2024. május 1., szerda

XI. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2022

Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2022-es SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyre a regisztrációt lezártuk.

Köszönjük a nagy érdeklődést! A nevezett csapatokat a versennyel kapcsolatos tudnivalókról e-mailben tájékoztatjuk.


*


Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!

 

Versenyfelhívás

 

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

Az idei év témája:

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny témájának központi elemét képezi Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 85. évfordulója, valamint a magyar Nobel-díjasok munkájának utóélete.

Az idei versenyből sem maradhat ki Szent-Györgyi Albert munkássága, és az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2017-2021 között.

 

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizikai, kémiai és biológiai kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2022-es zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet mb. tanszékvezető egyetemi docense. A kérdéssorok összeállítói továbbá: Dr. Siposné Musza Katalin tudományos munkatárs (SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szerves Kémiai Tanszék), Dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet egyetemi adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), Dr. Makra Péter egyetemi adjunktus (SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet).

 

A verseny zsűrije és kérdéskészítői által összeállított ajánlott irodalom itt érhető el. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk által választott internetes forrásokat is.

 

A verseny várható időpontja: 2022. december eleje

 

A verseny helyszíne: Szegedi Tudományegyetem

 

A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a versenyt szükség esetén online platformra tereljék, vagy az időpontot módosítsák. Erről a nevezett csapatokat e-mailben értesítjük.

 

A jelentkezés feltételei

 

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. A versenyen a diákok kizárólag felkészítő tanáruk kíséretével vehetnek részt. Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként két csapat nevezését fogadjuk el. Amennyiben egy iskola kettőnél több csapatot szeretne nevezni, a további csapatok várólistára kerülnek. Nevezni a verseny internetes regisztrációs felületén lehet, az SZTE Modulo rendszerében, az alábbi linken.

A sikeres nevezést e-mailben visszaigazoljuk.

 

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 15., éjfél

 

Szállás, étkezés

 

A csapatok számára szállást és étkezést biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik. A tanulmányi versenyen való részvételt, a szállást és étkezést valamint programokat a versenyző diákok (3 fő) és kísérőtanáruk (1 fő) számára tudjuk ingyenesen biztosítani.

 

A verseny várható programja

 

Első nap


Regisztráció

Becsekkolás a szállodákba

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitója

Díszelőadás

Állófogadás

Szabad program

Elődöntő – számítógépes forduló

Welcome party svédasztalos vacsorával

 

Második nap

 

Reggeli a szállodákban

Döntő és ünnepélyes díjátadó

Svédasztalos ebéd

Hazautazás

 

Kreatív pályázat

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen részt vevő csapatok versenyezhetnek kreatív kategóriában is. A pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bíráljuk el.

 

A XI. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kreatív kategóriájának címe:


Akkor és most

 

Feladat: Keressetek egy képet Szent-Györgyi Albertről és készítsétek azt el a Ti szereplésetekkel.


Alkossátok újra Szent-Györgyi Albert egyik ikonikus képét, ragadjatok egy köpenyt és kémcsöveket, legyetek Ti is világhírű kutatók.

 

Az elkészült pályaműveket a rendezveny@szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?

Az e-mailben tüntessétek fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobiltelefonos elérhetőséget. Csatolmányként küldjétek el az eredeti és az újraalkotott képet is.

 

Értékelés

A Kreatív kategória pályamunkáit a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének tagjai és kérdéskészítői, továbbá az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati igazgatóság munkatársai értékelik a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül.


Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A fair play érdekében a csapattagok mellett kizárólag iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg.

 

 

Beküldési határidő

2022. november 18.

 

További információ, kapcsolat

rendezveny@szte.hu

 

Versenyszabályzat

 

A 2022-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szabályzata itt olvasható el.

 

Versenyinformációk

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informáljuk a csapatokat a verseny hivatalos honlapján: www.u-szeged.hu/szgytv

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szeretettel várjuk 2022-ben is mindannyiukat a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!