2024. március 28., csütörtök

SZTE VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2017


Kérjük, figyelmesen olvassák el a szabályzatot!

 

Kedves Diákok! Kedves pedagógusok!

 

Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze, amelyek a versenyen való részvételhez fontosak.


Az Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával.

 

A verseny a 2017-es esztendőben a „Szent-Györgyi és munkássága, valamint a fizikai, kémiai és fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 között ” címet kapta.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel a 2012 és 2016 között kémiai Nobel-díjjal elismert tudósok munkásságára. A versenykérdések kapcsolódnak Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutató, a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora munkájához. Emellett Szent-Györgyi Albert életművével, korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos feladatokat is tartalmaznak.

 

A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is. 

 

A SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny – 2017 időpontja: 2017. december 7-8. (csütörtök, péntek).

 

A versenyt december 7-én és 8-án rendezzük meg. Versenyhelyszín: a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar oktatási épületei.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A versenyen intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok vehetnek részt, amelyeknek legalább egy tagja nem utolsó évfolyamot végző diák. Minden csapathoz tartoznia kell 1 felkészítő tanárnak is.

A verseny szervezői a 3 fős nem szegedi csapatok valamint az őket kísérő egy pedagógus részére ingyenesen biztosítják a programokat, a szállást és az étkezést. A szegedi csapatok részére pénteken délben ingyenesen biztosítjuk az ebédet, igény esetén korlátozott számban szállást.

 

A versenyre 55 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni. További csapatok részvételét pályázati finanszírozás miatt sajnos nem tudjuk biztosítani. Kérjük, vegyék szigorúan figyelembe a határidőket!

 

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 15., péntek éjfél. A csapatok az SZGYTV 2017 internetes felületén jelentkezhetnek.

 

Iskolánként maximum két csapat nevezését fogadjuk el.


A jelentkezési határidő 2017. szeptember 15.


Jelentkezni a verseny internetes nevezési felületén lehet, a csapatokat jelentkezésük elfogadásáról 72 órán belül e-mailben értesítjük a kísérő tanár által megadott e-mail címen.

 

A csapatok jelentkezésükkor elfogadják a verseny részvételi szabályzatát, és tudomásul veszik, hogy a verseny szervezői a változtatás jogát fenntartják. Az esetleges változás(oka)t a verseny honlapján (www.u-szeged.hu/szgytv) hirdetjük ki. A változásokról a kísérőtanárok kapnak értesítést az általuk megadott e-mail-címen.

 

A résztvevőknek érvényes diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, és a helyszínen a diákigazolványukkal kell igazolniuk középiskolai tanulmányaikat.

 

A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság (zsűri) irányítja.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2017 zsűrijének elnöke:

Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára.

A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora.

 

A verseny leírása

A verseny során a csapatok biológia, fizika, kémia területéről, valamint e tantárgyak a verseny témájához kötődő történelmi vonatkozásairól kapnak kérdéseket és feladatokat. A kérdések köthetők a verseny témájához. A válaszok megfelelőségét és a verseny tisztaságát a Szegedi Tudományegyetem professzoraiból álló zsűri értékeli.

 

1. forduló: 2017. december 7., csütörtök – elődöntő, számítógépes forduló. A csapatok számítógépen töltenek ki egy feladatsort. A legjobb hat csapat jut be a döntőbe. Pontegyezés esetén szétlövéssel döntjük el az első hat sorrendjét.

2. forduló: 2017. december 8., péntek – döntő. A szóbeli döntőbe az első fordulóban legtöbb pontszámot szerzett hat csapat jut be. A döntőbe jutott csapatokat a szóbeli döntő elején hirdetjük ki.

 

A verseny nyelve: magyar

Díjazás

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője során legtöbb pontot szerzett csapat nyeri meg a vetélkedő fődíját.

 

Kreatív feladat

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre jelentkező csapatok idén is versenyezhetnek kreatív kategóriában. A két kategóriába beküldött pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bíráljuk el.


  • I. Kisfilm kategória

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2017 filmes kategóriájának témája:
A mi kedvenc Nobel-díjasunk

 

Feladat

Egy, a 2012 és 2016 között fizikai, kémiai vagy fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok közül kiválasztott kutató munkásságának és eredményeinek bemutatása. A kisfilm hossza 3-5 perc hosszú lehet. Az időkorlátot nagyon szigorúan vesszük, az időkorlátnál (180-300 másodperc) rövidebb vagy hosszabb alkotásokat az egyenlő esélyek miatt a zsűri nem értékeli.

 

Feltöltés, beállítások

Az elkészült pályaműveket a youtube.com videómegosztó portálra a saját accountjuk alá kell a csapatoknak feltölteniük. A videó adatvédelmi beállításainál kérjük, állítsák be a „Nem listázott” opciót.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?
A pályázók a videó linkjét küldjék el részünkre a press@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2017 Kisfilm pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória filmjeit a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. Az eredményhirdetésre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetésével együtt kerül sor, a verseny második napján.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A versenyfilm készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A film alkotóit a film végén, stáblistán kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Versenyfilmek beküldése

A kisfilmek linkjét a press@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Díjazás

A verseny zsűrije a három legjobb filmet díjazza. A verseny zsűrijének lehetősége van arra, hogy megosztott helyeket hirdessen ki, valamint arra is, hogy – amennyiben a filmek színvonala nem felel meg az elvárásoknak – ne osszon ki díjat.

 

Beküldési határidő

2017. november 15.

 

További információ, kapcsolat:

press@rekt.szte.hu

 

  • II. Képregény kategória

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2017 képregény kategóriájának témája:

A mi kedvenc Nobel-díjasunk

 

Feladat

Egy, a 2012 és 2016 között fizikai, kémiai vagy fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok közül kiválasztott kutató munkásságának és eredményeinek bemutatása, egy maximum 10 kockából álló képregényben. A képregény technikája szabadon választható.

 

Technika

A képregény technikája szabadon választott, digitálisan vagy kézzel készült alkotásokat is elfogadunk.

 

Beküldés

A digitálisan elkészített képregényeket pdf formátumba mentve, a kézzel készült képregényeket bescannelve, pdf. formátumban kell eljuttatni file-megosztón (dropbox, Google drive) a press@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2017 Képregény pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória képregényeit a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. Az eredményhirdetésre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetésével együtt kerül sor, a verseny második napján. A beküldött képregényeket az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szakemberei, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrije és az SZGYTV korábbi győztes csapatainak tagjai értékelik.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekinti érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A képregény készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A képregény alkotóit a képregény végén fel kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Díjazás

A legjobb képregény készítőit a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különdíjában részesülnek.

 

Beküldési határidő

2017. november 15.

 

További információ, kapcsolat:

press@rekt.szte.hu

 

 

A verseny programja

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2017 részletes programja ide kattintva tekinthető meg.

 

Az idei évben a Szegedi Tudós Akadémia őszi konferenciáját 2017. december 8-9-én rendezik meg Szegeden, közvetlenül a Szent-Györgyi Tanulmányi verseny programjait követően. Az előző évekkel ellentétben az SZGYTV-n való részvétel nem jelent automatikus regisztrációt az SZTA konferenciára. Az SZTA rendezvényére külön regisztrációs felhívást küldünk az SZGYTV-re jelentkezett csapatoknak 2017 szeptemberében.

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál: www.u-szeged.hu/szgytv

 

Az ajánlott irodalom ide kattintva nyitható meg. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 

További információ, kapcsolat: press@rekt.szte.hu

 

Sikeres felkészülést és versenyzést kíván az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2017 szervezője, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság!