített szoba is várja a mozgáskorlátozott hallgatókat.

Tömegközlekedéssel gyorsan elérhető a Mérnöki Kar diákjait váró MK Kollégium, amely jól felszerelt szobákkal, egy csaknem kéthektáros füves parkosított területtel és sportpályákkal várja a jövő mérnökeit.

Hódmezővásárhelyen, a Mezőgazdasági Karon tanulók számára az MGK Kollégiumban többágyas szobák, szintenként közös fürdők és elektromos főzőlappal ellátott konyhák állnak a hallgatók rendelkezésére. A kollégium közvetlen szomszédságában egy étterem üzemel. A hallgatók sportolási és kikapcsolódási lehetőségét társalgó, csocsó, ping-pong asztal, szabadtéri és fedett sportpálya, UV klub biztosítja.

 

 

Szakkollégiumok

A szakkollégium a lakhatáson túl a hallgatók szakmai előmenetelét is támogatja. Tudományos előadások, konferenciák szervezése mellett a hallgatók számára kurzusokat tartanak, amelyek során mélyíthetik tudásukat érdeklődési köreikben, új nyelveket tanulhatnak vagy új tudományterületekkel ismerkedhetnek meg. Ezzel megteremti a feltételeket és lehetőségeket a hallgatók szakmai továbbfejlődéséhez, sokoldalú képzéséhez, a nemzeti és az egyetemes kultúra és tudomány értékeinek közvetítéséhez. Itt a kollégium nemcsak szálláshely, szociális intézmény, esetleg hallgatóknak járó szolgáltatás, hanem fontos szakmai műhely és egyben közösségformáló erő, amely második otthonául is szolgál a szakkollégiumban lakóknak.

   esza_felso

  Nyiss a Jövőd Felé!  Hallgatóink mondták


  Sisak_MagdolnaSisák Magdolna - GTK, pénzügy-számvitel

  Azért jöttem ide, mert nővérem is gazdasági szakon végzett, és mondta, hogy ez előnyös a munkaerőpiacon, mert elég jó helyen tudott vele elhelyezkedni. Eddig nincsenek negatív élményeim, bár sokat kell tanulni, de tetszik nagyon a kar, és maga a szak is, ajánlom másoknak is. Diákközpontú, gyakorlatias az oktatás, hasznos ismeretekre teszünk szert.
  kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

  Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.
  További hallgatói vélemények >>>


  Események

  Rendezvénynaptár *