Duális és kooperatív képzések

A 15 legfontosabb kérdés és válasz a duális képzésről


Mi az a duális képzés? Miért érdemes ezt a képzési formát választani, hogyan működik a felvételi, és milyen szakok közül válogathattok? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a duális képzésekről - és persze meg is válaszoltuk azokat.


Mi az a
duális képzés?

Amolyan - a szó jó értelmében - hibrid képzési típus. A duális formát választók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként egyetemen, főiskolán tanulnak, egy vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek és megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást - magyarázza a fogalmat a témával foglalkozó dualisdiploma.hu.

 

Minden területen vannak
duális képzések?

Duális képzést egyelőre a műszaki, informatikai, agrár-, természettudományi és gazdaságtudományi képzési területen találhattok, de - ez újdonság - már a szociális munka alapszakra jelentkezők is választhatnak ilyen képzést.


Miben más ez,
mint egy sima szakmai gyakorlat?

Elsősorban abban, hogy a szakmai gyakorlatot általában harmadévesként kezdheted el, hiszen addigra szerzel elég elméleti tudást. A duális képzésbe pedig rögtön elsőévesként bekapcsolódhatsz. A vállalatok pedig többet adnak, mint a sima szakmai gyakorlaton lévőknek, egy egész képzési programon kell végigmenned.


Miért jó nekem
ez az egész?

A friss diplomás álláskeresők egy mondattal tudnának válaszolni erre a kérdésre. A legtöbben ugyanis azzal a problémával szembesülnek, hogy a cégek fiatal, de szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársakat keresnek. Bár a szakmai gyakorlaton is szerezhetsz némi tapasztalatot, az azért nem mindegy, hogy egy párhetes/féléves gyakorlaton vettél részt, vagy az alapszak három évében végig egy vállalat "kvázi-munkatársaként" dolgoztál.

Az igazán jól teljesítő hallgatók ráadásul szinte biztosan álláslehetőséget kapnak az adott vállalattól, így megspórolhatják az idegőrlő álláskeresést, a képzés során kiépített - aranyat érő - szakmai kapcsolatokról nem is beszélve. Ja, és fizetést is kapsz.


Fizetést is
kapok?

Igen, hiszen a vállalat hallgatói munkaszerződést köt az egyetemistákkal, főiskolásokkal: a vállalkozás a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót, mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt. A díj mértéke hetente - minimum - a minimálbér 15 százaléka.

Emellett - bár ez már nem a duális képzés sajátossága - természetesen ugyanúgy pályázhatsz különféle ösztöndíjakra, mint azok, akik "sima" képzésen tanulnak. Így ha jól tanulsz, és a béred mellé kapsz havi 20-25 ezer forint ösztöndíjat, már egész jól állsz. Ez segíthet például azoknak, akik nem szeretnének diákhitelt felvenni, de a szüleik nem tudják teljes egészében finanszírozni az egyetemi tanulmányokat.


Hol találom
a duális képzéseket?

A decemberben megjelenő felvételi tájékoztatóban (külön jelzik, ha egy képzés duális formában is indul), a felsőoktatási intézmények oldalán és a dualisdiploma.hu oldalon.


Hogyan kell
felvételizni?

Aki duális képzésen szeretné folytatni tanulmányait, annak először jelentkeznie kell az e-felvételin a duális formában meghirdetett szakra (pont úgy, mint a többi, más szakra jelentkező diák - ugyanazokat a határidőket kell betartani, ugyanazokat a dokumentumokat kell beadni).

Emellett jelentkezned kell a kiválasztott egyetem kiválasztott képzéséhez csatlakozó vállalathoz az általuk megadott módon. A duális képzésben részt vevő vállalatoknak legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről - így még változtathatsz az egyetemi-szakos sorrenden, ha a vállalatnál nem jött össze a felvételi.


Milyen kiválasztási folyamatra
kell számítani?

