Hirlevel_fejlec

Az SZTE Fizikai Intézet márciusi hírlevele

Elkészült az SZTE Fizikai Intézet márciusi hírlevele. Ajánljuk programjainkat minden érdeklődő számára.

1


Meghívunk minden érdeklődőt Ignácz Ferenc mesteroktató következő kísérletes előadására:


"KísérletEST: FOROG-E A FÖLD? Látványos mechanikai és hőtani kísérletek"


A nagyszámú érdeklődőre való tekintettel az előadás két időpontban kerül megtartásra: 2024. március 22. (péntek) 16 órától és március 23. (szombat) 11 órától.

Helyszín: Budó Ágoston tanterem, Szeged, Dóm tér 9.


Amennyiben csoporttal érkeznek, kérjük Önöket, hogy legyenek szívesek előzetesen Ignácz Ferenc mesteroktatónak jelezzék az ignacz@physx.u-szeged.hu e-mail címen, hogy melyik napon jönnek csoportjukkal, valamint azt is, hogy körülbelül hány fővel. Előre is köszönjük!


Mindenkit szeretettel várunk!


Letölthető a márciusi KísérletEST színes és nyomtatóbarát plakátja.


További információ az eseményről itt található.



4


Meghívunk minden érdeklődőt az alábbi előadásokra:


Összefonódott állapotok és a 2022. évi fizikai Nobel-díj


Az előadásban áttekintjük azokat az elképzeléseket, amelyek végső soron a 2022-ben fizikai Nobel-díjjal kitüntetett eredményekhez vezettek. A fotonok polarizációs tulajdonságait bemutató néhány kísérlet után rátérünk az összefonódott állapotok jellemzésére, ismertetjük Einstein ezzel kapcsolatos álláspontját. Megismerjük a felmerülő elvi fontosságú kérdések kísérleti eldöntésének a módját, majd a válaszok ismeretében a lehetséges alkalmazásokat is vázoljuk.


Előadó: Dr. Benedict Mihály

Jelenleg az SZTE Fizikai Intézetének emeritus professzora. Kutatási területe a fény-anyag kölcsönhatás elmélete, a kvantumoptika. Évtizedeken át oktatott az egyetemen, több, gyakran használt tankönyv, jegyzet szerzője. Négy éven vezette az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékét.


Az előadás időpontja: 2024. március 21. 17:00-18:30

Helyszíne: Bay Zoltán tanterem


 

5,4x10^21 attoszekundum az attoszekundumos fizikáról


Milyen rövid időtartam 1 attoszekundum? A természetben mely elemi folyamatok játszódnak le ezen az időskálán? Miért olyan fontos tudományterület, hogy 2023-ban a Nobel díjat a művelőinek, köztük a magyar Krausz Ferencnek ítélték oda? Előadásunkban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.


Előadó: Dr. Hack Szabolcs

Jelenleg az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékének adjunktusa, az ELI ALPS Elméleti és szimulációs csoportjának tudományos munkatársa. Kutatási területe a fény-anyag kölcsönhatás elméleti leírása és az attoszekundumos fizika.


Az előadás időpontja: 2024. április 4. 17:00-18:30

Helyszíne: Bay Zoltán tanterem



5


Ide kattintva elérhető Dr. Földi Péter SZTE Fizikai Intézet, Elméleti Fizikai Tanszék egyetemi docensének videósorozata a fizika és a programozás iránt érdeklődő diákok számára.


A kapcsolódó kódok ezen az oldalon érhetőek el.



2


Az SZTE TTIK Fizikai Intézete lehetőséget biztosít középiskolás diákoknak kutatási témákba való bekapcsolódásra. A témakiírások ide kattintva elérhetőek.



3


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy továbbra is lehetőség van az alábbi programunkra:


Létszámtól, évfolyamtól, érdeklődési körtől és időponttól függően különböző programlehetőségekkel (előadások, kísérletes bemutatók, laborlátogatások) várunk - előzetes bejelentkezést követően - középiskolás csoportokat a Fizikai Intézetben.


Részletes információ itt található.



6


Amennyiben rendszeresen szeretne híreket kapni az Intézet rendezvényeiről, eseményeiről, aktualitásairól, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre ide kattintva.


Üdvözlettel:


a Fizikai Intézet PR-csoportja









 














Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube