Bezár

Felvételi

SZTE_ETSZK_3
2023-ban az ETSZK-ra felvételizel? Akkor jó, ha tudod...

2023-ban az ETSZK-ra felvételizel? Akkor jó, ha tudod...

2022. november 30.
2 perc


... hogy idén a felvételi eljárás több ponton is változik. Összeszedtük neked a tudnivalókat, hogy könnyebb dolgod legyen a jelentkezés során!

1. Nem kötelező az emelt szintű érettségi


Ha a 2023 őszén induló képzéseinkre (ápoló, gyógytornász, védőnő, dentálhigiénikus és szociális munka képzés) szeretnél jelentkezni, akkor már nem kötelező emelt szintű érettségit tenned. Ettől független érdemes megpróbálnod, hiszen egy emelt szinű értességiért 50, kettőért összesen 100 többletpont jár, amennyiben ebből számolódnak majd az érettségi pontok, így könnyebben bejuthatsz az általad választott szakra.



2. Megszűnik a jogszabályi minimumpont


Eddig 280 pont alatt nem volt besorolható a jelentkező sem állami, sem önköltséges képzésre. 2023-tól ez a feltétel megszűnik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ponthatárok sem lesznek, ez utóbbi júliusban kerül majd kihirdetésre.



3. A választható érettségi vizsgatárgyak nem változnak


Választható érettségi vizsgatárgyak egészségtudományi területen: biológia vagy fizika vagy informatika vagy kémia vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy idegen nyelv (angol, francia, latin, német, olasz, orosz, spanyol) vagy természettudomány vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy.


Választható érettségi vizsgatárgyak társadalomtudományi területen: egy idegen nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy.


Az érettségi pont számításához két érettségi vizsgatárgyat kell választania a felsoroltakból a jelentkezőnek. Ha emelt szintűt választasz, akkor 50, vagy 100 többletpontot is kaphatsz.


A pontszámítási rendszerben sem történik változás, erről bővebben a felvi.hu honlapján olvashatsz. Az aktuális felvételi tájékoztató várhatóan december közepétől lesz elérhető.



4. Felvételi tájékoztatás 3 fokozatú oklevélminősítések pontszámításáról


Amennyiben a felvételiző korábbi rendszer szerinti, 3 fokozatú oklevéllel rendelkezik, ez alapján a pontszámítás az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar valamennyi képzésére jelentkezés esetében a következőképpen alakul:

summa cum laude – 40 pont,

cum laude – 32 pont,

rite – 24 pont.



5. Továbbra sincs egyészségügyi alkalmassági vizsga


Az eddigi évek gyakorlatához hasonlóan idén sem lesz egészségügyi alkalmassági vizsga.



6. Az SZTE Pontkalkulátort is indít, ami segít a várható felvételi pontjaid kiszámításában.

A pontkalkulátort az alábbi linken érheted el. >>>



Ha kérdésed van a felvételi eljárással, a Karunkkal vagy a képzéseinkkel kapcsolatban, keress minket a felveteli.etszk@szte.hu e-mail címen!



DSC_4122

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek