2021. szeptember 21., kedd

SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2021

Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!


Versenyfelhívás

 

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány tizedik alkalommal hirdeti meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

Az idei év témája:

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulója alkalmából, az elmúlt 440 illetve 100 évben betöltött tudomány- és kultúrtörténeti vonatkozások.

Az idei versenyből sem maradhat ki Szent-Györgyi Albert munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2016-2020 között.

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2021-es zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docense. A kérdéssorok összeállítói: Dr. Siposné Musza Katalin egyetemi tanársegéd (SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), dr. Makra Péter (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE ÁOK Biokémiai Intézet).

 

A verseny zsűrije és kérdéskészítői által összeállított ajánlott irodalom itt érhető el. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 

A verseny várható időpontja: 2021. december

 

A verseny helyszíne: Szegedi Tudományegyetem.

 

A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a Covid-19 járvány őszre prognosztizált hulláma miatt a versenyt szükség esetén online platformra tereljék, vagy az időpontot módosítsák. Erről a nevezett csapatokat e-mailban értesítjük.

 

A jelentkezés feltételei

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. A versenyen a diákok kizárólag felkészítő tanáruk kíséretével vehetnek részt. Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként két csapat nevezését fogadjuk el. Amennyiben egy iskola kettőnél több csapatot szeretne nevezni, a további csapatok várólistára kerülnek. Nevezni a verseny internetes regisztrációs felületén lehet, az SZTE Modulo rendszerében, az alábbi linken.

 

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 15., éjfél

 

Szállás, étkezés

 

A csapatok számára szállást és étkezést biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik. A tanulmányi versenyen való részvételt, a szállást és étkezést valamint programokat a versenyző diákok (3 fő) és kísérőtanáruk (1 fő) számára tudjuk ingyenesen biztosítani.

 

A verseny várható programja

Első nap

 

Regisztráció

Becsekkolás a szállodákba

Ruhatár, csomagmegőrző (SZTE rektori épület, földszint)

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitója

Állófogadás

Szabad program

Elődöntő – számítógépes forduló

Laborlátogatás, laborgyakorlatok, intézetlátogatás

Welcome party svédasztalos vacsorával

 

 

Második nap

Reggeli a szállodákban

Ruhatár, csomagmegőrzés programzárásig (SZTE rektori épület, földszint)

Döntő és ünnepélyes díjátadó

Díszelőadás

Svédasztalos ebéd

Hazautazás

 

Kreatív pályázat

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen részt vevő csapatok versenyezhetnek kreatív kategóriában is. A pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bíráljuk el.

 

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kreatív kategóriájának témája:

 

Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin „találkozása 2021-ben”

 

Képzeljük el, mi történne, ha Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin találkozna 2021-ben.

 

Szabadon választott technikával (kisfilm, illusztráció, elbeszélés, mém, stb.) várjuk megfogalmazni, hogy e találkozás alkalmával a kettejük tudása és a mai kor technológiájának segítségével milyen felfedezéseket, tudománytörténeti áttöréseket valósíthatnának meg együtt.

 

Az elkészült pályaműveket rendezveny@szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?
Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés
A Kreatív kategória pályamunkáit az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének tagjai és kérdéskészítő oktatói értékelik, a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül.

 

Egyéb tudnivalók
A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A fair play érdekében a csapattagok mellett kizárólag iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg.

 

 

Beküldési határidő
2021. október 20.

 

További információ, kapcsolat

 

Versenyszabályzat

 

A 2021-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szabályzata itt olvasható el.

 

Versenyinformációk

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informáljuk a csapatokat a verseny hivatalos honlapján: www.u-szeged.hu/szgytv.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a rendezveny@szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Szeretettel várjuk 2021-ben is mindannyiukat a X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!


esza_felso

SZTE_szentgyorgyi_versenylogo-jpg