2024. április 16., kedd

Kiemelt_Jakucs

Rekordszámú középiskolás indult az SZTE földrajzversenyén!

440 diák jelentkezett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 9. alkalommal meghirdetett Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyére. A népszerű vetélkedő első, helyi fordulóját 2020. január 30-án tartották.

Az elmúlt 9 év, az SZTE TTIK Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenye történetében rekordnak számít, hogy a 2019/2020. tanévben 440 diák jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete valamint Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által szervezett vetélkedőre.


- A Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny a középiskolások körében egyre népszerűbb. A megétettetésre 2 fős csapatok jelentkezhettek a határainkon túli és magyarországi iskolákból. Az utóbbi években örvendetesen nőtt az érdeklődés az SZTE egykori nemzetközi hírű földrajztudósáról elnevezett verseny iránt, hisz a résztvevő tanulók és iskolák száma a duplájára nőtt az öt évvel ezelőtt helyzethez képest – mutatta a statisztikát dr. Szilassi Péter, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense.


jakucs_infografika1



Az SZTE által szervezett földrajzverseny első, az írásbeli fordulót a középiskolákban tartották 2020. január 30-án. Öt ország 100 iskolájának 220 csapatából 30 határon túli, amiből 8 kárpátaljai, 10 erdélyi, 6 délvidéki, 6 felvidéki csapat.


- Talán az lehet a verseny iránti érdeklődés titka, hogy az a lexikális tudás helyett gondolkodtató feladatokkal az ok-okozati összefüggéseket és a földrajzi ismeretek gyakorlati alkalmazását méri – magyarázta a szervezést koordináló egyetemi docens.


A IX. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny középdöntőjének és döntőjének 2020. április 3-4.-én a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete ad otthont. Itt vendégül látják a középdöntőbe jutó 30 csapatot és felkészítő tanáraikat.


A döntőbe jutott csapatok több százezer forint értékű tárgyjutalmat, könyveket és könyvutalványt kapnak. A fődíj – mint a verseny eddigi történetében minden alkalommal – ezúttal is egy 4 tapos tanulmányút. E programon a dobogós helyezettek sok különleges terepi élménnyel lehetnek gazdagabbak. 2020 őszén a legjobbak és tanáraik a Mecsek tájaival, természetföldrajzi jelenségeivel, barlangjaival ismerkedhetnek majd meg. Emellett az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakett kapnak. Az 1-8. helyezettek jutalma: könyv, könyvutalvány, emléktárgy. A legjobb határainkon túli középiskola csapata különdíjban részesül!


SZTEinfo


Korábban írtuk az SZTE TTIK Jakucs földrajzversenyről:


Miért népszerű az SZTE TTIK Jakucs nemzetközi földrajzversenye?

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Bonyhádi és szegedi győzelem az SZTE VI. Jakucs nemzetközi földrajzversenyén

"Let's GEO!" - Bonyhádi csapat nyerte az SZTE V. Jakucs László földrajzversenyét

Kaposvári siker az SZTE nemzetközi földrajzversenyén

Nemzetközi földrajzverseny Szegeden, immár negyedik alkalommal

Radnóti-sikerrel zárult a II. Jakucs László-földrajzverseny

Először rendezi meg az SZTE a Jakucs László földrajzversenyt