2022. január 26., szerda

SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2021

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi versenyen „találkozott” Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert


2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.


„Képzeljük el, mi történne, ha Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert találkozna 2021-ben!” Az ezzel a címmel meghirdetett kreatív feladatok eredményeit is az SZTE X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny elődöntője végén hirdette ki a szakmai zsűri.


A megnyitón a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Fendler Judit köszöntötte a diákokat és kiemelte, hogy „akik erre a versenyre jelentkeztek nem kérdés, hogy a fizika a kémia és a biológia terén átlagon felüli képességekkel rendelkeznek”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy „olyan elődök nyomdokain haladhatnak, mint Karikó Katalin professzor asszony, aki jelenleg is a világméretű járvány megoldásán dolgozik, vagy mint a verseny névadója, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert”.


Prof. Dr. Dux László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet egyetemi tanára, a tanulmányi verseny zsűrijének elnöke, nyitóbeszédében hangsúlyozta: a tíz éves hagyományokkal rendelkező verseny az egész ország iskoláit megmozgató tudományos vetélkedő. „Tíz év alatt kinevelődtek olyan versenyzőink, akik mára már sikeres kutatók és fejlesztők, ezért úgy gondolom, hogy jó nyomon járunk a tehetségek felkutatásában és motiválásában” – fogalmazott.


Az SZTE X. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhetett minden magyarországi és határon túli középiskolás diák, olyan 3 fős csapatokban, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A versenyre 21 városból és 26 iskolából, 126 diák nevezett. A 2021. december 3-i elődöntőn a 42 csapat közül a 6 legtöbb pontot gyűjtő jutott a fináléba. A döntősök:


- a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium „Bigeneri” nevű csapata,

- a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium „Cinege” nevű csapata,

- a budapesti Városmajori Gimnázium „CSKJ” nevű csapata,

- a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola „Griffmadarak” nevű csapata,

- az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium „OTMG 1” nevű csapata,

- a debreceni Tóth Árpád Gimnázium „TÁG 10.1” nevű csapata.


A 2022 tavaszi döntőben ez a hat csapat küzd majd a győzelemért. De nem csak őket várja az SZTE, hanem az összes benevezett csapatot, mert a diákok nézőként követhetik a finálé történéseit és részt vehetnek a jubileumi programokon, előadásokon és laborgyakorlatokon.


Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny hagyománya, hogy feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak. A 2021. évben az alapításának 440. évfordulóját ünneplő szegedi egyetem históriájának tudomány- és kultúrtörténeti vonatkozásai mellett nagy hangsúlyt kapott Szent-Györgyi Albert munkássága, valamint a 2016-2020 közötti orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok. A jubileumi programsorozat szerves részének tekinthető a vetélkedő, hiszen tematikai gerincét az SZTE elmúlt évszázadban betöltött tudomány- és kultúrtörténeti szerepe alkotja. A Szegedi Tudományegyetem fontosnak tartja, hogy idén is díjazza azokat a pedagógusokat, akik sokszor a szabadidejüket nem kímélve, évről évre újabb diákokat készítenek fel a megmérettetésre.


Az összetett, több tantárgyat érintő tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja, zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docense. A kérdéssorok összeállítói: Dr. Siposné Musza Katalin egyetemi tanársegéd (SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), dr. Makra Péter (SZTE SZAOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet).


A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt. a Diákhitel a Medtronic és a Richter Gedeon Nyrt.; ezüst fokozatú együttműködő partnere a Szegedi Egyetemi Kiadó és a Bonduelle Central Europe Kft.; bronz fokozatú együttműködő partnere a Hágeni Távegyetem. A verseny további támogatója a Pick Szeged Zrt. és a Maxim Könyvkiadó volt.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.


*


Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!


A Szegedi Tudományegyetem a járvánügyi helyzet miatt nem a hagyományos formában rendezi meg az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

A döntést a tanulmányi verseny szakmai zsűrije, kérdéssorait készítő elismert oktatói és a szervezésben részt vevő munkatársai a lehetőségeket alaposan átgondolva, a Szegedi Tudományegyetemen érvényben lévő járványügyi előírásokra tekintettel, felelősségteljesen hozták meg.


Ebben az esztendőben nem lesz lehetőségünk arra, hogy a meghirdetett időpontban, két napra vendégül lássuk Önöket. Ehelyett az idei tanulmányi versenyen a számítógépes elődöntőt online rendezzük meg 2021. december 3-án. A verseny kérdéssorát idén is az SZTE CooSpace felületén oldják meg a csapatok.


