2023. december 2., szombat

Versenyszabályzat 2018


Kedves Diákok! Kedves pedagógusok!

 

Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze, amelyek a versenyen való részvételhez fontosak.

 

Kérjük, figyelmesen olvassák el a szabályzatot!

 

Az Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával, a Pro Talentis Universitatis Alapítvány együttműködésével, a Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója programjának társrendezvényeként.

 

A rendezvények időpontja az előző évekhez hasonlóan 2018. november vége-december eleje. Mivel a tanulmányi verseny idén is szervesen kapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozójához, a verseny pontos dátumát – a meghívandó Nobel-díjasokkal való egyeztetést követően a későbbiekben hirdetjük ki.

 

A versenyre már lehet jelentkezni, a regisztrált csapatokkal a pontos dátum ismeretében egyeztetni fogunk, hogy fenn tartják-e nevezésüket.

 

A 2018-as esztendőben a verseny fő témája

Szent-Györgyi és munkássága, valamint Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2013-2017 között

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albertkorának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.

 

A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti. (weboldal linkje) A versenyzők a felkészüléshez igénybe vehetik a saját maguk választott internetes forrásokat is.

 

A jelentkezés feltételei
Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére jelentkezhet minden magyarországi és határon túli középiskolás diák. A verseny nyelve: magyar. A verseny résztvevői intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A diákoknak érvényes diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, és a helyszínen a diákigazolványukkal kell igazolniuk középiskolai tanulmányaikat. A csapatok csak felkészítő tanár kíséretével vehetnek részt a versenyen. A verseny szervezői a csapatonként 3 diák és egy kísérő tanár részére ingyenesen biztosítják a programokat, a szállást és az étkezést.


Az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre már csak várólistára tudunk felvenni csapatokat. Iskolánként maximum két csapat nevezhet.

 

A várólistás jelentkezési lap ezen a linken érhető el.


A csapatokat jelentkezésük elfogadásáról 3 munkanapon belül e-mailben értesítjük a kísérő tanár által megadott e-mail címen. Amennyiben egy iskolából kettőnél több csapat jelentkezik, a harmadik (negyedik, ötödik csapat) várólistára kerül. A szervezők a határidő letelte előtt lezárják a regisztrációt a 45. csapat regisztrációját követően. A további csapatok várólistára kerülnek.

 

A csapatok jelentkezésükkor elfogadják a verseny részvételi szabályzatát, és tudomásul veszik, hogy a verseny szervezői a változtatás jogát fenntartják. Az esetleges változás(oka)t a verseny honlapján hirdetjük ki. A változásokról a kísérőtanárok kapnak értesítést az általuk megadott e-mail-címen.

 

A verseny leírása
A verseny során a csapatok biológia, fizika, kémia területéről, valamint e tantárgyak a verseny témájához kötődő történelmi vonatkozásairól kapnak kérdéseket, feladatokat. A kérdések köthetők a verseny témájához. A válaszok megfelelőségét és a verseny tisztaságát a Szegedi Tudományegyetem professzoraiból álló zsűri értékeli. Az elődöntőből (számítógépes forduló) a legjobb hat csapat jut tovább és mérkőzik meg a szóbeli döntőben.


A verseny zsűrije
A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányítja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2018 zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet professzora.

 

A verseny várható programja
1. nap: érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása, megnyitó, elődöntő (számítógépes forduló), vacsora.

2. nap: reggeli, döntő, eredményhirdetés, SZTA programok, vacsora.

3. nap: reggeli, SZTA programok, hazautazás.

 

A verseny időpontját és a részletes programot a későbbeikben tesszük közzé a verseny hivatalos honlapján. Azokat a csapatokat, amelyeknek regisztrációját elfogadtuk, e-mailben értesítjük.  

 

Díjazás
Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője során legtöbb pontot szerzett csapat nyeri meg a vetélkedő fődíját. A verseny I-VI. helyezettje értékes jutalomban részesül.

 

Kreatív feladat
A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre jelentkező csapatok idén is versenyezhetnek kreatív kategóriában. A két kategóriába beküldött pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bíráljuk el. A zsűri mindkét kategóriában egy-egy produkciót díjaz, fenntartva a jogot, hogy – amennyiben nem érkezik megfelelő színvonalú pályamunka – nem hirdet győztest.


  • I. Kisfilm kategória

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2018 filmes kategóriájának témája:


A mi kedvenc Nobel-díjasunk

 

Feladat

Egy, a 2013 és 2017 között Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok közül kiválasztott kutató munkásságának és eredményeinek bemutatása. A kisfilm hossza 3-5 perc hosszú lehet. Az időkorlátot nagyon szigorúan vesszük, az időkorlátnál (180-300 másodperc) rövidebb vagy hosszabb alkotásokat az egyenlő esélyek miatt a zsűri nem értékeli.

 

Feltöltés, beállítások

Az elkészült pályaműveket a youtube.com videómegosztó portálra a saját accountjuk alá kell a csapatoknak feltölteniük. A videó adatvédelmi beállításainál kérjük, állítsák be a „Nem listázott” opciót.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?
A pályázók a videó linkjét küldjék el részünkre a press@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2018 Kisfilm pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória filmjeit a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. Az eredményhirdetésre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetésével együtt kerül sor, a verseny második napján.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A versenyfilm készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A film alkotóit a film végén, stáblistán kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Versenyfilmek beküldése

A kisfilmek linkjét a press@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Díjazás

A verseny zsűrije a három legjobb filmet díjazza. A verseny zsűrijének lehetősége van arra, hogy megosztott helyeket hirdessen ki, valamint arra is, hogy – amennyiben a filmek színvonala nem felel meg az elvárásoknak – nem oszt ki díjat.

 

Beküldési határidő

2018. november 10.

 

További információ, kapcsolat

press@rekt.szte.hu

 

  • II. Képregény kategória

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2018 képregény kategóriájának témája:


A mi kedvenc Nobel-díjasunk

 

Feladat

Egy, a 2013 és 2017 között Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok közül kiválasztott kutató munkásságának és eredményeinek bemutatása, egy maximum 10 kockából álló képregényben. A képregény technikája szabadon választható.

 

Technika

A képregény technikája szabadon választott, digitálisan vagy kézzel készült alkotásokat is elfogadunk.

 

Beküldés

A digitálisan elkészített képregényeket pdf formátumba mentve, a kézzel készült képregényeket bescannelve, pdf. formátumban kell eljuttatni file-megosztón (dropbox, Google drive) a press@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2018 Képregény pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória képregényeit a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. Az eredményhirdetésre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetésével együtt kerül sor, a verseny második napján. A beküldött képregényeket az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szakemberei, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrije és az SZGYTV korábbi győztes csapatainak tagjai értékelik.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekinti érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

A képregény készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt, külső alkotók bevonása nem elfogadott. A képregény alkotóit a képregény végén fel kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Díjazás

A legjobb képregény készítői a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különdíjában részesülnek.

 

Beküldési határidő

2018. november 10.

 

További információ, kapcsolat

press@rekt.szte.hu

 

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál az SZTE SZGYTV hivatalos honlapja a www.u-szeged.hu/szgytv linken. A versennyel kapcsolatban további tájékoztatást a press@rekt.szte.hu

e-mail címen kérhetnek.


Sikeres felkészülést és versenyzést kíván az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2018 szervezője, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság!