2023. október 3., kedd

Versenyszabályzat 2021

Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!

 

Versenyszabályzat

 
Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze. Kérjük, figyelmesen olvassák el a szabályzatot!
 
A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával, valamint a Pro Talentis Universitatis Alapítvány együttműködésével.

A verseny várható időpontja: 2021. december

 

A verseny helyszíne: Szegedi Tudományegyetem.

 

A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a Covid-19 járvány őszre prognosztizált hulláma miatt a versenyt szükség esetén online platformra tereljék, vagy az időpontot módosítsák. Erről a nevezett csapatokat e-mailban értesítjük.

 
Az idei év témája:

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulója alkalmából, az elmúlt 440 illetve 100 évben betöltött tudomány- és kultúrtörténeti vonatkozások.

Az idei versenyből sem maradhat ki Szent-Györgyi Albert munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2016-2020 között.

 

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.
 
A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk által választott internetes forrásokat is.
 
A jelentkezés feltételei


A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny nyelve: magyar. A versenyre olyan 3 fős csapatok nevezését várjuk, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A diákoknak érvényes diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, és a helyszínen, a regisztráció során diákigazolványukkal kell igazolniuk középiskolai tanulmányaikat. A csapatok kizárólag felkészítő tanár kíséretével vehetnek részt a versenyen. A verseny szervezői csapatonként 3 diák és egy kísérő tanár részére biztosítják ingyenesen a programokat, a szállást és az étkezést.

Az idei évben 50 csapat versenyezhet, iskolánként két csapat nevezését fogadjuk el. Amennyiben egy iskola kettőnél több csapatot szeretne nevezni, a további csapatok várólistára kerülnek.

 
A versenyre a csapatok az SZTE Modulo felületén nevezhetnek, az alábbi linken.A csapatokat jelentkezésük elfogadásáról e-mailben értesítjük. Amennyiben egy iskolából kettőnél több csapat jelentkezik, a jelentkezés sorrendjét figyelembe véve az első két csapat nevezését tudjuk elfogadni.

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 15., éjfél


A csapatok jelentkezésükkor elfogadják a verseny részvételi szabályzatát, és tudomásul veszik, hogy a verseny szervezői a változtatás jogát fenntartják. Az esetleges változás(oka)t a verseny honlapján hirdetjük ki.

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A versenyen a csapatok biológia, fizika, kémia területéről, valamint e tantárgyak a verseny témájához kötődő történelmi vonatkozásairól kapnak kérdéseket, feladatokat. A kérdések köthetők a verseny témájához. A válaszok megfelelőségét és a verseny tisztaságát a Szegedi Tudományegyetem professzoraiból álló zsűri értékeli. Az elődöntőből (számítógépes forduló) a legjobb hat csapat jut tovább és mérkőzik meg a szóbeli döntőben. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A 2021-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet egyetemi docense.

 


A verseny kérdéssorait a zsűri tagjai mellett egyetemünk elismert oktatói állítják össze: Dr. Siposné Musza Katalin egyetemi tanársegéd (SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), dr. Makra Péter (SZTE SZAOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), Boruzsné Bodnár Tünde tanügyigazgatási munkatárs (SZTE SZAOK Biokémiai Intézet).
 
A verseny várható programja

 

Első nap

 

Regisztráció

Becsekkolás a szállodákba

Ruhatár, csomagmegőrző (SZTE rektori épület, földszint)

A X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitója

Állófogadás

Szabad program

Elődöntő – számítógépes forduló

Laborlátogatás, laborgyakorlatok, intézetlátogatás

Welcome party svédasztalos vacsorával

 

 

Második nap

Reggeli a szállodákban

Ruhatár, csomagmegőrzés programzárásig (SZTE rektori épület, földszint)

Döntő és ünnepélyes díjátadó

Díszelőadás

Svédasztalos ebéd

Hazautazás

 


Díjazás


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője során legtöbb pontot szerzett csapat nyeri meg a vetélkedő fődíját. A verseny I-VI. helyezettje értékes jutalomban részesül.

 

Kreatív pályázatok

 

Az idei esztendőben is lehet kreatív kategóriában pályázni. A kreatív pályázat értékelése a tanulmányi versenytől függetlenül történik. A kreatív pályázatra érkezett pályamunkákat az SZGYTV szakmai zsűrije és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai értékelik. A 2021-es kreatív pályázat témája:

 

Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin „találkozása 2021-ben”

 

Képzeljük el, mi történne, ha Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin találkozna 2021-ben.


A pályázati kiírás itt olvasható.


Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál az SZTE SZGYTV hivatalos honlapja a www.u-szeged.hu/szgytv linken. A versennyel kapcsolatban további tájékoztatást a rendezveny@szte.hu e-mail címen kérhetnek.

Sikeres felkészülést és versenyzést kíván az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2021 szervezője, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság!

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a rendezveny@szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Szeretettel várjuk 2021-ben is mindannyiukat az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen!