2024. április 23., kedd

SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2019

Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre a jelentkezés 2019. szeptember 15-én éjfélkor lezárult. Köszönjük a csapatok nagy érdeklődését, várjuk Önöket a Szegedi Tudományegyetemen novemberben!


Versenyfelhívás


A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

Az SZGYTV idei témája 

Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2014-2018 között

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2019-es zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora. A kérdéssorok összeállítói: Szabó Mária tanársegéd (SZTE Mérnök Kar), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), prof. dr. Hannus István (SZTE TTIK Kémiai Intézet Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék), dr. Makra Péter (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet).

 

A verseny zsűrije és kérdéskészítői által összeállított ajánlott irodalom itt érhető el. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 

A verseny időpontja: 2019. november 5-6.

 

A verseny helyszíne: Szegedi Tudományegyetem.


A jelentkezés feltételei


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. A versenyen a diákok kizárólag felkészítő tanáruk kíséretével vehetnek részt. Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként maximum két csapat nevezését fogadjuk el. Amennyiben több mint 50 csapat jelentkezik, online előselejtezőt tartunk. Nevezni a verseny internetes regisztrációs felületén lehet, az SZTE Modulo rendszerében.

 

Szállás, étkezés


A nem szegedi csapatok számára szállást és étkezést, a szegedi csapatok számára étkezést biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik. A tanulmányi versenyen való részvételt, a szállást és étkezést valamint programokat a versenyző diákok (3 fő) és kísérőtanáruk (1 fő) számára tudjuk ingyenesen biztosítani.

 

A verseny programja


2019. november 5., kedd


08.00-10.30 Regisztráció (SZTE Rektori épület, földszint, Szeged, Dugonics tér 13.) A később érkező csapatoknak egy asztalt nyitva tartunk 12.00 óráig.

08.00-10.30 Becsekkolás a szállodákba

08.00-13.30 Ruhatár, csomagmegőrző (SZTE Rektori épület, földszint, Szeged, Dugonics tér 13.)

11.00-11.15 A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitója (SZTE Rektori épület, díszterem, Szeged, Dugonics tér 13.)

11.15-12.15 Gérard Mourou Nobel-díjas előadása (SZTE Rektori épület, díszterem, Szeged, Dugonics tér 13.)

12.15-13.15 Állófogadás (SZTE Rektori épület, átrium, Szeged, Dugonics tér 13.)

13.15-15.00 Szabad program, becsekkolás a szállodákba

15.00-16.30 Elődöntő - számítógépes forduló (SZTE ÁOK Orvosi Fizikai Intézet, Purjesz Béla Oktatási épület, Szeged, Korányi Fasor 9.)

16.30-18.30 Szabad program

18.30 JATE Klub, kapunyitás (Szeged, Toldi u. 1.)

19.00-20.20 Svédasztalos vacsora (JATE Klub, Szeged, Toldi u. 1.)

20.30 SZGYTV Welcome Party, Supernem koncert (JATE Klub)



2019. november 6., szerda


07.00-08.00 Reggeli a szállodákban

08.30-16.00 Ruhatár, csomagmegőrzés programzárásig (SZTE rektori épület, földszint)

09.00-12.00 Döntő és ünnepélyes díjátadó (SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Oktatási Központ Ivánovics György terem, Szeged, Dóm tér 13. )

12.00-13.00 Svédasztalos ebéd (SZTE Rektori épület, átrium, Szeged, Dugonics tér 13.)

13.30-15.00 Laborlátogatás, laborgyakorlatok

16.00 Hazautazás

 

Kreatív pályázat – idén is kisfilmeket és képregényt várunk


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen részt vevő csapatok versenyezhetnek kreatív kategóriában is: kisfilmeket és képregényeket várunk. A pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bíráljuk el. A zsűri mindkét kategóriában egy-egy produkciót díjaz, fenntartva a jogot, hogy – amennyiben nem érkezik megfelelő színvonalú pályamunka – nem hirdet győztest. A zsűri megosztott helyeket is hirdethet.

 

  • I. Kisfilm kategória

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2019 filmes kategóriájának témája:

 

 

Nobel-díjas anyák és lányok, Nobel-díjas apák és fiúk

 

A pályamunkában olyan tudós anyák és lányok, illetve apák és fiúk munkásságának és eredményeinek bemutatását várjuk, akik mindketten Nobel-díjat kaptak. A kisfilm hossza 3-5 perc hosszú lehet. Az időkorlátot nagyon szigorúan vesszük, az időkorlátnál (180-300 másodperc) rövidebb vagy hosszabb alkotásokat az egyenlő esélyek miatt a zsűri nem értékeli.

 

Feltöltés, beállítások

Az elkészült pályaműveket a youtube.com videómegosztó portálra a saját accountjuk alá kell a csapatoknak feltölteniük. A videó adatvédelmi beállításainál kérjük, állítsák be a „Nem listázott” opciót.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?
A pályázók a videó linkjét küldjék el részünkre a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2019 Kisfilm pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória filmjeit az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének tagjai és kérdéskészítő oktatói értékelik, a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A versenyfilm készítésében a fair play érdekében a csapattagok mellett kizárólag iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A film alkotóit a film végén, stáblistán kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Versenyfilmek beküldése

A kisfilmek linkjét a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Díjazás

A verseny zsűrije a legjobb alkotást díjazza. A verseny zsűrijének lehetősége van arra, hogy megosztott helyeket hirdessen ki, valamint arra is, hogy – amennyiben a filmek színvonala nem felel meg az elvárásoknak – nem oszt ki díjat.

 

Beküldési határidő

2019. október 15.

 

További információ, kapcsolat

rendezveny@rekt.szte.hu



  • II. Képregény kategória

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2019 képregény kategóriájának témája:

 

Nobel-díjas anyák és lányok, Nobel-díjas apák és fiúk

 

A pályamunkában olyan tudós anyák és lányok, illetve apák és fiúk munkásságának és eredményeinek bemutatását várjuk, akik mindketten Nobel-díjat kaptak. Terjedelem: maximum 10 képkocka.

 

Technika

A képregény technikája szabadon választott, digitálisan vagy kézzel készült alkotásokat is elfogadunk.

 

Képregények beküldése

A digitálisan elkészített képregényeket pdf formátumba mentve, a kézzel készült képregényeket bescannelve, pdf. formátumban kell eljuttatni file-megosztón (dropbox, Google drive) a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2019 Képregény pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória képregényeit a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesítheti. Az eredményhirdetésre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetésével együtt kerül sor, a verseny második napján. A beküldött képregényeket az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szakemberei, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrije és az SZGYTV korábbi győztes csapatainak tagjai értékelik.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A képregény készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A képregény alkotóit a képregény végén fel kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Díjazás

A zsűri a legjobb alkotást díjazza. A verseny zsűrijének lehetősége van arra, hogy megosztott helyeket hirdessen ki, valamint arra is, hogy – amennyiben a filmek színvonala nem felel meg az elvárásoknak – nem oszt ki díjat. A legjobb képregény készítői a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különdíjában részesülnek.

 

Beküldési határidő

2019. október 15.

 

További információ, kapcsolat

rendezveny@rekt.szte.hu

 



Versenyszabályzat


A 2019-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szabályzata itt olvasható el.

 

Versenyinformációk


Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informáljuk a csapatokat a verseny hivatalos honlapján: www.u-szeged.hu/szgytv.


A programváltozás jogát fenntartjuk.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Szeretettel várjuk 2019-ben is mindannyiukat az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!