2024. április 19., péntek

V. Szent-Györgyi tanulmányi verseny/ Nobel-díjasok és tehetséges diákok VIII. találkozója 2016

Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze, amelyek a versenyen való részvételhez fontosak.


Kérjük, figyelmesen olvassák el a szabályzatot!

 

Az Szent-Györgyi Tanulmány Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, kapcsolódva a Nobel-díjas kutató munkájához és a C-vitaminhoz. Emellett a versenyzők számíthatnak Szent-Györgyi Albert életművével, korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is.

A verseny 2016-os fordulója a „Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban” címet kapta.

 

A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti.

Miután a napokban több iskola is jelezte, hogy sajnálatos módon az idei OKTV időpontja biológia tantárgyból a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny első, számítógépes fordulójának napján, vagyis 2016. november 24-én lesz. A Szegedi Tudományegyetem a diákok érdekét figyelembe véve azt a döntést hozta, hogy az SZGYTV-t idén egy nappal később tartja meg a tervezettnél. Sajnálatos módon - mivel az OKTV időpontját az SZGYTV meghirdetésével egy időben tették közzé - nem láthattuk előre, hogy a két program ütközni fog. Nem szeretnénk kizárni a versenyünkből azokat a csapatokat, amelyeknek tagja vagy tagjai az OKTV-n is megméretteti magát.

A Szegedi Tudományegyetem által szervezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyttehát az eredetileg tervezetthez képest új időpontban, egy nappal később rendezzük meg.


A SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny új időpontja:

 

2016. november 25-26. (péntek, szombat).

 

A verseny helyszíne: a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar oktatási épületei.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének résztvevője lehet minden magyarországi és határon túli diák. A verseny résztvevői: az intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja nem utolsó évfolyamot végző diák. Minden csapathoz tartoznia kell legalább 1 felkészítő tanárnak is.

 

A versenyre csak az első 45 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni.

 

Tájékoztatás a már regisztrált csapatok részére:

Az eddig már regisztrált csapatoktól e-mailben kérünk visszajelzést a nyemcsok.eva@rekt.szte.hu e-mail címre 2016.09.08-ig, hogy fenntartják-e nevezésüket. Kérjük, e-mailben mindenképpen jelezzék megerősítő vagy nemleges válaszukat, mert csak így tudjuk fenntartani a nevezést.

 

Tájékoztatás a még nem regisztrált csapatok részére:

A csapatok 2016. október 15-ig jelentkezhetnek a versenyre, a jelentkezési lap ezen a linken érhető el.


A csapatok jelentkezésükkor elfogadják a verseny részvételi szabályzatát, és tudomásul veszik, hogy a verseny szervezői a változtatás jogát fenntartják. Az esetleges változás a verseny honlapján (www.u-szeged.hu/szgytv) kerül kihirdetésre, erről a változás időpontjáig jelentkezők értesítést kapnak a jelentkezési lapon megadott e-mail-címre.

 

A résztvevőknek érvényes diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, és a helyszínen a diákigazolványukkal kell igazolniuk középiskolai tanulmányaikat.

 

A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság (zsűri) irányítja.

 

A verseny leírása

A verseny során a résztvevők két forduló során, biológia, fizika, kémia, valamint e tárgyaknak a verseny témájához kötődő történelmi vonatkozásai ─ témakörökben kapnak kérdéseket és feladatokat. A kérdések köthetők a verseny témájához. A verseny során három területen mérik össze tudásukat a csapatok. A válaszok megfelelőségét és a verseny tisztaságát a Szegedi Tudományegyetem professzoraiból álló zsűri vigyázza.

 

1. forduló: 2016. november 25. péntek

2. forduló: 2016. november 26. szombat

 

A verseny nyelve: magyar

 

Kreatív feladat

  • I. Kisfilm kategória

 

Téma: Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban

Feladat: 3-5 perces film készítése a megadott témakörben. Az időkorlátot nagyon szigorúan vesszük, az időkorlátnál (180-300 másodperc) rövidebb vagy hosszabb alkotásokat az egyenlő esélyek miatt a zsűri nem értékeli.

