2024. április 19., péntek

Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2017



Tisztelt Diákok! Tisztelt Pedagógusok!

Köszönjük szépen a jelentkezéseket! A versenyre a helyek beteltek, ezért a regisztrációt lezártuk. A továbbiakban már csak várólistára lehet jelentkezni a press@rekt.szte.hu címen.

A versenyző csapatokat szeretettel várjuk 2017. decemberében!

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság




Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!

 

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány az idei évben hatodik alkalommal hirdeti meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

A rendezvény időpontja: 2017. december 7-8. (csütörtök, péntek).


Egy iskolából maximum két csapat nevezhet.

 

A verseny helyszíne: a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar oktatási épületei.

Szállás, étkezés: A nem szegedi iskolákból érkező csapatoknak szállást és étkezést biztosítunk, a szegedi iskolákból érkező csapatoknak étkezést biztosítunk.

 

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 15. éjfél. Azt ezt követően beérkezett nevezéseket sajnos nem áll módunkban elfogadni. A versenyre a helyek beteltek, ezért a regisztrációt lezártuk. A továbbiakban már csak várólistára lehet jelentkezni a press@rekt.szte.hu címen.


Az idei évben a Szegedi Tudós Akadémia őszi konferenciája 2017. december 8-9-én kerül megrendezésre Szegeden, közvetlenül a Szent-Györgyi Tanulmányi verseny programjait követően. Az előző évekkel ellentétben, az SZGYTV-n való részvétel nem jelent automatikus regisztrációt az SZTA konferenciára. Az SZTA rendezvényére külön regisztrációs felhívást küldünk az SZGYTV-re jelentkezett csapatoknak 2017 szeptemberében.

 

Az SZGYTV idei témája, a jelentkezés feltételei

Az Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával.

 

A verseny a 2017-es esztendőben a „Szent-Györgyi és munkássága, valamint a fizikai, kémiai és fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 között ” címet kapta.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel a 2012 és 2016 között kémiai Nobel-díjjal elismert tudósok munkásságára. A versenykérdések kapcsolódnak Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutató, a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora munkájához. Emellett Szent-Györgyi Albert életművével, korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos feladatokat is tartalmaznak.

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál a www.u-szeged.hu/szgytv honlapon.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. Az idei versenyre – a számítógépes elődöntő zökkenőmentes és sikeres lebonyolítása érdekében – 55 csapat nevezését fogadjuk el.


Iskolánként maximum két csapat nevezhet a versenyre.


A jelentkezési határidő 2017. szeptember 15. Jelentkezni a verseny internetes nevezési felületén lehet. A csapatokat jelentkezésük elfogadásáról 72 órán belül e-mailben értesítjük a kísérő tanár által megadott e-mail címen.

 

A verseny programja:

A verseny első napján, csütörtökön regisztráció, majd megnyitó és számítógépes forduló.

A verseny döntőjét és az eredményhirdetést pénteken délután tartjuk.

 

A részletes program itt olvasható.

 

Kreatív pályázat – kisfilmeket és képregényt várunk

A jelentkező csapatoknak lehetőségük van a kreatív pályázaton is megmérettetni magukat. A csapatok készíthetnek kisfilmet, és/vagy pályázhatnak képregény kategóriában is.


Mindkét feladat szabadon választható, de csak a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevezett csapatok indulhatnak a kreatív pályázaton. Ezeket a munkákat a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkákat különdíjban részesítjük.


A kreatív pályázat felhívása itt olvasható

 

Szállás, étkezés

A nem szegedi csapatok számára csütörtökre szállást és vacsorát, péntekre reggelit és ebédet biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik.

A szegedi csapatok számára pénteken ebédet, igény esetén korlátozott számban szállást bitzosítunk.

 

A tanulmányi versenyen való részvétel és a fent említett szálláslehetőség, illetve étkezés csapatonként 3 fő diák és 1 fő kísérőtanár számára ingyenes.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a press@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Az ajánlott irodalom itt érhető el. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 


A verseny részletes programja itt olvasható.

A versenyszabályzat itt olvasható.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a press@rekt.szte.hu címen várjuk.

 

Sikeres felkészülést és jó versenyzést kíván a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága!