2020. december 4., péntek

SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2020

Tisztelt Felkészítő Pedagógus! Tisztelt Diákok!

 

A Szegedi Tudományegyetem a járványügyi helyzet miatt nem a hagyományos formában rendezi meg az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

A döntést a tanulmányi verseny szakmai zsűrije, kérdéssorait készítő elismert oktatói és a szervezésben részt vevő munkatársai a lehetőségeket alaposan átgondolva, a Szegedi Tudományegyetemen érvényben lévő járványügyi előírásokra tekintettel, felelősségteljesen hozták meg.

 

Ebben az esztendőben nem lesz lehetőségünk arra, hogy a meghirdetett időpontban, 2020. december 10-11-én két napra vendégül lássuk Önöket. Ehelyett az idei tanulmányi versenyen a számítógépes elődöntőt online rendezzük meg 2020. december 10-én, a verseny kérdéssorát idén is az SZTE CooSpace felületén oldják meg a csapatok.

 

A döntőt – bízva abban, hogy később majd lesz módunk a személyes találkozásra – 2021 év elején tervezzük megrendezni. Amennyiben akkor a helyzet megengedi, a járványügyi előírásokat szigorúan betartva várjuk majd Önöket akkor Szegedre, hogy részt vegyenek a döntőn és a Szegedi Tudományegyetem által szervezett szakmai programokon.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevezett csapatokat a változásokról e-mailben tájékoztatjuk.

 

Amennyiben kérdésük van, keressék igazgatóságunk munkatársait a rendezveny@szte.hu e-mail címen!

 

Jó felkészülést kívánunk a versenyre!

 

Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság


*


Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020-as SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyre a regisztrációt lezártuk. Köszönjük a nagy érdeklődést! A nevezett csapatokat a versennyel kapcsolatos tudnivalókról e-mailben tájékoztatjuk.


Versenyfelhívás


A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány kilencedik alkalommal hirdeti meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

Az SZGYTV idei témája 

Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2015-2019 között.

 

A Szegedi Tudományegyetem alapításának századik évfordulója alkalmából egyetemtörténeti kérdésekre is számíthatnak a versenyzők.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2020-as zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docense. A kérdéssorok összeállítói: Dr. Siposné Musza Katalin egyetemi tanársegéd (SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), dr. Makra Péter (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE ÁOK Biokémiai Intézet).

 

A verseny zsűrije és kérdéskészítői által összeállított ajánlott irodalom itt érhető el. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 

A verseny várható időpontja: 2020. december 10-11.

 

A verseny helyszíne: Szegedi Tudományegyetem.


A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a Covid-19 járvány őszre prognosztizált második hulláma miatt a versenyt szükség esetén online platformra tereljék. Erről a nevezett csapatokat e-mailban értesítjük.

 

A jelentkezés feltételei

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. A versenyen a diákok kizárólag felkészítő tanáruk kíséretével vehetnek részt. Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként maximum két csapat nevezését fogadjuk el. A további csapatok várólistára kerülnek. Nevezni a verseny internetes regisztrációs felületén lehet, az SZTE Modulo rendszerében.

 

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 15.


Szállás, étkezés

 

A nem szegedi csapatok számára szállást és étkezést, a szegedi csapatok számára étkezést biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik. A tanulmányi versenyen való részvételt, a szállást és étkezést valamint programokat a versenyző diákok (3 fő) és kísérőtanáruk (1 fő) számára tudjuk ingyenesen biztosítani.

