2024. július 17., szerda

Versenyszabályzat 2022

Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!

 

Versenyszabályzat

 
Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze. Kérjük, figyelmesen olvassák el a szabályzatot!
 
A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával, valamint a Pro Talentis Universitatis Alapítvány együttműködésével.

A verseny várható időpontja: 2022. december eleje

 

A verseny helyszíne: Szegedi Tudományegyetem

 

A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a versenyt szükség esetén online platformra tereljék, vagy az időpontot módosítsák. Erről a nevezett csapatokat e-mailben értesítjük.

 
Az idei év témája:

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny témájának központi elemét képezi Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 85. évfordulója, valamint a magyar Nobel-díjasok munkájának utóélete.

Az idei versenyből sem maradhat ki Szent-Györgyi Albert munkássága, és az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2017-2021 között.

 

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizikai, kémiai és biológiai kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk által választott internetes forrásokat is.
 
A jelentkezés feltételei


A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny nyelve: magyar. A versenyre olyan 3 fős csapatok nevezését várjuk, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A diákoknak érvényes diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, és a helyszínen, a regisztráció során diákigazolványukkal kell igazolniuk középiskolai tanulmányaikat. A csapatok kizárólag felkészítő tanár kíséretével vehetnek részt a versenyen. A verseny szervezői csapatonként 3 diák és egy kísérő tanár részére biztosítják ingyenesen a programokat, a szállást és az étkezést.

Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként két csapat nevezését fogadjuk el. Amennyiben egy iskola kettőnél több csapatot szeretne nevezni, a további csapatok várólistára kerülnek.

 
A versenyre a csapatok az SZTE Modulo felületén nevezhetnek, az alábbi linken.


A csapatokat jelentkezésük elfogadásáról e-mailben értesítjük. Amennyiben egy iskolából kettőnél több csapat jelentkezik, a jelentkezés sorrendjét figyelembe véve az első két csapat nevezését tudjuk elfogadni.

 

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 15. éjfél

 

A csapatok jelentkezésükkel elfogadják a verseny részvételi szabályzatát, és tudomásul veszik, hogy a verseny szervezői a változtatás jogát fenntartják. Az esetleges változás(oka)t a verseny honlapján hirdetjük ki, továbbá a csapatokat e-mailben is értesítjük.

 

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A versenyen a csapatok biológia, fizika, kémia területéről, valamint e tantárgyak a verseny témájához kötődő történelmi vonatkozásairól kapnak kérdéseket, feladatokat. A kérdések köthetők a verseny témájához. A válaszok megfelelőségét és a verseny tisztaságát a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szakmai bizottsága értékeli. Az elődöntőből (számítógépes forduló) a legjobb hat csapat jut tovább és mérkőzik meg a szóbeli döntőben. A 2022-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet mb. tanszékvezető egyetemi docense.

 
A verseny kérdéssorait a zsűri tagjai mellett egyetemünk elismert oktatói állítják össze: Dr. Siposné Musza Katalin tudományos munkatárs (SZTE TTIK Kémiai Intézet, Szerves Kémiai Tanszék), Dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet egyetemi adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), Dr. Makra Péter egyetemi adjunktus (SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet).
 
A verseny várható programja

 

Első nap

 

Regisztráció

Becsekkolás a szállodákba

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitója

Díszelőadás

Állófogadás

Szabad program

Elődöntő – számítógépes forduló

Welcome party svédasztalos vacsorával


Második nap

 

Reggeli a szállodákban

Döntő és ünnepélyes díjátadó

Svédasztalos ebéd

Hazautazás

 

Díjazás


A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője során legtöbb pontot szerzett csapat nyeri meg a vetélkedő fődíját. A verseny I-VI. helyezettje értékes jutalomban részesül.

 

Kreatív pályázatok

 

Az idei esztendőben is lehet kreatív kategóriában pályázni. A kreatív pályázat értékelése a tanulmányi versenytől függetlenül történik. A kreatív pályázatra érkezett pályamunkákat az SZGYTV szakmai zsűrije és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai értékelik. A 2022-es kreatív pályázat témája:

 

Akkor és most

 

Feladat: Keressetek egy képet Szent-Györgyi Albertről és készítsétek azt el a Ti szereplésetekkel.


Alkossátok újra Szent-Györgyi Albert egyik ikonikus képét, ragadjatok egy köpenyt és kémcsöveket, legyetek Ti is világhírű kutatók.

 

A pályázati kiírás itt olvasható.

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál az SZTE SZGYTV hivatalos honlapja a www.u-szeged.hu/szgytv linken. A versennyel kapcsolatban további tájékoztatást a rendezveny@szte.hu e-mail címen kérhetnek.

 

Sikeres felkészülést és versenyzést kíván a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2022 szervezője, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság!

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szeretettel várjuk 2022-ben is mindannyiukat a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!