20230206_Budo

Kihirdettük a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményeit

Január 28-án szombaton, a Szegedi Fizika Napján, az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben hirdettük ki a középiskolásoknak szóló fizikai verseny eredményeit: hat kategóriában 41 diákot díjaztunk.

A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyt először 1975-ben rendezték meg a Csongrád megyei gimnáziumi tanulók számára, a Budó Ágoston akadémikus személye iránti tisztelet jegyében. A versenyt kezdettől fogva az ELFT Csongrád Megyei Csoportja és az SZTE Fizikai Intézete gondozza.

A versenyre immár Csongrád-Csanád megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szerbia és Románia magyar tanítási nyelvű iskoláinak 9-12-es diákjait vártuk.

A verseny egyfordulós. A feladatsorokat a diákok saját iskolájukban oldották meg, s ott helyben javították ki szaktanáraik, majd a kijavított dolgozatokat a vizsgabizottság elnöke által felkért fizikusok felüljavították.


Az idei tanévben az iskoláktól 177 tanuló dolgozata érkezett be, akik közül 6 kategóriában az első 6-6 legtöbb pontot elérő diák részesült díjazásban, összesen 41 fő. Ignácz Ferenc látványos fizikai show-ját követően hirdettük ki az eredményeket és adtuk át a díjakat, mely eredmények itt megtekinthetők. Az értékes díjakat a SemiLab Zrt, az SZTE Fizikai Intézet, a Matfund Alapítvány, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az ELI-ALPS ajánlotta fel. A díjakat Ormos Pál akadémikus (ELFT), Prof. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet), Mészáros Gergő (SEMILAB Zrt.) és Prof. Varjú Katalin, az ELI ALPS tudományos igazgatója adta át a diákoknak és felkészítő tanáraiknak.


A djazottak listája



Gratulálunk minden, a versenyen részt vevő diáknak és felkészítő tanáraiknak!


A Versenybizottság:

Prof. Hopp Béla

Győri István

Moróné Tapody Éva

Sarlós Ferenc







Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube