2024. március 28., csütörtök

Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2013


Videóbeszámoló a Szent-Györgyi Tanulmányi versenyről



"Percről percre" a versenyről


Magyarország, Vajdaság és Temesvár 16 középiskolája 23 csapata verseng a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A 2013. november 29-i vetélkedő összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia bemutatkozó, november 30-ig tartó programjaival.

2013. november 29. (péntek)

 

16:00 óra

A Szegedi Tudós Akadémia bemutatkozik: Varró András, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke köszönti a résztvevőket. Hegyi Péter, az alapítvány titkára ismerteti az újszerű kezdeményezés, a mentorhálózatra épülő tehetséggondozó program felépítését, terveit.

Plenáris előadásokkal folytatódik a program. A kutatómunka iránt érdeklődő tehetséges diákok is előadást tartanak majd, az SZBK és az SZTE laborjaiba látogathatnak – november 30-án.

 

 

15:05 óra

A döntő lezárul. Az SZTE legeredményesebb csapatainak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal dísztermében adják át a díjakat. A szervezők köszönetet mondanak a támogatóknak, a diákok tapssal fejezik ki egyetértésüket.

A végeredményt Dux László, a zsűri elnöke ismerteti. Köszönti a versenyzőket és program folytatását jelentő Szegedi Tudós Akadémia kétnapos programjára megjelent tehetségeket. Kifejezi örömét, hogy a az országhatáron túli csapatok is eljöttek Szegedre. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy a múlt évhez képest új vidékekről is érkeznek csapatok.



IMG_2978
A döntőn, valamint a díjátadón készült képek itt megtekinthetők


„Az igazi siker az volt, hogy 23 csapat mérte össze erejét” – hangsúlyozza Dux professzor. A díjakat az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József, továbbá a zsűri elnöke, valamint a döntésben szerepet játszó egy-egy professzor nyújtja át.

A VI. helyezett a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium HCOONa-Matata csapata, melynek tagjai: Farkas Adrienn, Pászti Eszter, Coulibaly Patrik, Bulla Gréta, felkészítő tanáruk: Szabó Ödön.

Az V. helyezett a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium „Baglyas angyalai” formációja. A diákok: Baglyas Márton, Németh Kata, Simon Lilla, Baráth Enikő, tanáruk: Nagy István.

A IV. helyezett: a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium „RMG” csapata: Lukács Benedek, Bálint Armand, Fejes Roland, Juhász DánielFazekasné Gulyás Éva tanárnő vezetésével.

 

A dobogósok nyereménye: ösztöndíjas pénzjutalom és ajándéközön. Ennek örülhet a III. helyezett: a szolnoki SZOLMÜSZ Pálfy Vízügyi Szakintézmény „Szolnoki Inhibitorok” elnevezésű gárdája, a tagok: Csáki Réka, Király József, Barta Dániel, Récsányi Előd. A tanár segítő: Lipákné Drávucz Katalin.

Ezüstérmes, vagyis II.: a debreceni Tóth Árpád Gimnázium „Debreceni Kvartett” nevű formációja, melynek tagjai: Árva Hédi, Czuczi Tamás, Hotzi Judit, Alexejenkó Levente, felkészítőjük: Gőz József.

Aranyérmes, többek között 200 ezer összegű támogatással gyarapodik a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium „Szegedi Piaristák” csapata, tagjai: Kisalbert Ákos, Fülöp Imre, Kovács Dániel, Selmeci Bence, a felkészítő tanár: Károlyi Attila.

 

A kreatív feladat megoldásáért járó különdíj is a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium csapatáé. Videofilmjük címe: Camridge-től Szegedig, avagy az aszkorbinsav története. Az alkotás profi képi világáért, a film finom humoráért, az aszkorbinsav felfedezésének hiteles történetéért nyerte az elismerést – közli a zsűri különdíjas szakértője, Sághy Miklós egyetemi adjunktus (SZTE). Értékelésében elárulja: a kisfilmek színvonala nem kiegyenlített. A jó teljesítményt nyújtók különdíjas Oklevél elismerésben részesülnek. A szegedi Tömörkény Gimnázium és Szakközépiskola Szent-Györgyi élete és munkássága című alkotása azért, mert játékosan mutatja be a Nobel-díjas tudós szegedi éveit. A zentai Bolyai gimnázium Levél című kisfilmjét is kiemeli a zsűri a mezőnyből. Egy barátság sikertörténete című filmjének információgazdagságát ugyancsak elismerte a zsűri, méltatva a zentai gimnazisták felkészültségét. A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákjainak Ajánlat című kisfilmjét képi világáért, pontosságáért dicséri.

A díjátadón levetítik a nyertes kisfilmet.



A kreatív feladat megoldásaként készült kisfilmek a www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapon is megtekinthetőek - 2013. december 2. napja után.

 

Zárszavában Pál József rektorhelyettes elmondja: szellemileg gazdagodtunk ezen a versenyen, mert Szent-Györgyi műveltségben is példát mutat. Reméli, hogy ez a megmérettetés pozitív, a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő emlékeket hagy a diákokban, ezért e kutatóegyetem polgárai lesznek egykor, mert a Tisza-parti universitas hallgatójának jelentkeznek majd. Kiemeli, hogy a nyertes piarista gimnázium eredményéhez talán az is hozzájárult, hogy a mai diákok igyekeznek méltóak lenni az intézmény egykori diákjához, a Nobel-díjas Szent-Györgyi egykori munkatársához, Straub F. Brunóhoz, aki nemrég szobrot kapott. A rektor-helyettes megköszöni a szervezők, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság munkatársainak teljesítményét.


11:45 óra

A leggyorsabb válaszadók elindulnak ebédelni a Diáktanyára. Onnan visszavezet a diákok útja az SZTE ÁOK Nagy Oktatási Épületébe, ahol 12:45-kor kezdődik a döntő – szóbeli feladatokkal, érdekes feladványokkal. A verseny legizgalmasabb fordulóját már a Szegedi Tudós Akadémia programjaira az ország legkülönbözőbb iskoláiból érkező tehetségek is figyelemmel kísérik.

 

10:15 óra

szent gyorgyi verseny szamitogepes forduloA csapatok és kísérőik átvonulnak az SZTE Általános Orvostudományi Kar úgynevezett Kis Oktatási Épületébe, ahol az írásbeli, pontosabban a számítógépes forduló kezdődik.

A négyfős csapatok egy-egy számítógép monitorja előtt ülnek. Három külön teremben egyszerre kapják meg a kérdéssort. Kezdődhet az agyalás, „a” verseny.

Míg a diákok töltögetik a tesztet, tanáraik és kísérőik egy emelettel lejjebb, külön teremben beszélgetnek, ismerkednek.

A zsűri elnöke, Dux László aláírja a leendő győzteseknek járó Emléklapokat.

Egy óra elteltével kiderül: a második fordulót, az úgynevezett „szétlövést” is meg kell tartani. További 15 percig tart a pótkérdések megválaszolása.

Kipirosodva, kissé fáradtan érkezik a leggyorsabban válaszoló csapat.

A békési diákok azt mondják, a második forduló nehezebb volt, mint a milliónyi kérdést taglaló első teszt.

A tavalyi győztes debreceni csapatban is szerepet vállaló diáklány szerint más ez a verseny. Változatosabb, talán éppen a történelmi kérdések miatt.

A diákok beszámolnak tanáraiknak az izgalmas első forduló legkönnyebb és legnehezebb pillanatairól. Együtt latolgatják, vajon bekerülnek-e a döntőt játszó 6 csapat közé. Mivel ez csak 12:45 órakor kerül ki, mindeni jobbnak látja, ha elindul sétálni, felfrissülni – a Diáktanyára.

 

9:50 óra

pal jozsef szent györgyi versenyMegnyitja a Szegedi Tudományegyetem második nemzetközi Szent-Györgyi Tanulmányi versenyét Pál József professzor. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondja: a tudomány eredményeinek népszerűsítése, a kutatói munka szépségének bemutatása, a tehetséggondozás a célja a Szegedi Tudományegyetem középiskolásokat megszólító programjainak. Ezek közül is kiemelkedik a Tisza-parti universitas 2012. és a 2013. évi jubileumi rendezvény-sorozata, amellyel a szegedi egyetem legismertebb tudósa, Szent-Györgyi Albert munkásságának jelentőségére, kimagasló teljesítményére, sokoldalú egyéniségére irányítja a figyelmet.

„Újítás, hogy a Szent-Györgyi kutatásaihoz, a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – mellett idén a humán tudományok – például a történelem – is komolyabb szerepet kapnak” – hangsúlyozza a rektorhelyettes. A felkészüléshez az SZTE most is ajánlott irodalomjegyzéket mellékelt, a döntőt rögzíti az SZTE Médiacentrum SZTEtv stábja. A csapatokat 10., 11. és 12. osztályos ifjak alkothatják, azzal a kitétellel, hogy legalább egy tag 10. osztályos. Elárulta, örömmel tölti el, hogy alma matere, a monori József Attila gimnázium is képviselteti magát egy csapattal a szegedi versenyen. A feladatokat az SZTE pedagógiai módszertannal is foglalkozó oktatói mellett neves középiskolai tanárok állították össze. Segítségüket, valamint a program szervezéséből részt vállalók munkáját köszöni az SZTE vezetése.


Szent-Gyogyi_tanulmanyi_verseny_2013
Siker az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny - GALÉRIA

 

A játékvezető, Márok Tamás televíziós riporter és szerkesztő bemutatja a zsűri tagjait. Az elnök Dux László professzor, a többi döntnök is egyetemi tanár: Blazivich László, Hódi Klára, Wölfling János, továbbá Sághy Miklós egyetemi adjunktus.

A zsűri elnöke, Dux László professzor köszönti a versenyzőket és felkészítő tanáraikat. „Ez a verseny a magyar értelmiségi utánpótlás, a tehetséggondozás kiemelkedő rendezvénye” – így a professzor. Elmondja: tavaly Szent-Györgyi Albert Nobel-díja 75. évi jubileuma alkalmából – többek között – konferenciát rendezett az SZTE, amelyen jeles tudósok – köztük 9 Nobel-díjas – tisztelegtek a szegedi egyetem egykori kutatója, rektora emléke előtt. Elárulja: több ismerős arcot is lát, örül annak, hogy a múlt évi rendezvények közül a legnépszerűbbnek számító, jó hangulatú Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevői, a felkészítő tanárok közül néhányan visszatértek. Fölidézi a tavalyi győztes, a debreceni csapat egyetemi szereplését: „tudománytörténeti eseményként megzenésítették a citrátkört”. Kifejezi reményét, hogy a jelellévők közül a legjobbakat viszontláthatjuk majd SZTE polgáraként. Hozzáteszi: a Szent-Györgyi vetélkedő egyediségéhez tartozik, hogy a résztvevők idén is bepillanthatnak az SZTE és Szeged életébe. Újdonság, hogy idén a verseny összekapcsolódik a tehetséggondozás új formájával, a Szegedi Tudós Akadémia programsorozatával.

 

8:30 óra

Megérkezik az első két csapat: a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból utaztak a fiatalok a Szegedi Tudományegyetem Nagy Oktatási Épületébe, a Tisza-parti universitas Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére. A regisztrációt követően a diákok és a tanárok megkapják az egyetemi ajándékcsomagot. „Huh, de nehéz a tudomány!” – sóhajt föl az egyikük. A pedagógusok – többek között – ajándékba kaptak egyetemi kiadványokat, az SZTE képzéseit bemutató DVD-t. A diákok csomagját felvételi kiadvány, jegyzetfüzet, toll gazdagítja. Mindenki részesül például Emléklapban, de az SZTE Médiacentrum Szegedi Egyetem Magazinját is hazaviheti.

A Duna-Körös- Maros-Tisza Eurorégió – a dél-alföldi megyék, a Vajdaság, valamint az Arad és Temes megye – középiskoláinak magyar diákjai, illetve az SZTE TTIK bázisiskoláihoz tartozó fiatalok közül összesen 25, egyenként 4-4 fős csapat nevezett idén az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. Érkeznek versenyzők és pedagógusok Balassagyarmatról, Békésről, Bonyhádról, Debrecenből, Kecskemétről, Makóról, Mezőberényből, Monorról, Szegedről, Szolnokról, Temesvárról, Zentáról. A temesváriak a megnyitó előtti utolsó pillanatban érkeznek meg. A regisztráció végén kiderül: két csapat betegség miatt nem vesz részt a versenyen.

 

*


A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny támogatóinak, segítőnek névsora itt megtekinthető


Tudósítók: Őszi Tamás, Ú. I., Balogh Ramóna, Gajzer Erzsébet, Ócsai Gábor

Fotók: Üllei-Kovács László, Roboz István


Korábban írtuk:

A Szegedi Tudós Akadémia is kapcsolódik a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyhez



Támogatóink

Szeged Megyei Jogú Város
Önkormányzata



varos

Szeged Város Közösségéért
Közalapítvány



Szegedi Kontaktlencse
Magánalapítvány



Szegedi_Kontaktlencse_Maganalapitvany


Szegedi Tudományegyetem
Szent-Györgyi Baráti Kör



SZTE Alma Mater



alma_mater

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.



Egis


Pro Talentis Universitatis
Alapítvány



SZTEHETSEG_logo_FOK

Universitas-Szeged Szolgáltató
Nonprofit Közhasznú Kft.




Flornatura hobbi és kreatív üzlet



Flornatura-logo-2013



Maxim Könyvkiadó Kft.


maxim


Rubicon Kiadó



tamogato_rubicon_logo02

Tudományos
Ismeretterjesztő Társulat




TTT


KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar

SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság

SZTE TTIK Műszaki Informatika Tanszék

Szegedi Tudós Akadémia

***

Külön köszönet a sok-sok segítségért, munkáért:

Asztalos Tibor, Bajusz Péter, Balogh Ramóna, Bari Ferenc, Becker Anikó, Bedő Gabriella, Berki Viktor

Beslin Anita, Blazovich László, Bodnár Tünde, Dudás Zoltánné, Dux László, Erdélyi Evelyn, Farkas István

Fülöpné Strohner Irén, Gajzer Erzsébet, Gingl Zoltán, Hannus István, Hegyi Péter, Hemmert János, Hódi Klára, Kálmánné Mihályi Noémi, Kiricsi Imréné, Kőfalvi Tamás, Makra Péter, Márok Tamás, Mátyás Dénes, Mellár János, Nagy Lászlóné,Nagy Zoltán, Németh Endre, Pál József, Pálfy György, Petri Georgina, Révész Balázs, Ringler András, Sághy Miklós, Sejtes Györgyi, Sulyok Tibor, Szűcs Mónika, Tandori Júlia, Tóth Károly, Tóth Dömötör, Újszászi Ilona, Vajda Tamás, Vékony Tímea, Velcsev Dejanov Kosta, Virág Katalin, Wölfling János



Előkészületek - Verseny felhívás