2024. március 28., csütörtök

Felhívás - Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2015


Kedves Középiskolás Diák! Kedves Pedagógus!

 

Az idei évben is megrendezzük a már nagy hagyományoknak örvendő Szent-Györgyi Napokat, amelynek kapcsán a Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány idén is meghirdeti az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyre középiskolás diákok 3 fős csapatainak jelentkezését várjuk.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenykülönlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Azaz Szent-Györgyi Albert életművének feldolgozása mellett a Nobel-díjas kutató munkájához kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. Idén a verseny altémája „Szent-Györgyi Albert élete és munkássága az USA-ban”. A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel segíti.


Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál a www.u-szeged.hu/szgytv valamint a verseny apropóján létrehozott Facebook esemény.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének részese lehet minden magyarországi és határon túli diák. A verseny résztvevői: az intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelynek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamba jár.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny idén annyi újdonságot tartalmaz, hogy kétnapos lesz.


A verseny időpontja: 2015. november 5-6. (csütörtök, péntek), a verseny helyszíne: a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar oktatási épületei valamint az SZTE Központi Épülete. A vidékről érkező csapatok és kísérőtanáraik számára szállást és étkezést biztosítunk.


A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny jelentkezési határidejét meghosszabbítottuk. Jelentkezési határidő: 2015. október 1.

 

A verseny programja: az első napon, csütörtökön regisztráció 12 órától, ebéd, számítógépes teszt kitöltése. A második napon, pénteken, a szervezés alatt álló délelőtti programok és az ebéd után a versenyzőknek és kísérőtanáraiknak lehetőségük lesz részt venni Eric Francis Wieschaus amerikai genetikus, embriológus előadásán. Az amerikai tudós 1995-ben Christiane Nüsslein-Volharddal és Edward B. Lewis-szal megosztva elnyerte a orvostudományi Nobel-díjat a korai embrionális fejlődés genetikai szabályozását illető felfedezéseiért. A délutáni döntőn a legjobb hat csapat vesz részt. Az ünnepélyes eredményhirdetést a versenyt követően tartjuk. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny minden résztvevője emléklapot, a legjobbak pedig értékes díjakat is kapnak. A versenyzők és kísérő tanáraik pénteken este részt vehetnek a gálavacsorán.


Újdonság az idei versenyben az is, hogy csak az első 45 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni.


A jelentkező csapatoknak lehetőségük van a kreatív kategóriában is megmérettetni magukat. Ez a feladat szabadon választható, de csak a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevezett csapatok indulhatnak ebben a kategóriában. A csapatok az előre elkészítendő kreatív pályamunkáikat legkésőbb 2015. október 15-ig juttassák el a verseny központi elérhetőségeire. A feladat egy 3-5 perces kisfilm készítése, amely egy, a Szent-Györgyi Albert Egyesült Államokbeli életéhez és munkásságához kapcsolódó témát dolgoz fel. A versenyfilm készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt. A film végén a stáblistán minden csapatnak fel kell tüntetnie az alkotókat. Az elkészült pályaműveket kérjük, töltsék fel a youtube.com videómegosztó portálra a saját accountjuk alá. A videó adatvédelmi beállításainál kérjük, állítsák be a „Nem listázott” opciót, és a videó linkjét küldjék el részünkre a pr@rekt.szte.hu e-mail címre „SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kreatív feladat” tárggyal, a nevezési lapon megadott kapcsolattartói e-mail címről. A tárgyban kérjük feltüntetni a csapat nevét is. Csapatonként egy pályaművet lehet beadni. A szövegtörzsben mindenképpen legyen feltüntetve a csapat neve, iskolája, valamint elérhetősége. Csak a visszaigazolt pályaművek számítanak érvényesen beadottnak. Ezeket a munkákat a verseny eredményétől függetlenül értékeli a zsűri és a legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken lesznek megtekinthetőek. A pályamunkák benyújtásával a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezeket a műveket a későbbiekben különböző fórumokon felhasználja. Az időkorlátot nagyon szigorúan vesszük, az időkorlátnál (180-300 másodperc) rövidebb vagy hosszabb alkotásokat az egyenlő esélyek miatt a zsűri nem értékeli.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevő diákjai valamint kísérő tanáraik számára lehetőség nyílik arra, hogy a rendezvénysorozat további eseményein is részt vegyenek. A versenyzők és kísérő tanáraik Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által szervezett, Szegedi Tudós Akadémia pénteki és szombati programjaira is jelentkezhetek. A programokon való részvétel feltétele, hogy a diákok azokon a kísérőtanáruk felügyelete mellett vesznek részt. A résztvevők számára csütörtök és péntek estére biztosítunk szállást, a csütörtöki napra ebédet és vacsorát, a pénteki napon reggelit és ebédet, a szombati napra reggelit. Emellett a versenyzők és kísérőtanáraik meghívást kapnak a rendezvény péntek esti gálavacsorájára is.


A tanulmányi versenyen való részvétel és a fent említett szálláslehetőség, illetve étkezés a résztvevők (3 fő diák és 1 fő kísérőtanár) számára ingyenes.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a pr@rekt.szte.hu e-mail címre várjuk.


Az ajánlott irodalom itt érhető el.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre és/vagy az Szegedi Tudós Akadémia rendezvényére ide kattintva tud jelentkezni.

 

A csapatok jelentkezését várva köszöntenek minden középiskolás diákot: a Szervezők

 

A verseny a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0006 azonosítószámú, a tehetség értékének kibontakoztatása a Szegedi Tudományegyetem kiválósága érdekében projekt keretében valósul meg.

 

esza_felso


emet_logo_szines_jpeg


emmi


ntp_72_rgb