DSC_0243

Élettudományi célú 3D-nyomtatás - nemzetközi hands-on kurzus az SZTE-n

Az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) 3D Központjában nemzetközi EUGLOH hands-on kurzust tartottak a 3D nyomtatás élettudományi alkalmazásáról november 14. és 18. között. A Központ szakmai vezetőjével, Dr. Geretovszky Zsolttal beszélgettünk az eseményről.

Milyen céllal rendezték meg a EUGLOH iskolát?

Az eredetileg 5 európai egyetem közös szervezésében létrejött EUGLOH (European University Alliance for Global Health) szövetség legfőbb küldetése, hogy egyetemek közötti interdiszciplináris programokat kínáljon szaktól és képzési szinttől függetlenül a partneregyetemek hallgatóinak, oktatóinak és adminisztratív munkatársainak a globális egészség sokrétű területén. Amikor 2021-ben megnyílt az SZTE 3D Központja, nyilvánvalóvá vált, hogy a 3D nyomtatás high-tech témájában nemzetközi szintéren is komoly érdeklődésre tarthat számot egy élettudományi 3D nyomtatással foglalkozó képzés. Ezért javaslattétel után a EUGLOH irányító testületének támogatásával lehetővé vált, hogy 2022 tavaszán – online keretek között – megtarthattunk egy nemzetközi iskolát, amelyre 87-en jelentkeztek. A mostani, 2022. november 14-18. között, már jelenléti formában lebonyolított rendezvény ennek a tavaszi iskolának volt a szerves kiegészítője. A novemberi, gyakorlatorientált kurzussal célunk az volt, hogy a résztvevők megtanulják és önmaguk is kipróbálhassák, hogy mit is jelent élettudományi céllal 3D nyomtatni.


Kik vehettek részt a programon? Honnan érkeztek a hallgatók?
A program a EUGLOH öt partner egyetemének hallgatói és munkatársai számára került meghirdetésre. Alapvetően a tavaszi iskolán legeredményesebben szerepelt hallgatókat hívtuk vissza, de lehetőség volt olyanoknak is bekerülniük, akik nem végezték el az első kurzust, de kellően motiváltak voltak a 3D nyomtatás élettudományi alkalmazása irányába. Ezen felül azonban nem volt speciális elvárásunk: orvosok, mérnökök épp úgy voltak a jelenlevők között, mint pl. közgazdászok. Összesen 21 főt hívtunk meg, akik közül végül 18 francia, portugál, német, svéd és persze magyar hallgató érkezett Szegedre. Nagy örömünkre szolgált, hogy a EUGLOH szövetség minden egyeteme (Université Paris-Saclay, a Lund University, a Ludwig-Maximilians-Universität München, az Universidade do Porto és a Szegedi Tudományegyetem) több fővel is képviseltette magát a rendezvényen.

Milyen feladatokat kellett elvégezni a résztvevő hallgatóknak?
Az egy hetes kurzust két blokkban teljesítették a hallgatók. Az első két napban elsajátították az orvosi képalkotó eljárásokból nyerhető térbeli adatok feldolgozását, majd a kinyert modellek 3D nyomtatásra való előkészítését, a nyomtatást és az azt követő utókezelési és minőségellenőrzési módszereket. A munka szerves részeként megismerkedtek több 3D adatfeldolgozásra szolgáló szoftver (3D Slicer, 3D Sprint, Crafware Pro, VXElements) használatával. Szerdán és csütörtökön pedig az első két napban megszerzett tudásukra alapozva 3 fős csoportokban dolgozva oldottak meg egy csoportonként egyedi élettudományi fókuszú feladatot. Ezen feladatok eredménye csapatonként egy-egy 3D nyomtatott szervmodell lett, amelyek alakhűségét egy 3D metrológiai szkennerrel minősítették. A csapatok eredményeiket pénteken 15 perces prezentációkban mutatták be. Minden csapat ügyesen dolgozott és időre teljesítette a feladatát, s így résztvevők 4 nemzetközi kredittel gazdagabban térhettek haza Szegedről.

Biztosan nagyon sok munkát igényelt az egy hetes program megszervezése és lebonyolítása. Hogyan zajlott ez a folyamat?
A kurzus megvalósítása igazi csapatmunka volt. A szakmai tartalom kialakítása és előadásokba, gyakorlatokba, illetve feladatokba öntése egy kicsi, de annál lelkesebb team feladata volt. E téren köszönettel tartozom Dr. Márki Árpád, Dr. Nagy Attila, Dr. Cseh Martin, Vajda Balázs és Fekete János kollégáimnak. Az ő munkájuk lelkesedésük és kitartásuk töltötte meg 3D-értékkel a kurzus munkanapjainak 9-től 17 óráig terjedő részeit. Hálas vagyok emellett Dr. Kocsis Lilla és csapata segítségéért is, akik végtelen profizmussal támogattak bennünket minden más, a szakmát kiegészítő téren. Segítségük részben adminisztratív volt (pl. résztvevők regisztációja, utazásának támogatása, CooSpace felület kezelése, bizonyítványok kiállítása, stb.), de ők töltötték meg a hasunkat mind ebédidőben, mind pedig a kávészünetek alkalmával és a résztvevők estéit is izgalmas szabadidős programokkal (pl. szabadulószoba, társasjátékozás, városnézés, stb.). Példaértékű, ahogyan a szakmai és a támogatói rész szinergiában működött. Nem is csoda, hogy ilyen klassz eredménye lett a közös munkának.

Köszönjük Zsoltnak a beszámolót! Bízunk benne, hogy a résztvevő diákok alkalmazni fogják az egyetemünkön megszerzett tudást!

Az interjút készítette: Tóth Bettina





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube