20221128_fizikus_TDK_csoport2

Tehetséges hallgatók, értékes kutatási témák: így zajlott a TDK Fizikus Diákkör 2022 őszi helyi fordulója

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Fizikus Diákkörének helyi fordulóját november 24-én, csütörtökön tartottuk. A versenyen 5 középiskolai diák és 11 egyetemi hallgató szállt versenybe tudományos kutatásaikkal. A versenyzők munkáit Dr. Földi Péter, az Elméleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Nagy László, az SZTE SZAOK, TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egyetemi docense, Dr. Székely Péter, a Kísérleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense és Sepsi Örs, a Semilab Zrt. munkatársa értékelte. A zsűrinek nem volt könnyű dolga a helyezések kialakításában, hiszen minden diák és hallgató magas színvonalú, önálló kutatásról tett tanúbizonyságot. A helyezésektől függetlenül minden versenyző részvételt nyert az országos versenyre, mely 2023 áprilisában kerül megrendezésre Veszprémben, a Pannon Egyetemen.


A középiskolások közül az 1. helyezést Víg Zsófia érte el, aki az SZTE Gyakorló Gimnázium tanulója. Munkájában a gammakitöréseket vizsgálta, külföldi és hazai szakirodalom segítségével mutatta be e jelenség jellemzőit. Kutatásában Dr. Szalai Tamás, a Kísérleti Fizikai Tanszék adjunktusa segítette.


A 2. helyen Bodré Zalán végzett, aki a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumot képviselte. Zalán „Utazás egy fekete lyuk közepébe” című kutatását prezentálta, amiben a fekete lyukak elméleti hátteréről beszélt. Felkészítő tanára Berecz János középiskolai tanár, a belső konzulense Dr. Szalai Tamás volt.


Tallósy Péter érte el a 3. helyezést, aki munkájának „A csillagászat főbb területeinek bemutatása és népszerűsítése sokszínű témák és realisztikus feladatok segítségével” címet adta. Péter a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanulója, kutatását Dr. Szalai Tamás témavezetésével végezte.


Dicséretben részesült Kis-Jovák Luca (Központi égitestünk, a Nap) és Petrovic Xénia (A feloldási határ vizsgálata Michelson interferométer és tűlyuk kamera segítségével). Mindkét diák a szegedi Tömörkény István Gimnázium tanulója, és önálló méréseket végeztek Miltner Tímea középiskolai tanár segítségével. Petrovic Xénia kutatását a tanárnő mellett Dr. Erdélyi Miklós, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docense is segítette.


20221128_fizikus_TDK_eloadas


Az egyetemi hallgatók közül 2-2 hallgató végzett a dobogós helyeken. Az 1. helyezést Bánhidi Dominik és Kiss Rebeka Anna érte el.

Dominik fizikus MSc szakos hallgató, aki Dr. Barna Barnabás, a Kísérleti Fizikai Tanszék adjunktusa témavezetésével készítette el „Kivétel a különlegesek között: Az Iax típusú szupernóvák luminozitás-sebesség relációjának vizsgálata” című munkáját.

Rebeka fizika BSc szakos hallgató, aki „Baktériumsejtek csapdázása és manipulációja optikai csipesszel és mikrofluidikai eszközökkel” című munkáját mutatta be. Kutatását a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biofizikai Intézetben végezte Dr. Nagy Krisztina és Dr. Vizsnyiczai Gaszton tudományos munkatársak témavezetése mellett.


A 2. helyen Király Csaba Zoltán és Sashalmi Balázs végzett.

Csaba fizikus MSc szakos hallgató, TDK kutatásának a „Kvantumos spinláncok nemegyensúlyi stacionárius állapotában fellépő összefonódás vizsgálata” címet adta. Témavezetője Dr. Iglói Ferenc, egyetemi tanár az Elméleti Fizikai Tanszéken.

Balázs fizika BSc szakos hallgató, aki fluoreszcens festékek hot-band anti-Stokes fluoreszenciáját vizsgálta az OptoSplit optikai rendszerrel, Dr. Erdélyi Miklós egyetemi docens (Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék) témavezetése mellett.


Kardos Gergely és Nagy Eszter kapták a 3. helyezést.

Gergely osztatlan fizika-matematika tanár szakos hallgató az „Útkeresés a zene fizikájának tanításához” című munkáját prezentálta. A témavezetője Dr. Farkas Zsuzsanna, tanszékvezető főiskolai tanár az SZTE JGYPK Általános és Környezetfizikai Tanszéken.

Eszter molekuláris bionika mérnöki BSc szakos hallgató, aki kutatásában a 3D nyomtatott cellák tervezésével és alkalmazásával foglalkozott bio-nanokompozit alapú mikrofluidikai rendszerben. Vizsgálatait az SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetben végezte Dr. Szabó Tibor és Dr. Égerházi László adjunktusok témavezetése mellett.


20221128_fizikus_TDK_NagyEszter_dij


A Semilab Zrt. különdíját Gilinger Tibor, fizikus MSc szakos hallgató nyerte el a kutatásáért kapott dicséret mellett, munkájának címe „Optikailag átlátszó, szubmikrométeres vastagságú lézeres céltárgyak vastagságának mérése”. Témavezetői Dr. Füle Miklós Jenő, a Kísérleti Fizikai Tanszék egyetemi docense és Dr. Kovács Attila Pál, az Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék adjunktusa.


A többi versenyző dicséretben részesült a színvonalas munkájáért:

Bán Botond (molekuláris bionika mérnök BSc szakos hallgató) és Szabó Csenger Márk (biomérnök BSc szakos hallgató): Vetőmagvak lézeres besugárzása

Témavezető: Dr. Hopp Béla, egyetemi tanár, Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék


Molnár Máté (fizika BSc szakos hallgató): Lézer indukált plazma vizsgálata a mikrorobbantásos fúzió kapszulájának összenyomása szempontjából

Témavezető: Dr. Tóth Zsolt, tudományos főmunkatárs, SZTE SZAOK, TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet


Sámi Márton (anyagmérnök BSc szakos hallgató): Femtoszekundumos lézeres fémfeketítés és a kezelt felületek karakterizálása

Témavezetők: Dr. Hopp Béla, egyetemi tanár, Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék

Dr. Gera Tamás, tudományos segédmunkatárs, Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék


Truszek Márton (fizika BSc szakos hallgató): Molekulavonalak erősségének vizsgálata a csillagok hőmérsékletének és felszíni nehézségi gyorsulásának függésében

Témavezető: Dr. Mészáros Szabolcs, tudományos főmunkatárs, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont

Belső konzulens: Dr. Szalai Tamás, adjunktus, Kísérleti Fizikai Tanszék


Gratulálunk minden versenyzőnek az értékes munkájához, és sok sikert kívánunk az OTDK-n való részvételhez, valamint a további kutatásokhoz!





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Ignácz Ferenc, az SZTE Fizikai Intézet mesteroktatója.

Május 24-én és 25-én tartja a tanév utolsó, összefoglaló KísérletEST bemutatóját Ignácz Ferenc mesteroktató az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston előadótermében, szeptembertől pedig érkezik majd a folytatás. A népszerű fizikus évek óta celebrálja kísérleti „showműsorait” a Szegedi Tudományegyetem vonzáskörzetében. Mostanra már felismerik az utcán a diákok.

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

Kövess minket



instagramYouTube