FB_1

Korszerű módszerek az egyetemi oktatásban: folytatódik a tananyagfejlesztés az SZTE Fizikai Intézetben

Az SZTE Fizikai Intézetének célja, hogy hallgatóink az átfogó fizikus szemlélet elsajátítása mellett naprakész, az európai munkaerő-piac elvárásait kiemelkedően teljesítő elméleti és gyakorlati tudást szerezzenek egyetemi éveik alatt. Ennek érdekében az intézetben folyamatos a tananyagok és az oktatási módszerek fejlesztése és felülvizsgálata.

Intézetünkben folyamatosan nyomon követjük, hogy Fizika alapszakunkon, ill. mesterszakjainkon (Fizikus MSc, Csillagász MSc) frissen végzett hallgatóinktól milyen tudást várnak a munkaerő-piacon, illetve azt is, hogy milyen módszerekkel lehet hatásosan fejleszteni a hallgatók készségeit. Az egyre inkább képi információszerzéshez szokott generációk tanulását segíti, ha az alapozó tantárgyak esetében sok kísérlet kerül bemutatásra, amelyek felvételei később is megtekinthetők. A korszerű mérőkísérletekhez hozzátartozik, hogy szenzorok kerülnek a kísérleti eszközökre, és valós időben mérhetővé és elemezhetővé válnak a vizsgált jelenségek fontos paraméterei. A fejlesztések során ezt a méréstechnikai lehetőséget elérhetővé tesszük a bevezető Mechanika előadás kísérleteinek egy részénél is. Folytatódnak a látványos videóleckék készítései is, ezúttal áramlástani témakörben. Speciális jegyzetet készítünk a Python programozási nyelv fizika területén történő alkalmazásáról szóló kurzushoz, továbbá a Fourier-transzformáció fizikai alkalmazásairól szóló kurzus és a Zenei akusztika kurzus tananyagát is átdolgozzuk. Fejlesztésünkbe a mérnökinformatikus és villamosmérnök hallgatóknak szóló fizikakurzusok aktualizálását is bevontuk.


Mindemellett azon is dolgozunk, hogy az eltérő háttértudással érkező hallgatóink egyaránt örömüket leljék az egyetemi tanulásban. Kiemelkedően jó tanár-diák aránnyal rendelkező képzéseink lehetővé teszik, hogy személyre szabott felkészítést és fejlődési lehetőséget biztosítunk a nagyobb tudással rendelkező, gyorsabban tanuló, tanulmányi versenyeken is jól szereplő diákoknak éppen úgy, mint azoknak, akiknek kicsit több segítségre van szükségük a felzárkózáshoz az első félévekben.


A tananyagfejlesztés ezen üteme után, a tapasztalatok ismeretében további kurzusok anyagainak fejlesztését és aktualizálását tervezzük, hogy ezek segítségével hallgatóink még inkább képesek legyenek helytállni az egyetemi közegben és a későbbiekben a munkaerő-piacon is.





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube