2024. április 19., péntek

SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2015 - Versenyszabályzat




A Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze ebben a dokumentumban. A versenyen való részvételhez fontos az ebben a tájékoztatóban összefoglalt információk ismerete.


 

Kérjük, figyelmesen olvassák el a szabályzatot!

 

A verseny középiskolás diákok és oktatók, illetve a Szeged Tudományegyetem elméleti és gyakorlati szakembereinek (egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók), együttműködésével zajlik.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Azaz Szent-Györgyi Albert életművének, korának tudománytörténeti feldolgozása mellett a Nobel-díjas kutató munkájához, és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. A verseny 2015-ös fordulója a „Szent-Györgyi Albert élete és munkássága az USA-ban” címet kapta.

 

A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny

időpontja: 2015. november 5. (csütörtök) és 6. (péntek)

helye: az SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatási épületei és az SZTE Dugonics téri központi épülete

 

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének résztvevője lehet minden magyarországi és határon túli diák. A verseny résztvevői: az intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja nem utolsó évfolyamot végző diák. Minden csapathoz tartoznia kell legalább 1 felkészítő tanárnak is.

 

A versenyre csak az első 45 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni.

 

 

A csapatok jelentkezésükkor elfogadják a verseny részvételi szabályzatát, és tudomásul veszik, hogy a verseny szervezői a változtatás jogát fenntartják. Az esetleges változás a verseny honlapján (www.u-szeged.hu/szgytv) kerül kihirdetésre, erről a változás időpontjáig jelentkezők értesítést kapnak a jelentkezési lapon megadott e-mail-címre.

 

 

A résztvevőknek érvényes diákigazolvánnyal kell rendelkezniük, és a helyszínen a diákigazolványukkal kell igazolniuk középiskolai tanulmányaikat.

 

A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság (zsűri) irányítja.

 

 

 

A verseny leírása

 

A verseny során a résztvevők két forduló során, biológia, fizika, kémia, valamint e tárgyaknak a verseny témájához kötődő történelmi vonatkozásai ─ témakörökben kapnak kérdéseket és feladatokat. A kérdések köthetők a verseny témájához. A verseny során három területen mérik össze tudásukat a csapatok. A válaszok megfelelőségét és a verseny tisztaságát a Szegedi Tudományegyetem professzoraiból álló zsűri vigyázza.

 

1. forduló: 2015. november 5. csütörtök délután

2. forduló: 2015. november 6. péntek délután

 

 

A verseny nyelve: magyar

 

 

 

Kreatív feladat


A jelentkező csapatoknak lehetőségük van a kreatív kategóriában is megmérettetni magukat, de csak a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevezett csapatok indulhatnak ebben a kategóriában. A csapatok az előre elkészítendő kreatív pályamunkáikat legkésőbb 2015. október 15-ig juttassák el a verseny központi elérhetőségeire. A feladat egy 3-5 perces kisfilm készítése, amely Szent-Györgyi Albert Egyesült Államokbeli életéhez és munkásságához kapcsolódó témát dolgoz fel. A versenyfilm készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt. A film alkotóit a film végén, stáblistán kell feltüntetni. Az elkészült pályaműveket kérjük, töltsék fel a youtube.com videómegosztó portálra a saját accountjuk alá. A videó adatvédelmi beállításainál kérjük, állítsák be a „Nem listázott” opciót, és a videó linkjét küldjék el részünkre a pr@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kreatív feladat” tárggyal, a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. A tárgyban kérjük feltüntetni a csapat nevét is. Csapatonként egy pályaművet lehet beadni. A szövegtörzsben mindenképpen legyen feltüntetve a csapat neve, iskolája, valamint elérhetősége. Csak a visszaigazolt pályaművek számítanak érvényesen beadottnak. Ezeket a munkákat a verseny eredményétől függetlenül értékeli a zsűri és a legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken lesznek megtekinthetőek. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja. Az időkorlátot nagyon szigorúan vesszük, az időkorlátnál (180-300 másodperc) rövidebb vagy hosszabb alkotásokat az egyenlő esélyek miatt a zsűri nem értékeli.


A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre a jelentkezési határidő: 2015. szeptember 20.

A kreatív versenyre a pályamunkák beküldési határideje: 2015. október 15.

 

 

Díjazás

 

A döntő során legtöbb pontot szerzett csapat nyeri meg a vetélkedő fődíját.

 

A verseny programja


Csütörtök:

1.) Délben regisztráció

2.) Megnyitó

3.) Ebéd

4.) Számítógépes teszt kitöltése, első forduló

A döntőbe az első fordulón legjobb eredményt elérő 6 csapat jut be. A 6. helyen holtversenyre nincs lehetőség, a selejtező addig tart, amíg a sorrend el nem dől. (Mindez pótkérdések segítségével kivitelezhető.)*

 

Péntek:

1.) Ebéd

2.) Nyílt versenyben méri össze tudását az első fordulós teszt alapján legjobb teljesítményt nyújtó 6 csapat* – második forduló

3.) A megmérettetés végső eredményének ünnepélyes kihirdetése, értékes jutalmak átadása

Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál: www.u-szeged.hu/szgytv


A versennyel kapcsolatos információk a Facebookon létrehozott esemény oldalán is megtalálhatók.

 

Az ajánlott irodalom itt található.

 

A verseny a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0006 azonosítószámú, a tehetség értékének kibontakoztatása a Szegedi Tudományegyetem kiválósága érdekében projekt keretében valósul meg.



esza_felso


emet_logo_szines_jpeg


emmi


ntp_72_rgb