SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2020. december

Kezdődhet az oltás Szegeden is - 5000 adag Pfizer vakcina érkezett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjába
Komoly, összehangolt logisztikával 5000 darab Pfizer vakcina érkezett Szegedre 2020. december 30-án. A 2500 személy oltására elegendő ampullákat mínusz 80 fokon tárolják. A járványügyi frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereket 2020. december 31-étől kezdik el beoltani.

Tovább >>>

Elkezdődött a koronavírus elleni oltás Szegeden – a védekezés frontvonalában dolgozók kapták az első vakcinákat
Zentai Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója kapta az első koronavírus elleni vakcinát Szegeden 2020. december 31-én. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára szerdán érkezett 5000 darab Pfizer/BioNTech oltóanyag, naponta legalább 100 embert szeretnének beoltani.

Tovább >>>

Elkészült az új Cochleáris Implantációs Centrum a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján
A SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnnyal bővült csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. A Centrum bejárásán részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár is. Az új műtőt egy cochleáris implantációs operációval avatta fel Prof. Dr. Rovó László rektor, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

Tovább >>>

Az SZTE a legjobb vidéki egyetem a QS EECA rangsorában
Felállította legújabb 2021-es nemzetközi rangsorát a brit QS, melyben a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelték. A Szegedi Tudományegyetem hét helyet javított tavalyi helyezésén, és előrelépett a lista 26. helyére. Ezzel az országban az SZTE a legjobb vidéki egyetem.

Tovább >>>

54 kórtermes Infektológiai Klinika épül Szegeden
A fertőző betegek ellátását, valamint elméleti és gyakorlati oktatási helyszínt is biztosít majd a Szegedi Tudományegyetem új Infektológiai Klinikája és Oktató Központja. Az 54 ágyas kapacitás szükség esetén akár duplájára is bővíthető lesz. Az épület későbbi alapkövét jelképező urnát 2020. december 15-én tették le.

Tovább >>>

Az SZTE egyetlen vidéki tudományegyetemként tagja az MI Nemzeti Laboratóriumnak
Mi a jövője a mesterséges intelligenciának? A számítógép-tudományban mi a 2020 szeptemberében létrehozott Mesterséges Intelligencia Laboratórium (MILAB) szerepe? A 10 partner együttműködésével létrejött MILAB munkájában egyetlen vidéki tudományegyetemként vesz részt az SZTE. Erről is kérdeztük Gyimóthy Tibor akadémikust, az MTA–SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportot irányító professzort, a MILAB SZTE-projektjei szakmai vezetőjét.

Tovább >>>

A mohácsi csata egyik tömegsírjának a feltárásába kapcsolódtak be az SZTE antropológusai
Keresztény mártírok tömegsír-csoportjának tekinti a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyet az eddigi antropológiai vizsgálatok alapján dr. Pálfi György. A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszéke vezetőjét az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata történetéhez és ezzel Magyarország históriájához is új eredményekkel hozzájáruló, több tudományágat is érintő kutatómunkáról kérdeztük.

Tovább >>>

Dobogós helyezett az SZTE 12 karának többsége a HVG-rangsorban
A legjobb bölcsészképző hely az SZTE BTK és a legkiválóbb informatikusképzést az SZTE TTIK kínálja – derül ki a HVG friss rangsoraiból. A felvételi jelentkezéshez segítséget nyújtó Diploma 2021 című kiadványban közölt listákon dobogós helyeken végzett a Szegedi Tudományegyetem 12 karának 67 százaléka.

Tovább >>>

Az SZTE az SGroup egyetemi hálózat első magyarországi partnerintézménye
November végével a Szegedi Tudományegyetem első magyarországi partnerként csatlakozott a folyamatosan bővülő SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózathoz, amelyben 21 nemzet partneregyetemei számára nyílik meg a lehetőség közös kommunikációra és együttműködésre.

Tovább >>>

Családbarát egyetemek a járvány idején
Milyen módon jelenik meg a családbarát szemlélet a különböző hazai egyetemeken a pandémia idején? Erről a témáról szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem (DE) Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, amelyre a Szegedi Tudományegyetem is meghívást kapott. Az online kerekasztal után a tapasztalatokról Prof. Dr. Zakar Pétert, az SZTE rektorhelyettesét kérdeztük.

Tovább >>>

Kutatási együttműködési megállapodás jött létre az SZTE, az SZBK és az ELI-ALPS szegedi intézmények, illetve az ELKH Titkársága között
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, hazai tudományegyetemek, valamint más kutatóhelyek között létrejött együttműködések sorát folytatva a kutatás-fejlesztés, az innovációs tevékenység, illetve az oktatás széles területeit érintő megállapodást írtak alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet működtető ELI-HU Nonprofit Kft. (ELI-ALPS), valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága vezetői.

Tovább >>>

Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése
Több mint 1,5 éve sikeresen valósul meg, 10 közép-európai projektpartner együttműködésével a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók (Advanced Manufacturers) hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia csoportjának közreműködésével.

Tovább >>>

Precíziós kertészeti szakmérnök képzés indul februárban a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán online levelező rendszerben
A Fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/ szakember szakirányú továbbképzési szak válasz a mezőgazdaság mai kihívásaira. A digitalizáció, a precíziós eszközök alkalmazása a kertészeti termesztésben rohamosan fejlődik, segítve a fenntarthatóságot. Az SZTE felismerve a kor kihívásait, új képzését blended learning (online levelező oktatás) formában indítja.
 

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2020
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website