A döntőt – bízva abban, hogy később lesz módunk a személyes találkozásra – elhalasztjuk 2022 tavaszára, figyelembe véve az érettségi időpontjait. Amennyiben akkor a helyzet megengedi, a járványügyi előírásokat szigorúan betartva várjuk majd Önöket akkor Szegedre, hogy részt vegyenek a döntőn és a Szegedi Tudományegyetem által szervezett szakmai programokon.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevezett csapatokat a változásokról e-mailben tájékoztatjuk.

 

Amennyiben kérdésük van, keressék igazgatóságunk munkatársait a rendezveny@szte.hu e-mail címen!


*


Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2021-es SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyre a regisztrációt lezártuk.

Köszönjük a nagy érdeklődést! A nevezett csapatokat a versennyel kapcsolatos tudnivalókról e-mailben tájékoztatjuk.


Versenyfelhívás

 

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány tizedik alkalommal hirdeti meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

 

Az idei év témája:

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulója alkalmából, az elmúlt 440 illetve 100 évben betöltött tudomány- és kultúrtörténeti vonatkozások.

Az idei versenyből sem maradhat ki Szent-Györgyi Albert munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2016-2020 között.

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2021-es zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docense. A kérdéssorok összeállítói: Dr. Siposné Musza Katalin egyetemi tanársegéd (SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), dr. Makra Péter (SZTE SZAOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet).

 

A verseny zsűrije és kérdéskészítői által összeállított ajánlott irodalom itt érhető el. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 

A verseny várható időpontja: 2021. december

 

A verseny helyszíne: Szegedi Tudományegyetem.

 

A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a Covid-19 járvány őszre prognosztizált hulláma miatt a versenyt szükség esetén online platformra tereljék, vagy az időpontot módosítsák. Erről a nevezett csapatokat e-mailban értesítjük.

 

A jelentkezés feltételei

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A verseny magyar nyelvű. A versenyen a diákok kizárólag felkészítő tanáruk kíséretével vehetnek részt. Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként két csapat nevezését fogadjuk el. Amennyiben egy iskola kettőnél több csapatot szeretne nevezni, a további csapatok várólistára kerülnek. Nevezni a verseny internetes regisztrációs felületén lehet, az SZTE Modulo rendszerében, az alábbi linken.

 

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 15., éjfél

 

Szállás, étkezés

 

A csapatok számára szállást és étkezést biztosítunk. Ezzel kapcsolatos igényeiket a csapatok a nevezéskor jelezhetik. A tanulmányi versenyen való részvételt, a szállást és étkezést valamint programokat a versenyző diákok (3 fő) és kísérőtanáruk (1 fő) számára tudjuk ingyenesen biztosítani.

 

A verseny várható programja

Első nap

 

Regisztráció

Becsekkolás a szállodákba

Ruhatár, csomagmegőrző (SZTE rektori épület, földszint)

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitója

Állófogadás

Szabad program

Elődöntő – számítógépes forduló

Laborlátogatás, laborgyakorlatok, intézetlátogatás

Welcome party svédasztalos vacsorával

 

 

Második nap

Reggeli a szállodákban

Ruhatár, csomagmegőrzés programzárásig (SZTE rektori épület, földszint)

Döntő és ünnepélyes díjátadó

Díszelőadás

Svédasztalos ebéd

Hazautazás

 

Kreatív pályázat

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen részt vevő csapatok versenyezhetnek kreatív kategóriában is. A pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bíráljuk el.

 

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kreatív kategóriájának témája:

 

Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin „találkozása 2021-ben”

 

Képzeljük el, mi történne, ha Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin találkozna 2021-ben.

 

Szabadon választott technikával (kisfilm, illusztráció, elbeszélés, mém, stb.) várjuk megfogalmazni, hogy e találkozás alkalmával a kettejük tudása és a mai kor technológiájának segítségével milyen felfedezéseket, tudománytörténeti áttöréseket valósíthatnának meg együtt.

 

Az elkészült pályaműveket rendezveny@szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?
Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés
A Kreatív kategória pályamunkáit az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének tagjai és kérdéskészítő oktatói értékelik, a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül.

 

Egyéb tudnivalók
A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A fair play érdekében a csapattagok mellett kizárólag iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg.

 

 

Beküldési határidő
2021. november 19.

 

További információ, kapcsolat

 

Versenyszabályzat

 

A 2021-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szabályzata itt olvasható el.

 

Versenyinformációk

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informáljuk a csapatokat a verseny hivatalos honlapján: www.u-szeged.hu/szgytv.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a rendezveny@szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Szeretettel várjuk 2021-ben is mindannyiukat a X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!


esza_felso

SZTE_szentgyorgyi_versenylogo-jpg