2021. március 2., kedd

Versenyszabályzat 2019

Kedves Középiskolás Diákok! Kedves Pedagógusok!


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre a jelentkezés 2019. szeptember 15-én éjfélkor lezárult. Köszönjük a csapatok nagy érdeklődését, várjuk Önöket a Szegedi Tudományegyetemen novemberben!


Versenyszabályzat

 
Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze. Kérjük, figyelmesen olvassák el a szabályzatot!
 
Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával, valamint a Pro Talentis Universitatis Alapítvány együttműködésével.

A tanulmányi verseny időpontja: 2019. november 5-6.
 
A 2019-es esztendőben a verseny fő témája: Szent-Györgyi és munkássága, valamint orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2014-2018 között.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.
 
A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti. A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.
 
A jelentkezés feltételei


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny nyelve: magyar. A versenyre olyan 3 fős csapatok nevezését várjuk, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A diákoknak érvényes diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, és a helyszínen, a regisztráció során diákigazolványukkal kell igazolniuk középiskolai tanulmányaikat. A csapatok kizárólag felkészítő tanár kíséretével vehetnek részt a versenyen. A verseny szervezői csapatonként 3 diák és egy kísérő tanár részére biztosítják ingyenesen a programokat, a szállást és az étkezést.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre 50 csapat nevezését fogadjuk el. Iskolánként 2 csapat nevezhet. Amennyiben több, mint 50 csapat jelentkezik, előselejtezőt tartunk. A versenyre regisztrált csapatoknak adott határidőre kell megoldaniuk egy feladatsort. Az online előselejtező legjobb 50 helyezett csapata vehet részt a versenyen. A csapatokat helyezésükről e-mailben értesítjük.
 
A versenyre a csapatok az SZTE Modulo felületén regisztrálhatnak, amely ezen a linken érhető el.

A csapatokat jelentkezésük elfogadásáról e-mailben értesítjük. Amennyiben egy iskolából kettőnél több csapat jelentkezik, csak az időrendben első két csapat nevezését tudjuk elfogadni.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 15., éjfél

Előselejtező időpontja (50-nél több csapat nevezése esetén): 2019. szeptember 17-20.
Előselejtező eredményének kihirdetése: 2019. szeptember 23. A csapatokat e-mailben értesítjük.
 
A csapatok jelentkezésükkor elfogadják a verseny részvételi szabályzatát, és tudomásul veszik, hogy a verseny szervezői a változtatás jogát fenntartják. Az esetleges változás(oka)t a verseny honlapján hirdetjük ki.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A versenyen a csapatok biológia, fizika, kémia területéről, valamint e tantárgyak a verseny témájához kötődő történelmi vonatkozásairól kapnak kérdéseket, feladatokat. A kérdések köthetők a verseny témájához. A válaszok megfelelőségét és a verseny tisztaságát a Szegedi Tudományegyetem professzoraiból álló zsűri értékeli. Az elődöntőből (számítógépes forduló) a legjobb hat csapat jut tovább és mérkőzik meg a szóbeli döntőben. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A 2019-es SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora.

A verseny kérdéssorait a zsűri tagjai mellett egyetemünk elismert oktatói állítják össze: Szabó Mária tanársegéd (SZTE Mérnök Kar), dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet adjunktus (SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoport), prof. dr. Hannus István (SZTE TTIK Kémiai Intézet Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék), dr. Makra Péter (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet)
 
A verseny programja

2019. november 5., kedd


08.00-10.30 Regisztráció (SZTE Rektori épület, földszint, Szeged, Dugonics tér 13.) A később érkező csapatoknak egy asztalt nyitva tartunk 12.00 óráig.

08.00-10.30 Becsekkolás a szállodákba

08.00-13.30 Ruhatár, csomagmegőrző (SZTE Rektori épület, földszint, Szeged, Dugonics tér 13.)

11.00-11.15 A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitója (SZTE Rektori épület, díszterem, Szeged, Dugonics tér 13.)

11.15-12.15 Gérard Mourou Nobel-díjas előadása (SZTE Rektori épület, díszterem, Szeged, Dugonics tér 13.)

12.15-13.15 Állófogadás (SZTE Rektori épület, átrium, Szeged, Dugonics tér 13.)

13.15-15.00 Szabad program, becsekkolás a szállodákba

15.00-16.30 Elődöntő - számítógépes forduló (SZTE ÁOK Orvosi Fizikai Intézet, Purjesz Béla Oktatási épület, Szeged, Korányi Fasor 9.)

16.30-18.30 Szabad program

18.30 JATE Klub, kapunyitás (Szeged, Toldi u. 1.)

19.00-20.20 Svédasztalos vacsora (JATE Klub, Szeged, Toldi u. 1.)

20.30 SZGYTV Welcome Party, Supernem koncert (JATE Klub)2019. november 6., szerda


07.00-08.00 Reggeli a szállodákban

08.30-16.00 Ruhatár, csomagmegőrzés programzárásig (SZTE rektori épület, földszint)

09.00-12.00 Döntő és ünnepélyes díjátadó (SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Oktatási Központ Ivánovics György terem, Szeged, Dóm tér 13. )

12.00-13.00 Svédasztalos ebéd (SZTE Rektori épület, átrium, Szeged, Dugonics tér 13.)

13.30-15.00 Laborlátogatás, laborgyakorlatok

16.00 HazautazásDíjazás


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője során legtöbb pontot szerzett csapat nyeri meg a vetélkedő fődíját. A verseny I-VI. helyezettje értékes jutalomban részesül.


Kreatív pályázatok


Az idei esztendőben is lehet kreatív kategóriában pályázni kisfilmmel és/vagy képregénnyel. A kreatív pályázat értékelése a tanulmányi versenytől függetlenül történik. A kreatív pályázatra érkezett pályamunkákat az SZGYTV szakmai zsűrije és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai értékelik.
 
Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál az SZTE SZGYTV hivatalos honlapja a www.u-szeged.hu/szgytv linken. A versennyel kapcsolatban további tájékoztatást a rendezveny@rekt.szte.hu e-mail címen kérhetnek.

Sikeres felkészülést és versenyzést kíván az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2019 szervezője, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság!esza_felso

SZTE_szentgyorgyi_versenylogo-jpg