SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. szeptember

Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Világszínvonalú hibrid műtőkomplexumot adtak át az SZTE Idegsebészeti Klinikán
Rekordidő, azaz mindössze öt hónap alatt készült el az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikán kialakított világszínvonalú hibrid műtőkomplexum, amelyet október 5-én ünnepélyes keretek között adtak át.
 

Tovább >>>

Idén 842 millió forint kormányzati támogatás: tovább folytatódhat a „Science Park Szeged” kialakítása
Az ELI-ALPS kutatóközpont körüli „Science Park Szeged” kialakítása folytatódhat: a kormány 5 projekt előkészítéséhez 2019-ben 842 millió forint támogatást nyújt a Szegedi Tudományegyetemnek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára 2019. szeptember 12-i sajtótájékoztatóján elmondta: az SZTE ÁJTK viharkár miatt életveszélyessé vált épületének a felújítását is támogatja a kormány.

Tovább >>>

Dobogós helyen az SZTE a Times rangsorán
Nyilvánosságra hozta 2020-as világrangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján a Szegedi Tudományegyetem a 801-1000. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel a hazai egyetemek viszonylatában a harmadik legjobb az SZTE. A tanulási környezet mutató alapján a legjobb vidéki egyetem a szegedi.

Tovább >>>

Számítógépekkel fejleszti új tagintézményét az SZTE
Harmincegy új számítógéppel fejleszti a Szegedi Tudományegyetem új tagintézményét, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolát. Az informatikai eszközöket Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese adta át 2019. szeptember 12-én.

Tovább >>>

Magyarország legnagyobb létszámú precíziós szakmérnöki képzése zajlik a szegedi egyetemen
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán 2019. szeptember 19-én 30 hallgatóval megkezdődött a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzés, így pillanatnyilag a hódmezővásárhelyi a legnagyobb létszámú precíziós szakmérnöki képzés Magyarországon. A nemzetközivé vált szakra a vajdasági Topolyáról is érkeztek határon túli magyar hallgatók.

Tovább >>>

Ősszel is Mentor(h)áló Pedagógiai Esték
2019 őszén is folytatódik az SZTE és az IH Rendezvényközpont közös programja, a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték. Szeptembertől decemberig 9 előadással várják az érdeklődőket az új és visszatérő neves előadók. Idén ősszel a pedagógiai témákon kívül az evolúcióról, a hálózatkutatásról és a művészetről is hallhatnak az érdeklődők.

Tovább >>>

A globális egészség kihívásaira válaszol az SZTE-s részvételű projekt
Párizsban tanácskoznak a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) projekt résztvevői. A szegedi, a párizsi, a lundi, a portói és a müncheni egyetem mintegy 120 képviselője közösen dolgozik az európai felsőoktatás jövőjének alakításán.

Tovább >>>

Átadták az SZTE Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét
Közel száz millió forintos fejlesztés jóvoltából alakították ki az egykori körintenzív helyén az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét. Az ünnepélyes keretek között átadott ambuláns kezelőegység minden tekintetben megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Változásokat hozhat az Alzheimer-kór kezelésében a L’Oréal és UNESCO díj nyertesének kutatása
Idén is lett szegedi díjazottja a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerésnek. Dr. Fülöp Lívia az idegrendszeri betegségek hatékony kezelését tűzte ki célul, így azt vizsgálja, hogy az agysejtjeinket érő stresszhatások hogyan befolyásolják például az Alzheimer-kór kialakulását.

A zene és a fény jegyében nyílt meg az SZTE 24. Őszi Kulturális Fesztivál
A csigavonal az egyik központi motívum dr. Fenyvesi Anna, az SZTE bölcsész oktatója fotótárlatán. A Szegedi Tudományegyetem rektori épületében berendezett fénykép kiállítás megnyitójával startolt el a 24. Őszi Kulturális Fesztivál. Ezt a 2019. október 1-jei nyitányt festői fények és zenés spirálok tették emlékezetessé. A programsorozat november 14-én zárul.

A kardiológus és a színésznő titkos szívügyei
Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*