 

A verseny várható programja

 

2020. december 10. csütörtök

 

Regisztráció

Becsekkolás a szállodákba

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2020 ünnepélyes megnyitója és nyitó előadása

Állófogadás

Szabad program

Elődöntő – számítógépes forduló

Szabad program

Welcome party svédasztalos vacsorával

 

2020. december 11. péntek

 

Reggeli a szállodákban

Ruhatár, csomagmegőrzés programzárásig (SZTE rektori épület, földszint)

Döntő és ünnepélyes díjátadó

Svédasztalos ebéd

Laborlátogatás, laborgyakorlatok, intézetlátogatás

Hazautazás

 

Kreatív pályázat – idén is kisfilmeket és képregényt várunk

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen részt vevő csapatok versenyezhetnek kreatív kategóriában is: kisfilmeket és képregényeket várunk. A pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bíráljuk el. A zsűri mindkét kategóriában egy-egy produkciót díjaz, fenntartva a jogot, hogy – amennyiben nem érkezik megfelelő színvonalú pályamunka – nem hirdet győztest. A zsűri megosztott helyeket is hirdethet.

 

  • I. Kisfilm kategória

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2020 filmes kategóriájának témája:

 

Szent-Györgyi Albert hobbijai

 

A kisfilm hossza 3-5 perc hosszú lehet. Az időkorlátot nagyon szigorúan vesszük, az időkorlátnál (180-300 másodperc) rövidebb vagy hosszabb alkotásokat az egyenlő esélyek miatt a zsűri nem értékeli.

 

Feltöltés, beállítások

Az elkészült pályaműveket a youtube.com videómegosztó portálra a saját accountjuk alá kell a csapatoknak feltölteniük. A videó adatvédelmi beállításainál kérjük, állítsák be a „Nem listázott” opciót.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?
A pályázók a videó linkjét küldjék el részünkre a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2020 Kisfilm pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória filmjeit az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének tagjai és kérdéskészítő oktatói értékelik, a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A versenyfilm készítésében a fair play érdekében a csapattagok mellett kizárólag iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A film alkotóit a film végén, stáblistán kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Versenyfilmek beküldése

A kisfilmek linkjét a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Díjazás

A verseny zsűrije a legjobb alkotást díjazza. A verseny zsűrijének lehetősége van arra, hogy megosztott helyeket hirdessen ki, valamint arra is, hogy – amennyiben a filmek színvonala nem felel meg az elvárásoknak – nem oszt ki díjat.

 

Beküldési határidő

2020. november 15.

 

További információ, kapcsolat

rendezveny@rekt.szte.hu  • II. Képregény kategória

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2020 képregény kategóriájának témája:

 

Szent-Györgyi Albert hobbijai

 

Terjedelem: minimum 3, maximum 10 képkocka.

 

Technika

A képregény technikája szabadon választott, digitálisan vagy kézzel készült alkotásokat is elfogadunk.

 

Képregények beküldése

A digitálisan elkészített képregényeket pdf. formátumban mentve, a kézzel készült képregényeket bescannelve, pdf. formátumban kell eljuttatni file-megosztón (dropbox, Google drive) a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2020 Képregény pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória képregényeit a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesítheti. Az eredményhirdetésre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetésével együtt kerül sor, a verseny második napján. A beküldött képregényeket az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szakemberei, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrije és az SZGYTV korábbi győztes csapatainak tagjai értékelik.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A képregény készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A képregény alkotóit a képregény végén fel kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Díjazás

A zsűri a legjobb alkotást díjazza. A verseny zsűrijének lehetősége van arra, hogy megosztott helyeket hirdessen ki, valamint arra is, hogy – amennyiben a képregények színvonala nem felel meg az elvárásoknak – nem oszt ki díjat. A legjobb képregény készítői a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különdíjában részesülnek.

 

Beküldési határidő

2020. november 15.

 

További információ, kapcsolat

rendezveny@rekt.szte.huVersenyszabályzat

 

A 2020-as SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szabályzata itt olvasható el.

 

Versenyinformációk

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informáljuk a csapatokat a verseny hivatalos honlapján: u-szeged.hu/szgytv.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Szeretettel várjuk 2020-ban is mindannyiukat az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!


esza_felso

SZTE_szentgyorgyi_versenylogo-jpg