Minden vállalat különböző kiválasztási módszereket használ - van, ahol mindössze egy motivációs beszélgetésen kell részt venni, máshol egy projektmunka elkészítését várják a jelentkezőktől, vagy éppen idegennyelv-ismeretüket tesztelik -, ezekről pontos információt a kiválasztott vállalat és a felsőoktatási intézmény tud adni.


Ha felvesznek, mindenképpen el kell kezdenem a duális képzést?

Ha az adott felsőoktatási intézménybe bekerülsz, és a vállalat is kiválaszt, elkezdheted a tanulmányaidat duális formában, ezt a beiratkozáskor kell jelezned az egyetemeden, főiskoládon. A felsőoktatási felvételi tájékoztató azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a sikeres vállalati "felvételi" ellenére a hallgató dönthet úgy, hogy inkább a hagyományos, nem duális formában kezdi meg tanulmányait. Bár ezt a lehetőséget kár lenne kihagyni.


Mi történik, ha a vállalat nem vesz fel,
de az egyetem igen?

Akkor hagyományos formában kezdheted el azt a szakot az adott felsőoktatási intézményben.


Milyen lesz az órarendem
az egyetemen?

Pont olyan, mint az összes többi hallgatóé. Ugyanazokra az előadásokra és szemináriumokra fogsz járni, a duális formában tanulók azonban a felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányi időszak után többhetes szakmai gyakorlaton vesznek részt a vállalatnál. Az alapszak elvégzése mellett ugyanis az adott vállalat képzési programját is teljesítened kell.


Kapok
szabadnapokat?

Évi 20 nap szabadság jár neked is, ezt felhasználhatod tanulásra és pihenésre is, és az is fontos információ, hogy a vállalatok természetesen kötelesek elengedni a vizsgákra.


De a vizsgaidőszak
megmarad?

A duális képzésekről szóló hivatalos tájékoztató úgy fogalmaz, hogy "míg a vizsgaidőszakban a nem duális hallgatók csak a vizsgákra koncentrálnak, a duális hallgatók ezekkel párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt, vagyis a levelező tagozatosokhoz hasonlóan a munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük." Ez persze elsőre nehéznek tűnhet, de hamar bele lehet rázódni, és hát valamit valamiért...


Mi történik, ha nem bírom a tanulást
a munka mellett?

Mivel a vállalatoknak az az érdekük, hogy minél több szaktudást szerezz az egyetemen vagy főiskolán, segíteni fognak abban, hogy mind a két területen jól teljesíts. Érdemes beszélni a vállalati mentoroddal vagy a közvetlen feletteseddel a problémádról, de akár az egyetemen is kérhetsz egyéni tanrendet.

Ha úgy érzed, hogy nem szeretnéd továbbfolytatni a duális képzést, egyeztetned kell a vállalat HR-esével, a képzés elkezdésekor ugyanis határozott idejű munkaszerződést kell aláírni, abban pedig a felmondás részleteire is kitérnek. A szakodat persze ugyanúgy folytathatod, a felvételi tájékoztatóban az áll, hogy aki "kiszáll" a duális képzésből, "bármikor folytathatja tanulmányait a „hagyományos", nappali munkarendű szakon".


Ha megszerzem a diplomámat, köteles vagyok
a vállalatnál munkát vállalni?

Nem vagy köteles - hacsak a szerződésed nem tartalmaz erre vonatkozó kikötést.

Forrás: eduline.hu

Friss hírek

Friss hírek RSS

majusi_hirlevel

Júniusban több nagyobb rendezvényre is várunk Benneteket, tekintsd meg a májusi hírlevelet a részletekért!

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep

A pályázati felhívás célja lehetőséget biztosítani a felsőoktatási tanulmányaikat folytató hallgatók részére annak érdekében, hogy közelebb kerülhessenek a biztosítási szakmához, megismerhessék a szakma 21. századi legfontosabb kihívásait.

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Gyakornoki pozíciók, állásajánlatok, próbainterjúzási lehetőség, programajánlók. Hogy hol? A GTK Karrier Iroda áprilisi hírlevelében. Kattints a részletekért!Kövess minketfacebook-icon3  insta-icon3  linkedin-icon3