20220727_NagyE_SciRep

Gyógyszerhatóanyagok méretcsökkentésével kísérleteztek szegedi kutatók - a világ egyik vezető lapja számol be az eredményekről

A Nature lapcsaládba tartozó Scientific Results folyóirat közli egy gyulladáscsökkentő gyógyszerhatóanyag szegedi fizikusok által vezetett méretcsökkentési eljárásának eredményeit.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fény-Anyag Kölcsönhatási Kutatócsoportjának munkatársai lézerek segítségével csökkentették le egy Meloxicam nevű gyulladáscsökkentő gyógyszerhatóanyag részecskeméretét, majd - vegyész, orvos és gyóyszerész kollégák bevonásával - alapos vizsgálatnak vetették alá a keltett részecskéket. A pozitív eredményekkel zárult vizsgálatsorozat a Nature lapcsaládba tartozó Scientific Results folyóiratban került közlésre.


"A hatóanyagok oldékonyságának javítása egy egyre növekvő kihívás a gyógyszeripar számára. A hasznosulás javításának egyik módja a részecskeméret csökkentés, aminek köszönhetően megnő az aktív felület. Az aprózás innovatív módja az impulzuslézeres abláció, ami egy segédanyag mentes és hatékony technika. Ezen cikkben a meloxicam, egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, desztillált víz közegbeli, különböző hullámhosszakon végzett impulzuslézeres ablációja kapcsán elért eredményeinket mutatjuk be. A keltett részecskéket fizikai, kémiai és hatástani vizsgálatoknak vetettük alá. Mérésekkel igazoltuk, hogy ezen lézeres eljárással a szubmikrométer - néhány mikrométer mérettartományba eső, jelentős kémia károsodástól menetes, a referencia anyag oldékonyságát és gyulladáscsökkentő hatását többszörösen meghaladó részecskéket tudunk előállítani lézeres ablációval" - mondta el Nagy Eszter végzős doktorandusz, a kutatás vezetője.


A szegedi kutatók publikációja ezen a linken érhető el. Korábbi, részletesebb írásunk a kutatócsoport eredményeiről pedig itt található.





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube