IMG_20231027_095903

A nitrogénszennyezés mérésére fejlesztettek műszert a Fotoakusztikus Kutatócsoport kutatói

„A légszennyezés a biológiai sokféleségre is hatással van. A szárazföldi és a vízi ökoszisztémákat is károsítja, beleértve az erdőket és a mezőgazdasági növényeket, jelentős gazdasági veszteségeket okozva. 2020-ban az Unió teljes ökoszisztéma területének 75%-ában káros nitrogénlerakósások voltak megfigyelhetők.” – hangzott el az M1 Kék bolygó című, környezet- és klímavédelmi műsorának november 6-i adásában. A műsorban bemutattak több, a Szegedi Tudományegyetemen végzett, a környezeti terhelés mérésére alkalmas fejlesztést. Köztük Gulyásné dr. Szabó Anna, intézetünk Fotoakusztikus Kutatócsoportjának kutatója is megszólalt, akinek vezetésével a nitrogénszennyezés mérésén dolgoznak kollégáink. E kapcsán beszélgettünk Annával.

 

Anna, a műsorban azt mondtad, hogy „a nitrogénszennyezés napjaink egyik jelentős és komplex környezeti problémája, és az emberi tevékenység jelentősen hozzájárul ehhez”. A ti feladatotok, hogy a nitrogénszennyezés mértékét megmérjétek az általatok fejlesztett műszerrel. Milyen mérőműszer fejlesztésén dolgoztok a kutatócsoportban, milyen elven működik?

A légköri ammónia- és dinitrogén-oxid-koncentrációinak és kibocsátásainak mérésére alkalmas mérőműszereket fejlesztünk. Ezek fotoakusztikus spektroszkópiai elven működnek, amely egy optikai abszorpciós spektroszkópiai módszer. Előnye, hogy szelektív, nagy pontosságú koncentrációmérést biztosít és terepi mérésekre is alkalmas. A projekt során szántóföldeken és állattartó telepeken fogunk vizsgálatokat végezni.

 

A fizika mely területeihez kapcsolódik ez a műszerfejlesztés?

A műszereink működése félvezető lézereken alapul. Lézerek segítségével, infravörös spektroszkópiai elvű módszerrel határozzuk meg az elnyelő anyag – esetünkben az ammónia és a dinitrogén-oxid – koncentrációját. Emellett a fejlesztés során jelentős szerepe van a méréstechnikai és a gázokkal kapcsolatos fizikai-kémiai ismereteknek is.

 

Milyen szakemberek dolgoznak együtt a projekten?

A laboratóriumi és terepi méréseken fiatal fizikusok dolgoznak: Gombi Csilla PhD-hallgatónk és Király Csaba MSc-hallgatónk. Szakmai tanácsaival támogat bennünket vegyész kollégánk, prof. dr. Horváth László és a projekt vezetője, prof. dr. Bozóki Zoltán. A téma összetettsége miatt más tudományterületek szakembereivel is együttműködünk, például a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényélettan és Növényökológia Tanszék és az SZTE Mezőgazdasági Kar munkatársaival.


20231027_100309

 

Milyen eredményeket értetek el ezidáig a műszeretekkel?

A kitűzött cél a légköri ammónia- és dinitrogénoxid-koncentráció mérése, amely során ppb (parts per billion) szintű, vagyis 10-9 nagyságrendű térfogatarány kimutatására van szükség, ezt laboratóriumban már elértük. A következő lépés az, hogy közel ugyanezt a pontosságot terepen is biztosítani tudjuk. A dinitrogén-oxid mérő műszerrel már történtek terepi körülmények közötti mérések az SZTE Mezőgazdasági Kar Tangazdaságában októberben. Jelenleg annak tapasztalatai alapján végzünk további fejlesztéseket. 2024-2026 között végzünk szántóföldön és állattenyésztő telepen méréseket.

 

Miért és milyen kockázatokat rejt a nitrogénvegyületek emelkedett koncentrációja a környezetre nézve?

A reaktív nitrogénvegyületek különböző kémiai formában, egymásba átalakulva, különböző idő- és térbeli skálán okoznak számos környezeti problémát. Károsítják a talaj-, víz- és levegőminőséget, ezáltal hatással vannak az ökoszisztémára és a biodiverzitásra. Az ammónia például részt vesz a tengerek és tavak eutrofizációjában, egészségre veszélyes aeroszol részecskéket képez, csökkenti a talaj szervesanyag-tartalmát. Emellett a dinitrogén-oxid jelentős üvegházhatású gáz és a sztratoszferikus ózon bontásában is részt vesz. Ebben a témában már prof. Horváth László is adott interjút.

 

A műsorban azt is elmondtad, hogy „a mezőgazdasági tevékenységben a nitrogénszennyezés egyik jelentős forrása a műtrágyázás. A nitrogénalapú műtrágyák nitrogéntartalmának kevesebb mint 50%-a hasznosul. Fontos kutatási irány, hogy ennek a hatásfokát hogyan lehet javítani.” Milyen tényezőket vizsgáltok, amelyek segíthetnek a mezőgazdasági nitrogénszennyezés csökkentésében?

Kutatásaink során vizsgáljuk majd, hogy különböző növényi kultúrák és műtrágya-alkalmazási technikák esetén milyen mértékű a nitrogénveszteség. Ebből megbecsülhető, hogy hol és hogyan lehetne javítani a stratégián a veszteségek elkerülése érdekében. Az állattartással kapcsolatban azt vizsgáljuk, hogy a különböző trágyatárolási technikák mekkora ammónia- és dinitrogén-oxid-kibocsátással járnak, melyik módszer milyen mértékű környezeti nitrogénterhelést jelent.

 

Készítette: dr. Tóth Bettina





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube