2024. március 28., csütörtök

Erasmus partnerek

Világot látnál egyetemistaként? - Az SZTE-n ez islehetséges!

A rengeteg különféle külföldi ösztöndíj minden egyetemi hallgatónak lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjen világszerte külföldi országokat és kultúrákat. Ráadásul az így megszerzett nyelvtudás rendkívül hasznos lesz a munkaerőpiacon is.


A Szegedi Tudományegyetem a különböző mobilitási programoknak köszönhetően a világ több mint 500 partneregyetemével áll kapcsolatban.


Az egyetem diákjai az Erasmus+ programmal 510 partneregyetemen, köztük Európa legrangosabb egyetemein tölthetnek el egy vagy két szemesztert tandíjmentesen. Az Erasmus+ ösztöndíjat érdemes igénybe venni: mert az Erasmus-os hallgatók tanulmányaik során kiváló idegennyelv-tudásra tesznek szert, más kultúrákat ismernek meg, szélesedik a látókörük, szociális kapcsolataik bővülnek, önállóbbá válnak. Mindemellett megtanulnak csapatban dolgozni, toleránsabbak lesznek, megnő az önbizalmuk, és későbbi karrierjük szempontjából is fontos képességeket, készségeket sajátítanak el. Tehát a másik országban eltöltött idő nemcsak egy életre szóló kaland, de konkrét haszonnal is kecsegtet. Ahhoz, hogy külföldre már megfelelő nyelvtudással érkezzenek a hallgatók, az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet számos lehetőséget biztosít.




A közép-európai felsőoktatási csereprogram (CEEPUS) célja, hogy közép- és kelet-európai országok felsőoktatási intézményei között megkönnyítse az oktatói és hallgatói cserét, nyelvi szakmai kurzusokon, valamint nyári egyetemeken való részvételt. Újdonságként a program lehetőséget nyújt hallgatói szakmai kirándulásokra és közös diplomaprogramok kialakítására is. A CEEPUS tíz támogatott hálózata száz partneregyetemet foglal magába 15 tagország 65 városából.


Az uniós programokon kívül az SZTE kiváló kapcsolatokat ápol több mint 80 partnerintézménnyel világszerte, ez szintén lehetőséget teremt a diákok számára, hogy különböző csereprogramokban vegyenek részt. 2016-ban kormányzati támogatással indult a kiutazó diákok részképzését segítő Campus Mundi program, amire már több száz szegedi hallgató pályázott sikerrel.


Ha nem szeretnél túl messzire menni, de mégis külföldre vágynál, akkor remek lehetőséget nyújt számodra a Makovecz program, amellyel a környező országok egyetemeire mehetsz tanulni. Az 1-5 hónapos részképzésekre Felvidékre, Vajdaságba, Kárpátaljára és Erdélybe is lehet pályázni.

A különböző mobilitási programok intézményi szintű koordinálásával az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda foglalkozik.


Ha inkább itthon maradnál, de mégis szeretnél más kultúrákkal és külföldi emberekkel megismerkedni, akkor maga az egyetem is remek lehetőséget biztosít számodra. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram, vagy a kormányközi ösztöndíjprogramok révén a világ minden tájáról érkeznek hallgatók az SZTE-re. Jelenleg több, mint 3700 külföldi hallgató tanul az egyetemen, így lehetőséged lesz összebarátkozni néhányukkal, és személyesen tanulni a nyelvet tőlük.


Nemzetközi kapcsolataink erősödését bizonyítja, hogy 2012-ben megnyílt a Konfuciusz Intézet az SZTE és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács támogatásával. Az intézetben az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól tanulhatják a kínai nyelvet, és megismerhetik a kínai kultúrát. Az SZTE-n 2013-ban Frankofón Egyetemi Központot is alapítottak, mely révén megjelentek a francia nyelvű képzések is.


A Szegedi Tudományegyetem vezetése fontosnak tartja a nemzetközi ranglistákon való kiváló szereplés mellett, hogy saját szervezeti működési rendjének teljességét is rendre hitelesítse. Ezért 2014 tavaszán önként mérette meg magát a European Universities Association (EUA) által működtetett, nemzetközileg elfogadott, külső akkreditációs eszközökkel történő intézményértékelési programban (Institutional Evaluation Program, IEP), és a sikeres audittal kivívta a hazánkban megszerezhető legnagyobb elismerést. Látványos eredmény, hogy az SZTE öt éven át használhatja minden egyetemi felületén és információs anyagán az „Evaluated by – EUA-Institutional Evaluation Programme” logót. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi „benchmarking” segíti intézményünk fejlődését, és támogatja további sikeres szereplését.