2024. április 19., péntek

szgytv_nyito1

Szoros csatában, az "E300" nyerte az idei SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Szoros és színvonalas versengést hozott a IX. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, amelyet a pandémia miatt online rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem, április 22-én. A zsűri, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban döntött a pontokról. A győztes a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata lett.

A IX. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szóbeli döntője előtt, a résztvevőket az Szegedi Tudományegyetem kancellára, Dr. Fendler Judit köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy személyes kedvencei közé tartozik ez a megmérettetés, egyrészt a névadó személye, másrészt a sok pozitív visszajelzés a diákok, tanárok és támogatók részéről, harmadrészt pedig a természettudományokban elmélyedő diákok tehetséggondozása miatt.


Az elődöntőben a hat legjobb teljesítményt nyújtó csapat közül kettő, a pandémia miatti korlátozások és a koronavírus okozta nehézségek miatt visszalépett a döntőtől, így egy budapesti, egy hódmezővásárhelyi, egy debreceni és egy mátészalkai középiskola képviselői mérték össze tudásukat.


A IX. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díjazottjai:


I. helyezett a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium „E300” nevű csapata: Manninger Anna Júlia, Csoma Balázs, Kincses Ábel. Felkészítő tanár Kézdy Edit.


II. helyezett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium „Narancs” nevű csapata: Vecseri Martin, Karsai Endre, Kovács Kristóf. Felkészítő tanár Jóriné Csölle Henriett.


III. helyezett a debreceni Tóth Árpád Gimnázium „TÁG2” nevű csapata: Sarkadi Máté, Emri Katalin Nóra, Kiss Zoltán. Felkészítő tanár Kiss Andrea.


IV. helyezett a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium „Tritánok” nevű csapata: Tátrai Marcell, Vajócki Petra, Kónya Imre. Felkészítő tanár Bodorné Misley Tünde.


A Szent-Györgyi Albert hobbijait bemutató kisfilm kategóriában a Zentai Gimnázium "Agyalós hármas" nevű csapata lett az első.

 

A három dobogós csapat tagjai a tárgyjutalmak mellett pénznyereménnyel is gazdagodtak: az első helyezettek 100-100, a második csapat tagjai 80-80, a harmadik csapat tagjai pedig 60-60 ezer forintos ösztöndíj formájában.


szgytv_csapatokjo


Idén, a különleges helyzet a vetélkedő témaköreinek kiválasztásában is tükröződött, minden témakör kapcsolódott a járványokhoz. A fizika, kémia és biológia tárgyú kérdések és a 2015-2019 közötti orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok is a tematika részét képezték, de művészetekben való jártasságukról is számot adhattak a középiskolások.


Az elmúlt években több, mint 100 iskolát képviselve, mintegy 1000 diák vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkássága előtt tisztelgő vetélkedőn. A rekorder a debreceni Tóth Árpád Gimnázium: az iskola diákjai minden évben részt vettek a tanulmányi versenyen, és több alkalommal, így idén is a döntőbe jutottak. Többször meg is nyerték a tanulmányi versenyt. Az ifjú tehetségekkel több, mint 150 felkészítő tanár foglalkozott az elmúlt évek során. A Szegedi Tudományegyetem évek óta elismeri a felkészítő pedagógusok munkáját: a tehetséggondozásban kifejtett tevékenységéért elismerő oklevelet kapott, Csaláné Böngyik Edit, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanára, aki ötödször készítette fel az iskolája diákjait a megmérettetésre és Fazakas Andrea, a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanára, aki negyedjére vett részt a versenyen és a korábbi alkalmak során dobogós helyezéseket is elért csapataival.


szgytv_back

 

A finálé utáni értékelésében Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára, a zsűri elnöke kiemelte, hogy a verseny történetében ez volt az egyik legszínvonalasabb döntő. A korábbi győztesek közül többen már diplomát is szereztek a Szegedi Tudományegyetemen. Köztük olyanok is, akik más városokból érkeztek és az itt gyűjtött élmények hatására döntöttek úgy, hogy Szegeden tanulnak tovább.


A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere volt az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnere a Givaudan Hungary Kft., további támogatói a Pick Szeged Zrt. és a Diákhitel Központ Zrt.


A hagyomány folytatódik. A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kiírása néhány héten belül megtörténik. Erre az alkalomra különleges meglepetésekkel készül a Szegedi Tudományegyetem.


A szóbeli döntőn készült fotók az alábbi képre kattintva megtekinhetőek.


szgytv_galeria


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.


SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István


Előkészületek