 

Feltöltés, beállítások

Az elkészült pályaműveket a youtube.com videómegosztó portálra a saját accountjuk alá kell a csapatoknak feltölteniük. A videó adatvédelmi beállításainál kérjük, állítsák be a „Nem listázott” opciót.

 

Mit tartalmazzon az e-mail?
A pályázók a videó linkjét küldjék el részünkre a press@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE SZGYTV 2016 kisfilm pályázat+csapatnév” tárggyal a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, valamint mobil telefonos elérhetőséget.

 

Értékelés

A Kreatív kategória filmjeit a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. Az eredményhirdetésre a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetésével együtt kerül sor, a verseny második napján.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekintik érvényesen beadottnak.


A versenyfilm készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt. A film alkotóit a film végén, stáblistán kell feltüntetni. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken tekinthetők meg. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Versenyfilmek beküldése

A kisfilmeket a press@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.

 

Díjazás

A verseny zsűrije az első három legjobb filmet díjazza. A verseny zsűrijének lehetősége van arra, hogy megosztott helyeket hirdessen ki, valamint arra is, hogy – amennyiben a filmek színvonala nem felel meg az elvárásoknak – ne osszon ki díjat.

 

Beküldési határidő

2016. október 30.

További információ, kapcsolat:

press@rekt.szte.hu

 

  • II. Mém kategória

Téma: Magyar Nobel-díjasok

Feladat: internetes mém gyártása a magyar Nobel-díjasokhoz kapcsolódóan

 

Formátum

A mém csak .jpg formátumban készített fotó vagy gif lehet, csapatonként egy mém küldhető be.

 

Szempontok

Az elkészített mém tiszteletben kell, hogy tartsa az adott Nobel-díjas vagy Nobel-díjasok tudományos munkásságát, személyiségét, legyen tényeken alapuló, hiteles és humoros. A mém nem tartalmazhat tudományosan nem megalapozott információkat. A mémek készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt. A mém alkotóit az e-mailben kell feltüntetni.

 

Értékelés

A beküldött mémeket az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság kommunikációs szakemberei, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűríje és az SZGYTV korábbi győztes csapatainak tagjai döntik el pontozással.

 

Beküldés

A pályázók a mémet a press@rekt.szte.hu e-mail címre küldjék be „SZTE SZGYTV 2016 Mém pályázat+csapatnév” tárggyal, az SZGYTV-re nevezéskor megadott kapcsolattartói e-mail címről. Az e-mailben tüntessék fel a csapat nevét, az iskolát és a várost, az elérhetőséget, mobil telefonszámot, valamint a mém készítőinek nevét.

 

Egyéb tudnivalók

A verseny szervezői csak az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság által visszaigazolt pályaműveket tekinti érvényesen beadottnak. A versenyen történő díjátadó előtt a pályamunkákat kizárólag az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság publikálhatja. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja.

 

Díjazás

A legjobb mém készítői a Szegedi Tudományegyetem Közkapcsolati Igazgatósága különdíjában részesülnek.

 

Beküldési határidő

2016. október 30.

További információ, kapcsolat:

press@rekt.szte.hu

 

 

Díjazás

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője során legtöbb pontot szerzett csapat nyeri meg a vetélkedő fődíját.

 

A Kreatív kategóriában a kisfilmeket és a mémeket külön, a tanulmányi versenytől függetlenül értékeljük és díjazzuk.

 

A verseny programja

A részletes program ide kattintva tekinthető meg.


A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen résztvevő diákok – kísérőtanáruk felügyelete mellett - részt vehetnek a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által szervezett Szegedi Tudós Akadémia programjain, melyek tudományos előadásokból (köztük egy Nobel-díjas tudós előadásából) és emelt szintű élettudományi laboratóriumi gyakorlatokból állnak. A csapatok egyebek mellett meghallgathatják Bert Sakmann Nobel-díjas fiziológus előadását is.

 

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál: www.u-szeged.hu/szgytv

 

Az ajánlott irodalom ide kattintva nyitható meg.

 

A verseny részletes programja – a Szegedi Tudós Akadémia programjaival együtt - itt található.

További információ, kapcsolat: press@rekt.szte.hu