20220704_MajorB_cikk

Attoszekundumos pumpa-próba spektroszkópia demonstrálása az SZTE fizikusának hozzájárulásával

Német és angol kutatókkal való együttműködés keretében kollégánk részt vett attoszekundumos-pumpa attoszekundumos-próba spektroszkópiai vizsgálatok demonstrálásában, ahol atomok nemlineáris, többfotonos ionizációját vizsgálták. Az eredményeket a rangos Optica folyóirat szerkesztőbizottsága címlapon való megjelenésre is kiválasztotta.

A 90-es években a femtoszekundumos pumpa-próba spektroszkópia forradalmasította az ultragyors folyamatok vizsgálatát (1 femtoszekundum a másodperc milliárdod részének milliomod része). Ez a módszer lehetővé tette például a molekulák fény (egy femtoszekundumos lézerimpulzus) hatására bekövetkező bomlási folyamatának részletes, videófelvétel-szerű megfigyelését. Ezt a technológiát, és az azt kidolgozó tudóst, 1999-ben kémiai Nobel-díjjal tüntették ki. Egyes természetben lezajló folyamatok azonban még ezen molkeuláris folyamatoknál is gyorsabbak, mindössze néhány attoszekundum alatt mennek végbe (1 attoszekundum a másodperc milliárdod részének milliárdod része). Ezek nyomon követése az femtoszekundumos eljárás mintájára attoszekundumos pumpa-próba spektroszkópiával lehetséges. Ilyen típusú vizsgálatok a szegedi ELI ALPS kutatóintézet fő profiljához tartoznak, hiszen eddig a világon csak néhány egyszerűbb, maximum két foton részévételével lezajló fizikai folyamat vizsgálatára tudták alkalmazni ezt az eljárást


A berlini Max-Born-Institut, a londoni University College London valamint a szegedi ELI ALPS és SZTE kutatóinak együttműködésének eredményeképp első alkalommal tudták ezt a technikát sokkal komplexebb, kettőnél több foton elnyelődését igénylő folyamat tanulmányozására használni. A kísérletek során az atomokat két attoszekundumosimpulzus-sorozattal világították meg, aminek eredményeképp az atomok négy foton nyeltek el, és ennek hatására belőlük három elektron lépett ki (lásd ábra). A vizsgálatok segítségével sikerült feltérképezni, hogy a sok lehetséges folyamat közül melyek zajlanak le pontosan a vizsgált esetben. A módszer később molekulák, szilárdtestek vagy nanostruktúrák hasonló, ultragyors folyamatainak vizsgálatára lesz használható, és ezen elemi folyamatok természetes időskálájukon lesznek feltérképezhetők. Részletek: M. Kretschmar et al, Optica 9, Vol. 9, Issue 6, pp. 639-644 (2022), https://doi.org/10.1364/OPTICA.456596.


20220704_MajorB_cikk


Két intenzív attoszekundumos impulzus sorozat (lila hullámformák) hat kölcsön egy atommal (a kék és piros gömbökből álló atommag, valamint a sárga gyűrűk mint elektronpályák), aminek eredményeképp négy foton nyelődik el (kis kék gömbök) és három elektron (sárga gömbök) lép ki az atomból. A folyamat valószínűsége a két impulzus sorozat (pumpa és próba) közötti időbeli késleltetés változtatásával, valamint azok térbeli átfedésével befolyásolható.





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Ignácz Ferenc, az SZTE Fizikai Intézet mesteroktatója.

Május 24-én és 25-én tartja a tanév utolsó, összefoglaló KísérletEST bemutatóját Ignácz Ferenc mesteroktató az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston előadótermében, szeptembertől pedig érkezik majd a folytatás. A népszerű fizikus évek óta celebrálja kísérleti „showműsorait” a Szegedi Tudományegyetem vonzáskörzetében. Mostanra már felismerik az utcán a diákok.

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

Kövess minket



instagramYouTube